breaking news Νέο

Ποιές ομάδες βρήκαν τηλεοπτική στέγη και ποιές παραμένουν άστεγες;

Ποιές ομάδες βρήκαν τηλεοπτική στέγη και ποιές παραμένουν άστεγες;

Η περίοδος “των παχυών αγελάδων” των μικρομεσαίων ομάδων της Super League περασε. Και φαίνεται ότι πέρασε ανεπιστρεπτή όσο οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ συνεχίζουν να ενδιαφέρονται αλλά και να επιδιώκουν με καθε τρόπο και σε βάρος της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχουν, τις πρόσκαιρες επιτυχίες των ομάδων τους.

Αρκετοί τίτλοι των προηγούμενων τριάντα - σαράντα χρόνων κρίθηκαν από ανύπαρκτα πεναλτι και γκολ οφσαϊντ που κατελόγησαν διαιτητές και βοηθοί τους ενω ο φετινός κρίνεται και όπως όλα δείχνουν θα απονεμηθεί στις δικαστικές αίθουσες ενω δύο από τους πιο κρίσιμους αγώνες που θα έκριναν και το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκαν (ο ένας μάλιστα ούτε καν ξεκίνησε).

Ετσι δεν αποκλείεται στο τέλος της περιόδου άλλος μέσα στο γήπεδο να έχει πάρει τους περισσότερους βαθμούς κι άλλος να κατακτήσει το πρωτάθλημα!!

Οσο λοιπόν το εθνικό πρωτάθλημα της χώρας μας, θα ζει μέσα στην ανυποληψία, το ενδιαφέρον των φιλαθλων και όχι μόνο θα μειώνεται και η προσφορά για τα δικαιώματω των τηλεοπτικών σταθμών θα πέφτει κατακόρυφα. Κι όλοι γνωρίζουμε ότι το κύριο έσοδο τα τελευταία 10 περίπου χρόνια από τότε που αποφασίστηκε η κεντρική διαχείριση στην Super League των μικρομεσαίων ΠΑΕ ήταν το τηλεοπτικό συμβόλαιο που άγγιζε τα δυο εκατομμύρια ευρώ ετησίως και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το ξεπερνούσε.

ΕΒΑΛΕ ΟΡΟΥΣ Η NOVA

Η Νova λοιπόν που είχε αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League για δικούς της καθαρά λόγους πριν δυο περίπου χρόνια έθεσε θέμα “κουρέματος” του ετήσιου μισθώματος που την προηγούμενη περίοδο απο αυτή που διανύουμε 2016-2017, έφθανε τα 39 εκατομμύρια ευρώ και εν τέλει πέτυχε μια μικρή μείωση.

Παράλληλα όμως ζητούσε και μέτρα για να ανέβει το ενδιαφέρον των ελλήνων φιλάθλων για το εγχώριο τους ποδοσφαιρικό προϊόν.

Μέτρα λογικά από μια πρώτη ματιά που αφορούσαν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του, όπως τα πλεϊ οφ που διεξάγονταν για τις θέσεις δυο μέχρι και πέντε να συμπεριλάβουν και την ανάδειξη του πρωταθλητή και συγχρόνως να σταματήσουν οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις που βλάπτουν την αξιοπιστία του. ΟΙ ΠΑΕ της Super League ενω συμφώνησαν στην μείωση του μισθώματος αρνήθηκαν τα μέτρα που ζητούσε η Νοva μεταξύ των οποίων ήταν η μείωση και του αριθμού των ομάδων που θα συμμετείχαν στο πρωτάθλημα από 16 σε 14.

Αποτέλεσμα φέτος να μην πραγματοποιηθούν ουτε τα πλεϊ οφ.

Ωστόσο η κεντρική διαχείριση των ομάδων της Super League πέθανε όταν η Λίγκα απέρριψε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου πρόταση της Noνα για ετήσιο συμβόλαιο (2016-2019) 30 εκατομμυρίων ευρώ με τρεις απαραιτητες προϋποθέσεις:

- Να μην υποβιβαστεί ο Παναθηναϊκός, διαφορετικά η προσφορά θα μειώνονταν.

- Να μειωθούν οι ομάδες απο 6 σε 14 και

- Να διεξάγονται αγώνες πλεϊ οφ και για την ανάδειξη του πρωταθλητή όπως και για τις ομάδες που θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως και πλεϊ αουτ γι’ αυτές που θα υποβιβάζονταν.

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Οι μεγάλοι χαμένοι της όλης υπόθεσης είναι όπως ήδη αναφέραμε οι μικρομεσαίες ΠΑΕ της Super League και ο Παναθηναϊκός η μοναδική ΠΑΕ από τις επονομαζόμενες μεγάλες που παραμένει άστεγη τηλεοπτικά αφού δεν γνωρίζει ακόμη σε ποιά κατηγορία θα αγωνίζεται.

Αν δεν “έσπαγε” η κεντρική διαχείριση ο Παναθηναϊκός θα είχε δεδομένο συμβόλαιο, εστω κι αν αυτό έχει δεσμευθεί τραπεζικά για εξόφληση δεδουλευμένων.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για τους πράσινους της Αθήνας είναι να υπάρξει συμφωνία να εξασφαλιστεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο με καλή προκαταβολή όπως ζητάνε αυτή τη στιγμή για να μπορέσουν να πληρώσουν και κάποιες απο τις πολλές υποχρεώσεις τους επι ημερών Αλαφούζου και στη συνέχεια η ΠΑΕ να αλλάξει χέρια!!

 

ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ

Η πρώτη ΠΑΕ που συμφώνησε με την Nova μονομερώς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας του είναι ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει έρθει σε συμφωνία με το συνδρομητικό κανάλι από τις 17 του περασμένου Αυγούστου και το συμβόλαιο της είναι διετούς διάρκειας (2917-2019). Το συμβόλαιο που έχει συνάψει με τη Nova ο ΠΑΟΚ εκτος από τα εντός έδρας παιχνίδια του πρωταθλήματος περιλαμβάνει τα φιλικά της προετοιμασίας και όσα ευρωπαϊκά προκριματικά είναι εκτός της αντίστοιχης κεντρικής διαχείρισης της ΟΥΕΦΑ (τα παιχνίδια του ομίλου).

Το μοντέλο του ΠΑΟΚ μονομερή συμφωνία ακολούθησαν αργότερα και ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ αλλά και πέντε μικρομεσαίες ΠΑΕ που και την επόμενη περίοδο θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Super League, η Λάρισα, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Λεβαδειακός, ο Πωνιώνιος και ο ΠΑΣ Γιάννινα.

 

ΤΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ

Τα ακριβή ποσά που θα εισπράξουν οι ομάδες από τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, όμως επειδή τίποτα δεν μένει κρυφό διέρρευσε μέσες - άκρες η συμφωνία κάθε ομάδας με την Νοva.

Ο ΠΑΟΚ όπως λέγεται για διετές συμβόλαιο θα εισπράξει 11 εκατομμύρια ευρώ (5,5 εκατομμύρια το χρόνο).

Ο Ολυμπιακός για ετήσιο συμβόλαιο επισης 5,5 εκατομμύρια και η ΑΕΚ 5,7.

Η ΠΑΕ που έχουν κλεισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο όπως ήδη αναφέραμε ειναι οκτώ. Ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Λεβαδειακός, ο Πανιώνιος, η Λαρισα, ο Αστέρας Τρίπολης και ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Αστεγες παραμένουν οι υπόλοιπες επτά μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Παναθηναϊκός και οι δυο που προβλέπεται οτι θα προβιβαστούν από την Β’ Εθνική και που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο ΟΦΗ και ο Αρης Θεσσαλονίκης.

 

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Το ερώτημα είναι αν οι ΠΑΕ βγαίνουν κερδισμενες από τις μονομερείς συμφωνίες.

Χαμένες σίγουρα υπάρχουν και αυτές δεν είναι άλλες από τις 12 μικρομεσαίες ΠΑΕ που όσο υπήρχε κεντρική διαχείριση λάμβαναν ένα στάνταρ ποσό 1,5 εκατομμύριο το χρόνο συν μπόνους από κριτήρια, όπως η εμπορική αξία κάθε ομάδας η βαθμολογική της συγκομιδή στο πρωτάθλημα και άλλα διάφορα και στο σύνολο του το ποσό που είχαν εξασφαλισμένο από το τηλεοπτικό συμβόλαιο πλησίαζε τα 2 εκατομμύρια ευρώ και κάποιες φορές μάλιστα τα ξεπερνούσε.

Ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο για τα ελληνικά δεδομένα.

 

ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μπορεί να μην έχουν ανακοινωθεί επισημα τα χρήματα που θα λάβουν οι μικρομεσαίες πέντε ΠΑΕ που έχουν συμφωνήσει μονομερώς με την Νοva (Λεβαδειακός, Λάρισα, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης) όμως οι πληροφορίες αναφέρουν για ποσά που κυμαίνονται απο 800.000 μέχρι 1,1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως όταν το στάνταρ ποσό που έπαιρναν με την κεντρικη διαχείριση ήταν 1,5 εκατομμυριο συν τα μπόνους.

ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ Η ΕΡΤ;

Πριν 10 περίπου ημέρες οι 8 ΠΑΕ που παραμένουν δίχως τηλεοπτική στέγη προεξάρχοντος του Παναθηναϊκού (Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Λαμία, Απόλλων Σμύρνης, Κέρκυρα και Πλατανιάς) έκαναν συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, ζητώντας του να... βάλει πλάτη για να πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα τους η ΕΡΤ.

Απείλησαν μάλιστα οτι θα μπλοκάρουν την προκήρυξη του επόμενου πρωταθλήματος αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους. Μπορεί βέβαια η δημόσια τηλεοραση να αποδειχθεί τελικά “σανίδα σωτηρίας” όπως συνέβει και στην περίπτωση της Basket League, όμως τι ποσά θα προσφέρει, όταν στις συζητησεις που είχε με τη Νοva η τελευταία της είχε προσφέρει 30 παιχνίδια της περιόδου που διανύουμε έναντι 3,5 εκατομμύρια ευρώ και αυτή απαντώντας ζήτησε 30 ματς όλα να είναι ντέρμπι προσφέροντας 2 εκατομμύρια ευρώ και για την μπασκετ Λιγκ όλο μαζί το συμβόλαιο είναι 1,5 εκατομμύριο από τα οποία τα 500.000 ευρώ (από 250.000) τα μοιράζονται ο ΠΑΟΚ και ο Αρης με τις υπόλοιπες 9 ομάδες να παίρνουν τα υπόλοιπα (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν συμβόλαιο με την Cosmote TV).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΗ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής