breaking news Νέο

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών φαίνεται πως θα δώσει τη λύση για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών;

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών φαίνεται πως θα δώσει τη λύση για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών;

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών φαίνεται πως θα δώσει τη λύση για την αποπληρωμή των 6,2 εκατ. ευρώ, που οφείλει η ΕΒΖ, προς τους περίπου 2.300 τευτλοπαραγωγούς της χώρας, βάζοντας τέλος σε ένα «μαρτύριο» που εξελίσσεται τους τελευταίους 3-4 μήνες, με ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις.

Η διοίκηση του πιστωτικού συνεταιριστικού ιδρύματος των Σερρών, προκειμένου να άρει το αδιέξοδο, πρότεινε -και φέρεται να έγινε δεκτό τελικά- να χρηματοδοτήσει την ΕΒΖ με 6,2 εκατ. ευρώ, έναντι ενεχυρίασης ζάχαρης και να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα.

Η προτεινόμενη λύση -μετά την καθυστέρηση στο θέμα της εισόδου του στρατηγικού επενδυτή- εξετάστηκε σε σύσκεψη, στο περιθώριο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας και με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας-Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη και έλαβε, τελικά, το πράσινο φως, παρότι αρχικώς είχαν εκφραστεί κάποιες αντιρρήσεις.

Βάσει της προωθούμενης συμφωνίας, η εξόφληση θα γίνει στις αμέσως επόμενες ημέρες (ίσως και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα για ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών), αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποθήκευσης, έναντι εγγύησης, περίπου 18.000 τόνων ζάχαρης, από τους συνολικά 22.000 τόνους που διαθέτει η ΕΒΖ. Θα πρέπει επίσης να ανοίξουν μερίδα (καταβάλλοντας το σχετικό ποσό) στην τράπεζα οι περίπου 2.300 τευτλοπαραγωγοί που έχουν λαμβάνειν από την ΕΒΖ, διότι χωρίς την ύπαρξη συνεταιριστικής μερίδας και λογαριασμού στη Συνεταιριστική Τράπεζα, η τελευταία δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή.

Πιθανότατα λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας να είχε κατά νου την πρόταση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, όταν ανακοίνωσε ότι στις επόμενες ημέρες θα πληρωθούν οι παραγωγοί και θα στηριχθούν να σπείρουν και στη φετινή σεζόν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, δήλωσε : «Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στα χωράφια και μέχρι τις 10-15 Απριλίου να σπείρουμε, αν χρειαστεί και νύχτα, έως 60.000-70.000 στρέμματα. Το μόνο που θέλουμε είναι να δούμε οι δεσμεύσεις να εκπληρωθούν, γιατί δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για την αποπληρωμή μας, ενώ από το πρωί της Πέμπτης 29 Μαρτίου έρχονται αγρότες στο εργοστάσιο στο Πλατύ, για να πάρουν σπόρια κι οι πόρτες είναι κλειστές. Φαίνεται πως κανείς από το προσωπικό δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τις ανακοινώσεις, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του κ. Αποστόλου»

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, τους είχε καλέσει να σπείρουν τεύτλα «τις 5-10 μέρες που υπάρχει περιθώριο για σπορά και η κυβέρνηση θα είναι κοντά τους». Μάλιστα επεσήμανε την καλή, όπως είπε, σχέση που έχει το υπουργείο, με τους παραγωγούς τεύτλων και τους εκπροσώπους τους και συμπλήρωσε: «Έχουμε τεντώσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα 71-72 ευρώ το στρέμμα. Δεν μπορούμε να πάμε παραπάνω, γιατί πρέπει να το αιτιολογούμε κάθε φορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά, μαζί με άλλα προγράμματα και ενισχύσεις, το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών συμπληρώνεται κατά 120 ευρώ το στρέμμα ετησίως.

Παραδέχτηκε πάντως ότι έμεινε έκθετος για τις περσινές δηλώσεις του, καθώς έμειναν απλήρωτοι οι παραγωγοί πολλούς μήνες, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε την τευτλοκαλλιέργεια» και πως «τις επόμενες μέρες θα εξοφληθεί η περσινή σοδειά».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής