breaking news Νέο

Χρ. Γιαννακάκης: "Καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ οι ζημιές στα ροδάκινα απο τις βροχοπτώσεις"

Χρ. Γιαννακάκης:

Μετά τη στήριξη που παρείχε η πλειοψηφούσα παράταξη της «Αλληλεγγύης» του Απόστολου Τζιτζικώστα στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών Ημαθίας – Πέλλας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας τη Δευτέρα, η οποία και έφερε το διεκδικητικό πλαίσιο - ψήφισμα των αγροτικών συλλόγων από τις δυο όμορες περιφερειακές ενότητες και τη σύσκεψη φορέων, που έλαβε χώρα την ίδια μέρα στα Καλύβια της Πέλλας με βασικό θέμα τις ζημιές στο ροδάκινο από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις αλλά και τον καύσωνα, με τη συζήτηση να επεκτείνεται και στην ανάγκη κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προβλήματα παραγωγής και εμπορίας στο ροδάκινο, αναφορικά με τις υπερβολικά χαμηλές τιμές στο επιτραπέζιο και το μη ορισμό τιμής στο συμπύρηνο, μία ακόμη σύσκεψη έλαβε χώρα χθες στις 3 μετά το μεσημέρι στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, στην οδό Μεσογείων, υπό την προεδρία του Φανή Κουρεμπέ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το πολύ σοβαρό θέμα του ροδάκινου (ζημιές από βροχοπτώσεις), που απασχολεί όλους τους καλλιεργητές ροδάκινων. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ημαθίας και Πέλλας, Φ. Καρασαρλίδου, Γ. Ουρσουζίδης, Χρ. Αντωνίου, Γ. Σηφάκης, Θ. Τζάκρη, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ Φάνης Παππάς, η εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Πέλλας Μαρία Ζωγράφου, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρ. Γιαννακάκης, ο πρόεδρος της ΑΛΜΜΕ Ιορδάνης Κυρατλίδης, αντιπροσωπεία αγροτικών συλλόγων από την Ημαθία (οι κ.κ. Τάσος Χαλκίδης και Γιάννης Βράνας από τον ΑΣΓ Βέροιας) και την Πέλλα και οι πρόεδροι οργανώσεων παραγωγών και συνεταιρισμών Πέλλας και Ημαθίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης και εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Πέλλας και Ημαθίας. 

Στη συνάντηση, που διήρκησε περί τις δυο ώρες, η αντιπροσωπεία των παραγωγών από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ημαθίας και Πέλλας εξέθεσε στον κ. Κουρεμπέ τη μεγάλη καταστροφή που έχουν υποστεί φέτος στο ροδάκινο, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στις περιοχές τους, με τους κόπους μιας χρονιάς να πάνε στα σκουπίδια και την άμεση ανάγκη που προκύπτει για στήριξη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών.

Ο κ. Γιαννακάκης παρουσίασε γνωμοδότηση - τεκμηρίωση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, που αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ροδάκινα, οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση, με άμεσες ζημιές την προσυλλεκτική καρπόπτωση και τη συρρίκνωση του φλοιού  των καρπών, ζημιές που καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ Φάνης Παππάς τόνισε : «Ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι. Οι συγκεκριμένες ζημιές εμπίπτουν απόλυτα στον κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ, καθώς το ζημιογόνο αίτιο είναι υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις. Να δοθεί άμεσα λύση και να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και παιχνίδια με την αγωνία των αγροτών μας». 

Απαντώντας ο κ. Κουρεμπές ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προχωρήσει άμεσα σε σύσταση επιστημονικής ομάδας για τη διερεύνηση των αιτιών. Σε διαφορετική περίπτωση - όπως επεσήμανε - παρέπεμψε αυτούς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, προκειμένου να υπάρξει πολιτική παρέμβαση πάνω στο ζήτημα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» με τον κ. Τάσο Χαλκίδη, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι δεν παρέστη σ' αυτήν ο κ. Αποστόλου και υποστήριξε εκ νέου πως «δεν θα υπάρχει χειρότερη χρονιά για τους αγρότες παραγωγούς, αν δεν δοθεί ενίσχυση». Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι «έχουμε τελειώσει με 3-4 ποικιλίες ροδακίνων και δεν γνωρίζουμε την τιμή ορισμού στο συμπύρηνο ροδάκινο». Επιπλέον, επανήλθε στο αίτημά του για ενίσχυση των παραγωγών, όπως είχε συμβεί επί υπουργείας Καρασμάνη, μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως από την πλευρά των οργανώσεων παραγωγών προτρέπονται τα μέλη τους να προβούν άμεσα σε δηλώσεις ζημιάς για τις συγκομίσιμες ποικιλίες με δική τους ευθύνη στις υφιστάμενες αναγγελίες που λήγουν στις 31 Ιουλίου. 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής