breaking news Νέο

Α.Κοτταρίδη: "Νέο Ελντοράντο η Μίεζα, Θα γίνει κέντρο ανασκαφικών και θεατρικών προγραμμάτων"

 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:
 • Α.Κοτταρίδη:

Την εκτίμηση ότι η Μίεζα αποτελεί ένα νέο αρχαιολογικό «Ελντοράντο» για τη χώρα μας, εξέφρασε, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών των ρωμαϊκών λουτρών του 2ου μ.Χ. αιώνα, στην περιοχή «Τσιφλίκι» της Νάουσας, εντός των περιγραφόμενων ορίων  της αρχαίας Μίεζας, η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας κα. Αγγελική Κοτταρίδη, παρουσία του δημάρχου Νάουσας κ. Νίκου Κουτσογιάννη και των συμμετεχόντων καθηγητών αρχαιολογίας κ. Σώντερς (ΗΠΑ) και κας και κ. Οτίγιο (Ισπανία).  «Στην περιοχή, σε τρύπες 3 και 4 μέτρων  βλέπουμε αρχαία κτίρια, γεγονός που δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε μια πόλη, που ξεκινά από τα αρχαϊκά χρόνια, στα χρόνια του Φιλίππου γίνεται σπουδαία, γιατί εγκαθίσταται το Γυμνάσιο του Αριστοτέλη έξω από την πόλη, δίπλα από το θέατρο. Ουσιαστικά είμαστε  ακόμη στο μηδέν των ανασκαφών. Βρισκόμαστε μπροστά  σε ένα νέο Ελντοράντο. Υπάρχουν πολυτελείς κατασκευές από τα ελληνιστικά χρόνια.  Η Μίεζα, μια περιοχή ευχάριστων διακοπών, ένα τουριστικό κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο  Σουλτάνος Σουλεϊμάν έδωσε την περιοχή στη Μιχριμάχ  ως  τόπο αναψυχής και διακοπών», μας είπε η κα. Κοτταρίδη. Η Έφορος είπε ότι 240 τ.μ ψηφιδωτών  από την περιοχή της Νάουσας, που βρίσκονταν σε αποθήκες της Πέλλας, σύντομα θα είναι στο κέντρο συντήρησης και ανάδειξης ψηφιδωτών. Για το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 22 φοιτητές από τις ΗΠΑ μας είπε : «Φιλοξενούμε την ομάδα εργασίας, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος για φοιτητές, όχι μόνο αρχαιολόγους, αλλά και  ανθρωπολόγους. Βγήκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Ελπίζουμε ότι θα συνεργαστούμε και του χρόνου. Με την έναρξη του νέου χώρου συντήρησης και ανάδειξης των ψηφιδωτών στη Νάουσα, τα παλιά ψηφιδωτά και οι κίονες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στους χώρους τους, θα εκτεθούν, ενώ αντίστοιχα όσα βρίσκουμε αυτή την περίοδο, θα επιστρέψουν στους χώρους τους, που θα γίνουν επισκέψιμοι. 

Στον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης. «Το πολύ μικρό αυτό δείγμα είναι προάγγελος για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Η σύμπραξη με την Εφορία Αρχαιοτήτων ολοκληρώνεται σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 28 Ιουλίου) με την υπογραφή παραχώρησης του κτιρίου. Ήταν μια επίπονη διαδικασία, που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο.  Πολύ σύντομα η Εφορία Αρχαιοτήτων θα έχει το δικό της σπίτι στη Νάουσα. Τιμούν με την παρουσία τους οι καθηγητές από το εξωτερικό και οι φοιτητές από τις ΗΠΑ. Τους θέλουμε και του χρόνου κοντά μας, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στο χώρο του νέου κέντρου συντήρησης και ανάδειξης ψηφιδωτών, στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας», είπε ο δήμαρχος.  Την ευχαρίστησή τους, που βρέθηκαν στην ανασκαφή των ρωμαϊκών λουτρών της Μίεζας, εξέφρασαν οι τρεις καθηγητές. «Η συνεργασία μας ήταν επωφελής για όλους. Είμαστε τυχεροί, που είχαμε αυτή την ευκαιρία. Είναι εκπληκτικό να δουλεύεις με τους αρχαιολόγους, να γνωρίζεις νέους ανθρώπους στη Νάουσα, να κάνεις φίλους», τόνισαν ο κ. Σώντερς και το ζεύγος Οτίγιο. Το ίδιο ενθουσιασμένοι δήλωσαν και οι νεαροί φοιτητές από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας την εξαιρετική φιλοξενία που βρήκαν στη Νάουσα.

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος τα όσα μας δήλωσε επίσης η κα. Κοτταρίδη για το χώρο της ανασκαφής. «Η διαδικασία ξεκίνησε τη δεκαετία του 50 από το Φώτη Πέτσα, όταν και έγινε απαλλοτρίωση 50 στρεμμάτων. Πέραν των ελληνιστικών χρόνων, έχουμε βρει βυζαντινά και νεότερα στοιχεία από τους δυο αρχαιολόγους που επιβλέπουν τις ανασκαφές, τον Αλέξανδρο Χατζηιωαννίδη, με ειδίκευση στη βυζαντινή περίοδο και το Γιάννη Γραικό. Φέτος θα περιφραχθεί, γιατί έχουμε αρχαιοκαπηλίες. Δεν υπάρχουν χρυσά εδώ, ο θησαυρός είναι αυτά τα υπέροχα ψηφιδωτά που βρίσκουμε. Αναβιώνουμε την έννοια της εκπαίδευσης στο πεδίο με το πρόγραμμα των φοιτητών που σας προανέφερα, υπό την επίβλεψη δικών μας, έμπειρων, υπαλλήλων, είναι δηλαδή ένα είδος θερινού σχολείου. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί εδώ στη Μίεζα, που είναι το κέντρο της εκπαίδευσης. Το  πρώτο Πανεπιστήμιο του κόσμου ήταν η σχολή του Αριστοτέλη..Από εδώ ξεκίνησε  και το πολυεθνικό του Γυμνασίου του Αριστοτέλη, που διακτινίστηκε στο Αφγανιστάν και όπου αλλού. Η Μίεζα θέλω να είναι το κέντρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μεγάλη κλίμακα, ελπίζω με τη συνέχιση της συνεργασίας που προσφέρει ο δήμος. Έχουμε στάδιο δόξης λαμπρόν», κατέληξε, λέγοντάς μας ότι για την ανασκαφή στο Γυμνάσιο του Αριστοτέλη αναζητούνται τα απαιτούμενα χρήματα. 
Ευελπιστούμε ότι με την ενεργό συμπαράσταση των αιρετών της Ημαθίας, όλων των βαθμίδων, θα πιεστεί η ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού να βρει τα χρήματα,  ώστε να ξεκινήσουν εκτεταμένες ανασκαφές σε ένα χώρο, που όντως αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρόν για ολόκληρο το έθνος. 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


ανασκαφές σε Μίεζα 2η
ανασκαφές σε Μίεζα 3η
ανασκαφές σε Μίεζα 4η
ανασκαφές σε Μίεζα 5η
ανασκαφές σε Μίεζα 6η
ανασκαφές σε Μίεζα 7η
ανασκαφές σε Μίεζα 8η
ανασκαφές σε Μίεζα 9η
ανασκαφές σε Μίεζα 10η
ανασκαφές σε Μίεζα 11η
ανασκαφές σε Μίεζα 12η
ανασκαφές σε Μίεζα 13η
ανασκαφές σε Μίεζα 14η
ανασκαφές σε Μίεζα 15η

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής