breaking news Νέο

Πρόταση για δημιουργία «Καλλιτεχνικής Κοινότητας Νάουσας» από το δημοτικό σύμβουλο Κώστα Καλδάρα

Πρόταση για δημιουργία «Καλλιτεχνικής Κοινότητας Νάουσας» από το δημοτικό σύμβουλο Κώστα Καλδάρα

Πρόταση για δημιουργία «Καλλιτεχνικής Κοινότητας Νάουσας» κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καλδάρας. Η πρότασή του έχει ως εξής :

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Θεωρώ πως η Τέχνη, είναι η αρμονική συνύπαρξη πολλών στοιχείων, που στα χέρια του καλλιτέχνη, γεννούν ένα καινούργιο, πρωτότυπο έργο. Δημιουργούν μια νέα ύπαρξη, που απευθύνεται στον άνθρωπο και στην κοινωνία με την αυτοτέλεια και την μοναδικότητα της, Γι' αυτό αποτελεί και τον πυρήνα της τέχνης και του πολιτισμού των λαών, με την αλληλεπίδραση, την διαδραστικότητα και την πρόσμιξη πολλών ατομικών εκφράσεων, που έχουν ορμητήριο τις κοινές συλλογικές και κοινωνικές καταβολές.

Οι κρατικές παρεμβάσεις και κατευθύνσεις, δεν μπορούν να προσδιορίσουν ή να καθοδηγήσουν την έμπνευση, αλλά ούτε σε μεγάλο βαθμό και την δημιουργία. Έχουν όμως πάντα ενεργό ρόλο στην εφαρμογή της Τέχνης, πότε με την αντίθεση τους και πότε με την συμμαχία τους, ανάλογα με την σκοπιμότητα ή την στρατηγική τους. Έτσι βλέπουμε πολλές φορές να δίνουν στην τέχνη την μορφή του περιττού ή του επικίνδυνου και να την απαξιώνουν ή ακόμα και να την διώκουν. Άλλες φορές κατά το συγκυριακό συμφέρον τους, δίνουν την μορφή της κατευθυνόμενης προπαγάνδας ή σκοπιμότητας, δημιουργώντας βραχύβια ρεύματα και αναλώσιμα καλλιτεχνικά προϊόντα.

Στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο πολιτισμό, εφαρμόστηκε η πρακτική της εύπεπτης και μαζικής παραγωγής με χαμηλό κόστος, μετατρέποντας την Τέχνη σε εμπόρευμα καταναλωτικής αξιοκρατίας και αξιολόγησης.

Με αυτό τον τρόπο, αποδυνάμωσαν την ιδιαιτερότητα και την καλλιέργεια της δημιουργικής ανησυχίας του ατόμου, κάνοντας αυτοσκοπό την ομοιότητα και την προσομοίωση της τέχνης με την υποκριτική κι ανώδυνη κολακεία με γνώμονα την εμπορική επιτυχία και καταξίωση. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν και απαξιώνουν την Τέχνη και τον ρόλο της, χρήζοντας την ακόλουθο κι όχι πρωτοπόρο των εξελίξεων. Παράλληλα αφαιρούν απ' την κοινωνία και τον λαϊκό μας πολιτισμό, τη Μνήμη, που είναι ο καταλύτης της εξέλιξης, το μέτρο της σύγκρισης, ένα απ' τα ισχυρότερα εφόδια, για την πορεία προς το μέλλον, αντικαθιστώντας την, με το πρόσκαιρο, το αγοραίο, το φτηνό. Με το αξίωμα «ότι πουλάει είναι καλό», υποβαθμίστηκε το περιεχόμενο δίνοντας αξία στο μέσο. Έτσι αγοράζουμε υπέροχες τηλεοράσεις (το μέσο), για να ακούμε και να βλέπουμε σκουπίδια (το περιεχόμενο).

Η Πολιτεία όμως και κατ' επέκταση μια Δημοτική Αρχή, ξέρει πολύ καλά, ότι η τέχνη κι ο πολιτισμός δημιουργεί κοινωνικούς ιστούς, που κρατάνε ζωντανές τις προοδευτικές κοινωνικές αξίες. Γι' αυτό τον λόγο, το κυριότερο που έχει να κάνει, είναι να δημιουργήσει τις δομές και να προσφέρει το έδαφος πάνω στο οποίο θα μπορούν οι τέχνες κι ο πολιτισμός, να καλλιεργούνται, να εξελίσσονται και να έρχονται σε άμεση επαφή με την κοινωνία.

Προτείνω λοιπόν τη δημιουργία στο Δήμο μας μιας βασικής δομής, μιας «Κοινότητας Τέχνης και Πολιτισμού», την «Καλλιτεχνική Κοινότητα Νάουσας».

Η «Καλλιτεχνική Κοινότητα Νάουσας», θα είναι φτιαγμένη με την δομή και τα υλικά της τέχνης, δηλαδή από την «αρμονική συνύπαρξη πολλών στοιχείων», για να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο, πάνω στον οποίο θα χτίσει η κοινωνία μας ξανά τις βάσεις για την εξέλιξη της Τέχνης και του Πολιτισμού.

 

ΔΟΜΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η «Καλλιτεχνική Κοινότητα Νάουσας» μπορεί στεγάζεται σε κάποιο από τα δημοτικά κτίρια τα οποία θα διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για αίθουσες μαθημάτων, εκδηλώσεων, εκθέσεων, εργαστήρια και χώρους δημιουργίας, βιβλιοθήκη, ταινιοθήκη, δισκοθήκη, αλλά και χώρους συνεύρεσης των σπουδαστών.

Η λειτουργία των Κοινοτήτων θα συντονίζεται από ένα κεντρικό όργανο (Δ.Σ.) αντιπροσώπων των τμημάτων και εκπροσώπων του Δήμου, με βάση έναν καταστατικό χάρτη. Το όργανο αυτό θα έχει και τον αποφασιστικό ρόλο για την λειτουργία και τις δράσεις της Καλλιτεχνικής Κοινότητας.

Στις Κοινότητες Τέχνης & Πολιτισμού (Καλλιτεχνική Κοινότητα), μπορούν να σπουδάζουν άτομα κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας, δωρεάν ή με ένα συμβολικό αντίτιμο.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η χρηματοδότηση, αλλά και στη συνέχεια τα έσοδα, πρέπει να καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και κρατικές χορηγίες, όπως και από εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες της Κοινότητας (εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες, πωλήσεις βιβλίων, εικαστικών και μουσικών έργων κλπ.)

Στόχος μας είναι να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία, την τεχνογνωσία όσο και τη γνώση για το ποια είναι η ευρύτερη επίδραση της πολιτιστικής οικονομίας στην εκπαίδευση, την οικονομική αναγέννηση των πόλεων, την κοινωνική ένταξη και τις διεθνείς συνεργασίες. φιλοδοξεί να συνδράμει στην ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Πολιτισμού και της Δημιουργικότητας,

Η δημιουργική οικονομία που θέλει να δείξει τη σχέση ανάμεσα στη δημιουργικότητα και την οικονομία. αναζωογονεί τους κλάδους της παραγωγής, των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και της ψυχαγωγίας. Βασίζεται σε ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης. Οι κύριες εισροές της είναι το ατομικό ταλέντο και οι δεξιότητες. Αυτές οι εισροές μπορεί να είναι ήδη γνωστές ή καινούργιες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η δημιουργικότητα τις μετατρέπει σε νέες μορφές. Σε ορισμένους τομείς η αξία παραγωγής εξαρτάται από τη μοναδικότητα, ενώ σε άλλους από το πόσο εύκολα μπορεί να αντιγραφεί και να διατεθεί σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων. Προωθεί τις οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές πτυχές που αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία, την πνευματική ιδιοκτησία και τον τουρισμό. Οι Δημιουργικοί Κλάδοι οι οποίοι έχουν άμεση ανταπόδοση είναι οι τέχνες και η χειροτεχνία, το σχέδιο, ο κινηματογράφος, η μουσική, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, οι εκδόσεις, οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο, αλλά και η διαφήμιση, η τεχνολογία, όπως και πολλοί άλλοι, που συμπράττουν στη δημιουργία, πραγματοποίηση και προβολή ενός καλλιτεχνικού έργου.

Συμπερασματικά λοιπόν μια τέτοια ενέργεια - πρωτοβουλία, βρίσκει την άμεση ανταπόδοση τόσο πολιτισμική όσο και οικονομική, αλλά και κοινωνική.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

 

ΟΜΑΔΕΣ - ΤΜΗΜΑΤΑ

ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Σύγχρονη & Παραδοσιακή Μουσική – Ηχοληψία - Οργανοποιεία

ΘΕΑΤΡΟΥ: Σκηνοθεσία – Υποκριτική – Σκηνογραφία

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: Ποίηση – Γραπτός Λόγος

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ: Ζωγραφική – Γλυπτική κλπ.

-Μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν τμήματα Κινηματογράφου, Φωτογραφίας, Χορού, αλλά και εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή για εκμάθηση και λειτουργία Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (Internet - web TV). Φυσικά απαραίτητη είναι η δημιουργία κι η λειτουργία βιβλιοθήκης σε κάθε Κοινότητα.

Σκοπός της Κοινότητας είναι η σπουδή και η διάδοση της Τέχνης και του Πολιτισμού μας, κυρίως στις νεότερες γενιές, αλλά και η επαφή, η γνωριμία και οι ανταλλαγές γνώσεων κι εμπειριών με τους πολιτισμούς άλλων λαών. Επίσης καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στον προβληματισμό και την εξέλιξη των τεχνών, με βάση τις γνώσεις, την εμπειρία και το ατομικό ταλέντο.

Εκτός απ' τον τομέα των σπουδών, θα υπάρχει κι ο τομέας της εφαρμογής  με την δημιουργία ερασιτεχνικών μουσικών και θεατρικών συνόλων και ομάδων, που θα μπορούν να δίνουν παραστάσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης, εικαστικές και λογοτεχνικές ομάδες, με εκθέσεις, παρουσιάσεις και διαλέξεις. (Κάποιες απ' τις προαναφερόμενες εκδηλώσεις μπορούν να γίνονται και σε δημόσια σχολεία και ιδρύματα, του Νομού). Σε κάθε κοινότητα μπορούν να πραγματοποιούνται διαδραστικές εκδηλώσεις, με την συμμετοχή πολλών τμημάτων, με αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη κι από κοινού καλλιτεχνική έκφραση.  

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

- ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ - ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

- ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΘΕ 4ΕΤΙΑ 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Συνεργασία και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με την τοπική παραγωγική οικονομία (γεωργίας κλπ.) και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους για την προώθηση των κοινωνικών δεσμών και των εθίμων.

 

Με εκτίμηση

Κώστας Καλδάρας»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής