breaking news Νέο

Στ.Κύρτσιος: "Συστήνεται Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση για τη φέτα"

Στ.Κύρτσιος:

Η ίδρυση εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης γα το ροδάκινο ωθεί και τους αιγοπροβατοτρόφους στη δημιουργία μιας αντίστοιχης οργάνωσης για τη φέτα. Το καταστατικό της έχει προωθηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και απομένει πλέον μόνο η έγκριση και οι υπογραφές από τις δυο πλευρές, κάτι που θα γίνει εντός τριμήνου. Στη διεπαγγελματική οργάνωση για τη φέτα συμμετέχουν ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων), η ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων) και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής : 

«Μετά από πολλές διαβουλεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και παραγωγών φέτας, επήλθε απόλυτη συμφωνία όσον αφορά την σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Έτσι οι προσπάθειες δεκαετιών για την δημιουργία Διεπαγγελματικής ευοδώθηκαν χθες με την επίσημη κατάθεση φακέλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το οποίο θα εκδώσει απόφαση αναγνώρισης εντός 3 μηνών.

Η οργάνωση που συστήθηκε εκπροσωπεί πάνω από τα 2/3 της πρωτογενούς & δευτερογενούς παραγωγής σε εθνικό επίπεδο καθιστώντας την έτσι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική και ισχυρότατη όσον αφορά τις αποφάσεις για τον κλάδο. Ο σκοπός και η φιλοδοξία είναι να συμμετάσχουν στην Διεπαγγελματική στην κυριολεξία όλοι (και αυτοί που ακόμη δεν είναι σήμερα μέλη της) και γι’ αυτό θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι η αντιπροσώπευση να αγγίξει το 100%. 

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας είναι πια έτοιμη να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Εθνικού μας προϊόντος τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δράσεις της θα καλύψουν τους τομείς της κατοχύρωσης, της ενημέρωσης, της αστυνόμευσης, της προώθησης και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του προϊόντος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε κάθε γωνιά της γης. 

Παρά τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και τις πολλαπλές υπονομεύσεις που έχει αντιμετωπίσει στα τελευταία χρόνια η ταυτότητα του εθνικού μας προϊόντος, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας φιλοδοξεί να ανατρέψει πλήρως το αρνητικό αυτό σκηνικό. Στην εθνική αυτή προσπάθεια ευελπιστεί ότι θα έχει αρωγούς, τόσο την Πολιτεία όσο και την ίδια την κοινωνία».

 

Όπως ανέφερε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο προσωρινός πρόεδρος της ΠΕΚ και πρόεδρος του σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας, Στέργιος Κύρτσιος, «γίνεται από πλευράς ΠΕΚ μια προσπάθεια για ανατροπή της συμφωνίας με τη CETA και ήδη έχουν πεισθεί όλες οι πλευρές, να προστατευθεί η φέτα σε όλες τις συμφωνίες. Και αυτό γιατί ίσως αλλάξουν πολλά πράγματα, αν λάβουμε υπ΄ όψιν την προστασία που παρέχει η Ιταλία στην παρμεζάνα και η Γαλλία στο ροκφόρ. Επιδίωξή μας είναι να πάρει υπεραξία το προϊόν και φυσικά η πρώτη ύλη, το γάλα, να έχει καλύτερη τιμή».

 

Έλεγχος στις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος

Ο ίδιος ακόμα έθεσε ως αίτημα προς τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», «να προβεί σε έλεγχο στην εισαγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, ώστε να δούμε πόσο γάλα εισάγουμε και που το χρησιμοποιούμε».

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κύρτσιος, την Κυριακή 6 Αυγούστου η ΠΕΚ θα πάρει μέρος στη γιορτή μανουριού στη Βλάστη Κοζάνης, ενώ την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στη Βέροια θα συνεδριάσει η ΠΕΚ και συνάμα θα γίνουν και εκλογές, από τις οποίες και θα προκύψει διοικητικό συμβούλιο, οπότε και η παρούσα διοίκηση σ' αυτήν θα πάψει να έχει προσωρινό χαρακτήρα. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να γίνουν οι εκλογές σ΄ αυτή την ημερομηνία, τότε θα πραγματοποιηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου και στον ίδιο τόπο (Βέροια).

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής