breaking news Νέο

Πλήθος κόσμου στην ημερίδα για την άγρια πέστροφα στο Δημαρχείο Βέροιας

Πλήθος κόσμου στην ημερίδα για την άγρια πέστροφα στο Δημαρχείο Βέροιας

Ημερίδα για την άγρια πέστροφα, τον κίνδυνο που διατρέχει να εξαφανιστεί, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους δύναται να διασωθεί ο πληθυσμός της, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Συνδιοργανωτές της ημερίδας υπήρξαν ο Υδροβιολογικός Σταθμός Πέλλας, το τμήμα Αλιείας ΔΑΟΚ, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας και ο σύλλογος «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας», με την κ. Γαζέα Αλεξία, Βιολόγο - Ιχθυολόγο και υπεύθυνη Γραφείου Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας και τον κ. Μπιτέρνα Κωνσταντίνο, Τεχνολόγο Γεωπόνο του Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας, να συντονίζουν την εκδήλωση.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα εκ μέρους του Δημάρχου Βέροιας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση, σ' ένα ζήτημα σαν και αυτό, που - όπως επεσήμανε - ο κόσμος δεν δείχνει την ανάλογη ευαισθησία.

 

Οι ομιλητές

Πρώτος ομιλητής υπήρξε ο Απόστολος Αποστολίδης Καθηγητής Τομέα Ζωικής Παραγωγής, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ., που ανέπτυξε το θέμα «Άγρια πέστροφα, ένας μοναδικός πλούτος της Ελλάδας - Η περίπτωση του ποταμού Τριπόταμου». Όπως ανέφερε αρχικά, το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η μελέτη των πληθυσμών της πέστροφας, είναι :

Η μεγάλη κοινωνικο-οικονομική τους αξία

Το επιστημονικό τους ενδιαφέρον

Θέματα ταξινόμησης

Ανάγκη για διαχείριση και προστασία άγριων πληθυσμών

Σχετικά με τον εμπλουτισμό (υποβοήθηση του φυσικού πληθυσμού με εισαγωγή ξένων ειδών ή και μετακινήσεις πληθυσμών), είπε πως είναι καλός μόνο όταν γίνει έπειτα από μελέτες, αλλιώς φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα. Ο εμπλουτισμός αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα του πληθυσμού γενικά, όχι όμως στον Τριπόταμο.

Όσο για το γιατί εστίασε η ημερίδα στον Τριπόταμο; Ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς παρουσιάζει μικρό πληθυσμιακό μέγεθος και περιορισμένο εύρος διαβίωσης, κάτι που το καθιστά ευάλωτο σε φυσικές καταστροφές και ανθρωπογενείς επεμβάσεις. Επιπλέον, ο πληθυσμός του είναι φυσικός χωρίς αναφορές εμπλουτισμών. 

Έπειτα από δειγματοληπτικές έρευνες στον Τριπόταμο, παρατηρήθηκε μικρός πληθυσμός, με χαρακτηριστικά που δεν έχουν πληθυσμοί σε άλλα ποτάμια, παρά μόνο στην Αράπιτσα, που βρέθηκαν κάποια κοινά, ταξινομώντας τους σε ξεχωριστό είδος πέστροφας. Γεγονός που οφείλουμε να το εκτιμήσουμε, να το προστατεύσουμε και να το παραδώσουμε υγιές στις επόμενες γενιές, είπε κλείνοντας ο κ. Αποστολίδης.

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά η Μαρία Θ. Χειμωνοπούλου, Βιολόγος - Ιχθυολόγος, Υδροβιολογικός Σταθμός Πέλλας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας», που ανέπτυξε το θέμα «Ρόλοι Υδροβιολογικού Σταθμού Πέλλας - Παρακολούθηση και στήριξη πληθυσμών άγριας πέστροφας». Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Πέλλας ήταν πρωτοποριακός για την εποχή που δημιουργήθηκε και ο ρόλος του είναι εκπαιδευτικός, για την αναπαραγωγή και εκτροφή γόνου ιριδίζουσας πέστροφας, για την πειραματική καλλιέργεια, την παρακολούθηση φυσικοχημικών παραμέτρων, τον προσδιορισμό του πληθυσμού κ.α., ανέφερε αρχικά η κ. Χειμωνοπούλου, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε σύγκριση της ιριδίζουσας και άγριας πέστροφας. 

Παρουσίασε μέσω εικόνων και βίντεο τα στάδια τεχνητής αναπαραγωγής της ιριδίζουσας πέστροφας, που έχει 80%-90% αποτελέσματα και την αναπαραγωγή της άγριας πέστροφας στο φυσικό της περιβάλλον, που έχει μόνο ελάχιστα ποσοστό αποτελεσμάτων. 

«Οι μετρήσεις δείχνουν πως ο πληθυσμός κινδυνεύει. Φθίνει και τα ψάρια είναι μικρότερα. Πώς θα γίνουμε εμείς μέρος της λύσης; Κάνοντας όλοι αυτό που κάνουμε, αλλά πιο σωστά», ανέφερε ολοκληρώνοντας η κ. Χειμωνοπούλου.

Ο Νίκος Ασλάνογλου, εικονολήπτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου : 1) του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, 2) της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, 3) του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας», με τη σειρά του παρουσίασε το θέμα «Τριπόταμος, ένα ακόμα χρυσό νόμισμα με δύο όψεις…». Ξεκίνησε επισημαίνοντας την ουσία του θέματος, ότι εστιάζουμε στην πέστροφα ως δείκτη προστασίας της δικής μας ζωής. «Μετά την πέστροφα έρχεται και η δική μας σειρά. Το να ζήσει η πέστροφα είναι δείκτης της δικής μας ζωής. Είναι το καναρίνι στο ορυχείο*», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρουσίασε στο ακροατήριο, τόσο μια σειρά φωτογραφιών από άγνωστες ομορφιές του Τριποτάμου, όσο και μια σειρά με τις καταστροφικές συνέπειες που έχει σε αυτές η ανθρώπινη παρέμβαση και ασυνειδησία.

*Το καναρίνι μέσα στο ορυχείο, υπήρχε για να προειδοποιεί τους εργάτες του ορυχείου, (όταν αρρώσταινε και σταματούσε να κελαηδά), ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στο ορυχείο και ενδεχόμενες αναθυμιάσεις μπορούν να αποβούν θανατηφόρες στους εργάτες.

Τέλος, το λόγο πήρε η Δέσποινα Σπορέλα-Δαμασιώτη, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας, ΔΑΟΚ, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, που προσέγγισε το θέμα από νομοθετικής πλευράς. Τι απαγορεύεται, που και πότε, τι ψάρια επιτρέπεται να πιάσουμε, πως μετράται ένα ψάρι, ποιες είναι οι συνέπειες για τους παραβάτες αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

Για παράδειγμα, απαγορεύεται η αλιεία και πώληση πέστροφας κάτω των 20 εκατοστών, ενώ η αλιεία της απαγορεύεται κατά την περίοδο 1/11 με 12/2 κάθε χρόνο. Όπως ενημέρωσε η κ. Σπορέλα-Δαμασιώτη, ειδικά για φέτος, για τα θερμόφιλα ψάρια (γριβάδια κ.α.) και ειδικά για την περιοχή μας, απαγορεύεται η αλιεία στον Τριπόταμο και την Αράπιτσα, έως και το Φεβρουάριο του 2019.

Σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, είπε πως πρέπει να την κρατήσουμε και να τη μεταδώσουμε στα παιδιά μας, γιατί καλύτερα να ψαρεύουν στο ποτάμι, παρά στο διαδίκτυο. Υπόκειται και αυτή όμως σε κανονισμούς, που οφείλουμε να γνωρίζουμε και τους οποίους παρουσίασε. Στη συνέχεια ανέφερε τις γενικές απαγορευτικές διατάξεις και τις διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες, που κυμαίνονται από 600€ έως και 3000€, ενώ συνοδεύονται και από ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

 

Παρουσίες

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης πατήρ Νεκτάριος Σαββίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας Βάιος Γούναρης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νάουσας Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κλειδίου Χρήστος Τσολάκης, η Δημοτική Σύμβουλος Βέροιας Μαρία Παπαϊωάννου, ο περιφερειακός Σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, μέλη του συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου» και πολίτες που γέμισαν την αίθουσα και εξέφρασαν την οικολογική τους ευαισθησία, πάνω στον κίνδυνο που διατρέχει η άγρια πέστροφα, με ερωτήματά τους προς τους ομιλητές.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής