breaking news Νέο

Ν.Κουτσογιάννης στο Δ.Σ. Νάουσας: "Ολική απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1"

  • Ν.Κουτσογιάννης στο Δ.Σ. Νάουσας:
  • Ν.Κουτσογιάννης στο Δ.Σ. Νάουσας:

Για μνημειώδη προσπάθεια ολικής απορρύθμισης της αυτοδιοίκησης, έκανε λόγο ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής 4ης Μαΐου, για τη λήψη απόφασης επί του αρνητικού ψηφίσματος της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, στο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, τον περίφημο πλέον «Κλεισθένη 1».

 

«Ο Σκουρλέτης έχει αποδειχθεί ανακόλουθος πολλές φορές. Στην τελευταία γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο ίδιος μας ανέλυσε τα.. «μεγάλα» του επιτεύγματα. Ή δεν έχει  ιδέα από αυτοδιοίκηση ή ψεύδεται συστηματικά. Είπε ότι η κυβέρνηση δίδει το δικαίωμα στους δήμους να κάνουν προσλήψεις. Πού; Στην ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας, που βαρύνει τους δημότες. Ο χρόνος διαβούλευσης είναι ανεπαρκής. Μόλις 17 ημέρες. Το σχέδιο νόμου έχει 300 σελίδες, οι μισές εκ των οποίων αφορούν τον εκλογικό νόμο. Για μένα το πρόβλημα  δεν είναι καθ΄ αυτή η απλή αναλογική, αλλά τι φέρνει η ψήφισή της στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χάος, ακυβερνησία, διάλυση. Θα φέρει τις ακραίες δυνάμεις στα δημοτικά συμβούλια. Φανταστείτε τι θα γίνει στις μεγαλύτερες πόλεις, όπου το συμβούλιο θα μετατρέπεται σε ρινγκ. Δεν υπάρχει μέριμνα, για να εξασφαλιστεί λήψη αποφάσεων. Πουθενά δεν έχει περάσει με ομοφωνία ο προϋπολογισμός στους  δήμους Άρα θα σταματήσουμε να μαζεύουμε σκουπίδια και δεν θα εκτελούνται τεχνικά, από την αδυναμία συνεννόησης των συμβούλων», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Κουτσογιάννης, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση.

Σημαντικές οι αναφορές του και για το ότι δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας στο τι θα γίνει, αν δεν λαμβάνονται αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. «Στο εξωτερικό, όπου υπάρχει απλή αναλογική στους δήμους, ο δήμαρχος  είναι μονοπρόσωπο όργανο με αυξημένες εξουσίες. Δημιουργείται επόπτης, που διορίζεται από την κυβέρνηση. Αφού δεν θα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις, θα μας φέρουν από την πίσω πόρτα να κάνει κουμάντο το κράτος. Σήμερα δεν έχουμε πραγματικά αυτοδιοικούμενους  ΟΤΑ. Πάμε ακόμη χειρότερα, βάζουμε επόπτη και ισχυροποιούμε το παρατηρητήριο, το οποίο εξοβέλιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έσκιζε, προεκλογικά, τα επάρατα μνημόνια.  Οι δήμοι θα έχουν πλήρη  οικονομική εξάρτηση από τον εκάστοτε υπουργό εσωτερικών. Όποιος  θα είναι απέναντι, τον …»έφαγε το μαύρο φίδι». Ο «Κλεισθένης βάζει τον υπουργό «δερβέναγα» στους δήμους και τα εσωτερικά τους. Ετοίμαζαν δυο χρόνια αυτό το ανοσιούργημα. Μας προκύπτει μάλιστα και δημοτικός διαμεσολαβητής, διορισμένος από την κυβέρνηση, στους δήμους, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει απολύτως την αυτοδιοίκηση. Τότε ποιος είναι ο λόγος να κάνουμε εκλογές; Ας εφαρμόσουν το μοντέλο της Ολλανδίας, όπου ο δήμαρχος διορίζεται από την κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Κουτσογιάννης, ο οποίος  έκανε και λόγο για συναλλαγές στους ΟΤΑ, με την ψήφο στα δημοτικά συμβούλια  να γίνεται αντικείμενο αγοροπωλησίας, αφού θα μπορούν να μπουν αντιδήμαρχοι από τη μειοψηφία.

«Αναβιώνουν τις κοινότητες από την πίσω πόρτα. Καραγκιοζλίκια που μας επαναφέρουν στην προ «Καποδίστρια» εποχή. Τι θέλουν να κάνουν, την κάθε μικρή κοινότητα χαλιφάτο στην αυτοκρατορία; Και η υπηρεσία πρασίνου θα καταστεί ανταποδοτική, οπότε θα αυξηθούν τα τέλη, επιβαρύνοντας επιπρόσθετα τους πολίτες. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη πραγματικών μεταρρυθμίσεων, να πάμε σε ένα διαφανές και ευέλικτο μοντέλο αυτοδιοίκησης, ικανοποιώντας τις κοινωνίες και όχι τις κομματικές ιδεοληψίες. Το ψήφισμα  της ΚΕΔΕ εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, στην πρόσφατη γενική συνέλευση. Επιστρέφουμε ως απαράδεκτο το νομοσχέδιο. Κάνουμε πολλές προτάσεις για την αναβάθμιση  των ΟΤΑ, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα, ειδικά στη σημερινή κυβέρνηση. Είναι προ των πυλών  και μαζικές πολιτογραφήσεις αλλοδαπών», κατέληξε ο κ. δήμαρχος.

 

Ως σημαντικό θέμα που αφορά στην ύπαρξη τοπικής αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε τον «Κλεισθένη» ο  Τάσος Καραμπατζός. «Το σύνταγμα καθιερώνει το αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καταστρατηγείται το 102ο άρθρο του. Χρειάζεται επαναπροσέγγιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Οι  ασφυκτικές προθεσμίες διαβούλευσης δείχνουν ότι δεν το επιθυμεί η κυβέρνηση. Δεν είναι απολύτως ώριμες συνθήκες να εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Θα υπάρξουν αλισβερίσια, απειλές και εκβιασμοί, ειδικά στις περιπτώσεις που θα εκλεγεί δήμαρχος από το δεύτερο συνδυασμό της πρώτης Κυριακής. Θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και ακυβερνησία», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

 

Με το νομοσχέδιο συμφώνησε ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Πολιτών» Τάκης Ρίζος, τονίζοντας τα θετικά, κατά την άποψή του, με πρώτη την εφαρμογή της απλής αναλογικής. «Η απλή αναλογική εκφράζει τη δημοκρατία. Να μάθουμε να συμφωνούμε σε κάποια σημεία, ώστε να προχωράει ο τόπος», είπε ο κ. Ρίζος, επισημαίνοντας ότι με την τοποθέτησή του… χαλάει η σούπα της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ.

 

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τις αλλαγές υποφέρουν τα χαμηλά στρώματα και ωφελούνται οι  βιομήχανοι και το κεφάλαιο, τους οποίους υποστηρίζει και η ΚΕΔΕ», είπε ο Λάκης Λακηνάνος της ΛΑ.Σ.

 

-Ανάκληση του δημοτικού συμβουλίου της 27ης Απριλίου και τυπική επανάληψη της συνεδρίασης, λόγω μη κλήσης δημοτικού συμβούλου

 

Την ανάκληση των αποφάσεων του σώματος της 27ης Απριλίου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, την Παρασκευής 4ης Μαΐου. Η επανάληψή της έγινε λόγω της μη κλήσης του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Γιαννούλη, ο οποίος, μέσω του επικεφαλής της παράταξής του, Τάσου Καραμπατζού, κατέθεσε δήλωση, στην οποία ενημέρωνε τους συναδέλφους του ότι δεν έλαβε πρόσκληση, χωρίς όμως καμιά διάθεση να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για αυτό το λόγο. Ο κ. Γιαννούλης είπε ότι στις 30 Απριλίου του τηλεφώνησε ο κ. δήμαρχος, ζητώντας του να του καταθέσει εγγράφως ότι δεν προτίθεται να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη, ζητώντας και ο ίδιος να του δοθεί δημόσιο έγγραφο από το δήμο, για τη μη κλήση του. Τελικά η συνεδρίαση της 27ης Απριλίου ανακλήθηκε και το σώμα έλαβε τυπικά εκ νέου τις ίδιες αποφάσεις, με τον κ. δήμαρχο να στρέφεται εναντίον του κ. Γιαννούλη λέγοντας : «Αδυνατώ να κατανοήσω την επιστολή Γιαννούλη. Με θλίβει βαθύτατα. Θα περίμενα να έχει πιο έντιμη στάση απέναντί μου.  Δεν μπορούμε να αναγάγουμε σε μείζον ζήτημα τη διαγραφή του email του λόγω παραίτησής του από την οικονομική επιτροπή, οπότε αυτομάτως και διαγράφεται από το ηλεκτρονικό σύστημα, από όλες τις επαφές του δήμου».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής