breaking news Νέο

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι ροδακινοπαραγωγοί Κ. και Δ. Μακεδονίας

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι ροδακινοπαραγωγοί Κ. και Δ. Μακεδονίας

Παρουσία της τέως υπουργού, βουλευτή Πέλλας κας. Τζάκρη, των βουλευτών Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλου και κ. Αντωνίου, του εκπροσώπου του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Τσιούντα, των δημάρχων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας κ.κ. Βοργιαζίδη, Κουτσογιάννη και Γκυρίνη αντίστοιχα, των δημάρχων Πέλλας και Σκύδρας κ. Στάμκου και κας Ιγνατιάδου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 31ης Ιουλίου συγκέντρωση, που κάλεσε η συντονιστική επιτροπή των αγροτών Πέλλας και Ημαθίας, αναφορικά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ροδακινοπαραγωγή, τόσο εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο και των κάτω του κόστους τιμών πώλησης για τον παραγωγό, όσο και εξαιτίας της πρόσφατης καταστροφής συγκεκριμένων ποικιλιών από την έντονη βροχόπτωση. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και πρόεδροι φορέων από το Βελβεντό, το Αμύνταιο κ.α.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας, κ. Χαλκίδης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα επιβίωσης που έχουν πλέον οι αγρότες. «Οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Ζητάμε αποζημιώσεις για τη βροχόπτωση και το εμπάργκο. Πρέπει να πάρουμε μια ανάσα επιτέλους. Ζητούμε να μας δοθεί, όπως έγινε επί υπουργίας Καρασμάνη, στρεμματική ενίσχυση για το εμπάργκο. Είναι απαράδεκτο να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη η τιμή του συμπύρηνου», είπε ο κ. Χαλκίδης, προτείνοντας αύριο Τετάρτη οι παραγωγοί να μη μαζέψουν την παραγωγή τους και να συγκεντρωθούν σε κομβικά σημεία των περιοχών τους (ο κ. Χαλκίδης πρότεινε τον κόμβο της Κουλούρας και συμφώνησε μαζί του ο πρόεδρος του «Μαρίνου Αντύπα» κ. Τσιουλάκος).

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, κ. Γιαννακάκης, είπε ότι έχει σταλεί εξώδικη δήλωση στον ΕΛΓΑ, με την οποία καλείται  να ανταποκριθεί θετικά στην τεκμηριωμένη εισήγηση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, η γνωμάτευση του οποίου τονίζει ότι οι ζημιές της βροχόπτωσης καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. «Αν ο ΕΛΓΑ δεν κάνει δεκτό το αίτημά μας, θα προβούμε σε αγωγές εναντίον του. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά τήρηση των κανονισμών», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης, λέγοντας ότι με βάση το νόμο 3877/2010, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης είναι υποχρεωμένο να καταβάλει το 20% των εισπραττόμενων ασφαλιστικών εισφορών των γεωργών στον ΕΛΓΑ, υποχρέωση που δεν έχει τηρήσει, παρά στο ελάχιστο. «Ζητάμε τη συμπαράσταση του αστικού πληθυσμού, με 20 λεπτά το κιλό του ροδάκινου δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία αγορά. Οι Ισπανοί ροδακινοπαραγωγοί έσπασαν τζάμια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ζητώντας να τους δοθούν 40.000 επιπλέον τόνοι δωρεάν διανομής. Έχουμε καταθέσει και εμείς αντίστοιχο αίτημα», έκλεισε ο κ. πρόεδρος.

Ο κ. Αντωνιάδης, από τον ενιαίο σύλλογο αγροτών Νάουσας, τόνισε ότι  έχει συμμετάσχει σε όλες τις συγκεντρώσεις για το πρόβλημα, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου ζητήθηκε από το υπουργείο η αύξηση των ποσοτήτων δωρεάν βοήθειας. Ο κ. Αντωνιάδης πριν από κάθε κινητοποίηση ζήτησε να περιμένουν οι ροδακινοπαραγωγοί το πόρισμα της επιτροπής, καλώντας κάθε μέλος συνεταιρισμού να υποβάλλει, μέσω αυτού, αναγγελία ζημιάς, ενώ οι μεμονωμένοι αγρότες της Νάουσας μπορούν να το πράξουν μέσω του συλλόγου του. Επίσης πρότεινε οι κινητοποιήσεις να μην είναι πολλές και διασπαστούν, αλλά να πραγματοποιηθεί μια σε κάθε έδρα των περιφερειακών ενοτήτων.

Τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών εξέφρασαν, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας ο κ. Γιάγκογλου και εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων  Κ-Δ Μακεδονίας η πρόεδρος του «Εμπορικού» της Βέροιας κ. Τσιπουρίδου.

Τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, ο οποίος είπε ότι ο δήμος του ετοιμάζει μελέτη για την αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Γκυρίνης, δήμαρχος Αλεξάνδρειας, ζήτησε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει «χρυσή τομή» παραγωγών και βιομηχάνων στην τιμή του συμπύρηνου.

Ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης ζήτησε την αποζημίωση των αγροτών, διαρκή μέτρα στήριξης λόγω του εμπάργκο, δίκαια αντιμετώπιση των παραγωγών από τις βιομηχανίες, με ανακοίνωση της τιμής του ροδακίνου.

Ο κ. Τσιούντας, εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη, τόνισε τη στήριξη της ΠΚΜ και της Π.Ε. Ημαθίας στους αγώνες των αγροτών. «Ειδικά φέτος, μετά το εμπάργκο, την υψηλή φορολογία, την υπέρμετρη φορολογία, ήρθαν και τα φυσικά φαινόμενα να αποτελειώσουν το αγροτικό εισόδημα», τόνισε.

Τη στήριξη στο αίτημα αποζημίωσης των αγροτών από τον ΕΛΓΑ για την πρόσφατη θεομηνία δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ. Αντωνίου, στεκόμενος στο πόρισμα του ΙΦΔ Νάουσας. 
Στηρίζουμε μια κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα είμαστε κοντά στον κόσμο, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, μεταφέροντας τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να καλύψει τις ζημιές και να δοθεί παράταση στις αναγγελίες, μετά την 31η Ιουλίου.

Ο βουλευτής ΝΔ Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά στήριξε το 2014 τους αγρότες στο εμπάργκο με στρεμματική ενίσχυση των 185 ευρώ ανά στρέμμα, όταν υπήρξε μεγάλη πτώση των τιμών. «Δεν θέλω να τονίσω τι έλεγε τότε ο νυν υπουργός κ. Αποστόλου ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στη συγκέντρωση που έγινε στη Βέροια. Είχαμε τεκμηριώσει στην Ε.Ε τη στρεμματική αποζημίωση. Να γίνει το ίδιο και σήμερα. Οι τιμές είναι πολύ χειρότερες από το 2014. Και επίσης να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις της 17 Ιουλίου. Να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Είχαμε καταθέσει τροπολογία τον Αύγουστο του 2014, υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες, που έχουν παραμείνει στα γραφεία του κ. Αποστόλου από την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής.

Τελικά, με απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των παρόντων προέδρων σωματείων και οργανώσεων, αποφασίστηκε η αναμονή της έκδοσης του πορίσματος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΛΓΑ και αν αυτό είναι αρνητικό στην καταβολή αποζημιώσεων, την έναρξη δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής