breaking news Νέο

Κ.Βοργιαζίδης: "Εξοικονόμηση 7,2 εκ. ευρώ από τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη"

Κ.Βοργιαζίδης:

Ως έκτακτο θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας τη Δευτέρα, αυτό που αφορούσε στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην προσπάθειά τους να αλλάξουν το νόμο για την ηχομέτρηση, (ντεσιμπέλ) των καταστημάτων τους, μιας και με την υφιστάμενη κατάσταση επιβάλλονται συνεχώς τσουχτερά πρόστιμα σ' αυτούς και υπάρχει η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης από την αστυνομία!

Ο κ. Κώστας Σαμανίδης, πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών καφετεριών – μπαρ κέντρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης επεσήμανε ότι ο νόμος είναι εξοντωτικός, αυτόφωρη σύλληψη και μεγάλο πρόστιμο (5.000 ευρώ), ενώ στάθηκε και σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα, που αλλοιώνουν τις ενδείξεις των μετρήσεων.

Ο νομικός εκπρόσωπος του εν λόγω σωματείου, Γιώργος Λιόλιος, προέβη σε μια αναλυτική αναφορά στο ζήτημα, επικεντρώνοντας στο θέμα των χρήσεων γης, για να μπορεί να γνωρίζει ο επενδυτής, που μπορεί να επενδύσει και δίχως να του παρουσιασθούν προβλήματα.

Ωστόσο κατά το Δήμαρχο, Κώστα Βοργιαζίδη, το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τη χρήση γης,  αλλά με το θόρυβο που εκπέμπουν τα μαγαζιά, σημειώνοντας πως: «ο θόρυβος πρέπει να μετριέται έξω από το κατάστημα, γιατί εκεί φαίνεται η όχληση».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όλοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον αλληλοσεβασμό, ώστε και ο περίοικος να μπορεί να κοιμάται άνετα με ανοιχτά παράθυρα».

 

Για εξοικονόμηση 7.200.000 εκ. ευρώ του Δήμου έκανε λόγο ο Δήμαρχος, παίρνοντας ως αφορμή τα όσα ακούγονται σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και για ταξίδι σκουπιδιών στην Κοζάνη και την ευκαιρία που χάθηκε, τη στιγμή που υπήρχε μία σύμβαση που καταργήθηκε (από τον ΕΣΔΑ) για λόγους δημοσίου συμφέροντος (μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση 12).

«Ο Δήμος θα πλήρωνε τουλάχιστον 100 ευρώ τον τόνο και τα τελευταία χρόνια πληρώνει 40. Δηλαδή εξοικονόμησε 7.200.000 εκ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιαζίδης.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το τι γίνεται σε περιοχές στην Ευρώπη. Πως μπορούμε να παράξουμε ενέργεια – πλούτο και όχι να πανηγυρίζουμε για το αν θα πληρώναμε παραπάνω σαν Δήμος...», σχολίασε ο Γιάννης Παπαγιάννης, επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα για νέα Βέροια», στην τοποθέτηση του Δημάρχου στο παραπάνω θέμα.

Ωστόσο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος (ο οποίος σιγά μην άφηνε να περάσει κάτι τέτοιο...) λίγο μετά στην αναφορά του, απευθυνόμενος προς το Γιάννη Παπαγιάννη, επεσήμανε πως «με το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να παράξουμε ενέργεια. Η μόνη αξιοποίηση που μπορεί να γίνει, είναι με κομποστοποίηση των σκουπιδιών».

 

Στο ζήτημα που προκλήθηκε προ ολίγων ημερών με τον υποτιθέμενο χαρακτηρισμό της κ. Αγγελικής Κοτταρίδη, προϊσταμένης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ημαθίας, ότι... «οι Βεροιώτες είναι απατεώνες», επανήλθε ο Γιώργος Γουλτίδης. «Θα πρέπει να βγάλουμε ένα ψήφισμα, με το οποίο να άρει αυτούς τους χαρακτηρισμούς, αν και μάθαμε τελευταία ότι τους έχει μαζέψει... Δεν μπορεί να αποκαλεί έτσι τους Βεροιώτες», ανέφερε ο κ. Γουλτίδης, ενώ παρέμβαση στο ίδιο ζήτημα υπήρξε και από τον παρευρισκόμενο στη συνεδρίαση κ. Θεόδωρο Πολυχρονιάδη, από την πλευρά της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας.

 

Συνέβη κι αυτό! Η αδυναμία της πλειοψηφούσας παράταξης να συγκεντρώσει τις ψήφους 21 συμβούλων στην ψήφιση δύο θεμάτων, που ήρθαν ως έκτακτα για συζήτηση στο σώμα, είχε ως αποτέλεσμα να μην «περάσουν» αυτά. Το πρώτο θέμα αφορούσε στην παραχώρηση του πάρκου των Αγίων Αναργύρων στην ΚΕΠΑ για την προβολή κινηματογραφικών ταινιών, θεσμός ο οποίος λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, το εν λόγω θέμα είχε να κάνει με τη δωρεάν προβολή 10 ταινιών, πλην όμως με την παράσταση διαμαρτυρίας της ιδιοκτήτριας του κινηματογράφου «ΣΤΑΡ», κ. Ιφιγένειας Βλαχογιάννη, η πρόταση διαμορφώθηκε σε προβολή 5 ταινιών. Όμως και πάλι η κ. Βλαχογιάννη δεν έδειξε να ικανοποιείται, αφού – όπως επεσήμανε – η λειτουργία θερινού κινηματογράφου στην πλατεία Αγίων Αναργύρων πλήττει την επιχείρησή της. Άποψη, η οποία έφερε και το επιχείρημα στην αίθουσα πως, με τη λογική αυτή τότε ούτε οι συναυλίες θα πρέπει να δίνονται, γιατί ενδεχομένως να πλήττονται έτσι και τα καφέ – μπαρ.

Το δεύτερο θέμα που δεν μπόρεσε να έχει την αποδοχή του σώματος, αφορούσε στη σύναψη σύμβασης του Δήμου με ιδιώτη για τον καθαρισμό περιαστικών αλσών για την κάλυψη της πυροπροστασίας. Και ειδικότερα στα εξής σημεία: Δημοτικό Άλσος Παπάγου, Δημοτικό Άλσος «Βικέλα», Δημοτικό Άλσος Πατρίδας, Δημοτικό Άλσος Τριλόφου, Άλσος Ιερού Ναού Υπαπαντής Πατρίδας και Δημοτικό Άλσος Τριποτάμου.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής