breaking news Νέο

Η επίλυση των προβλημάτων της «Τάφρου 66», επιστολή του Γ.Καρατσιώλη

Η επίλυση των προβλημάτων της «Τάφρου 66», επιστολή του Γ.Καρατσιώλη

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο αριθ. 9557/28.7.2017 της έγκριτης εφημερίδας σας αναφερόσαστε στο γνωστό πρόβλημα με την ρύπανση της επονομαζόμενης τάφρου 66 που ταλαιπωρεί κάθε χρόνο τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

Η Περιφερειακή Συλλεκτήρια Τάφρος, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, κατασκευάστηκε με μελέτες που έγιναν το 1923, για να σταματήσει την ροή των νερών της δυτικής πλευράς της πεδιάδας Θεσσαλονίκης, που ήταν και η κυριότερη πηγή τροφοδοσίας της τέως λίμνης Γιαννιτσών και των ελών του Λουδία, προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν τα έργα αποξήρανσης της τελευταίας. Άρα ποτέ ο σκοπός της δεν ήταν αρδευτικός αλλά αποστραγγιστικός. (Βλ. σχετ. Γιάννης Καρατσιώλης: «Εγγειοβελτιωτικά έργα Ημαθίας – Θεσσαλονίκης», Βέροια, 2003).

Τώρα γιατί χρησιμοποιείται και για άρδευση, είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία, που έχει σχέση με τις απαράδεκτες μελέτες και ημιτελείς κατασκευές του αρδευτικού έργου Ανατολικού Βερμίου, για τις οποίες πολλές φορές αναφερθήκαμε και από τις στήλες του τοπικού τύπου αλλά και πανελλήνια κατά την υπηρεσιακή μας σταδιοδρομία στις έγγειες βελτιώσεις και στη ΔΕΗ.

Πράγματι απαιτείται μία ελάχιστη παροχή νερού (όπως αναφέρει ο γεωλόγος κ. Μπαρμπαρούσης) για τον καθαρισμό της (όπως βέβαια και η σωστή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών των ρυπαντών της) αλλά πως να επιτευχθεί αυτή, όταν δεσμεύτηκαν τα νερά των Τριποτάμου, Αράπιτσας και Εδεσσαίου για την ενίσχυση των νερών του Αλιάκμονα αφού προβλέφθηκε μερική τους αξιοποίηση προκειμένου μελλοντικά να γινόταν αρδευτικά έργα στον άξονα Βεργίνας – Μελίκης – Αιγινίου, τα οποία ποτέ δεν θα γίνουν λόγω αντιδράσεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας για τους ανύπαρκτους «βασιλικούς τάφους» των δήθεν Αιγών.

Όμως το πρόβλημα της τάφρου πρώτιστα είναι το πλημμυρικό. Σε περιόδους πλημμυρικών παροχών δεν μπορούν τα αναχώματα να προστατεύσουν καλλιεργούμενες εκτάσεις οικισμών κατά μήκος της τάφρου με αποτέλεσμα σημαντικές καταστροφές.  Στην τάφρο συμβάλλει ο Εδεσσαίος ποταμός (Βόδας) με ελεγχόμενη παροχή χάρις στην ανάσχεση των πλημμυρικών παροχών στη λίμνη Νησίου και στη δεξαμενή αναρρύθμισης κατάντη του ΑΗΣ Άγρα. Μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 1976 με σωστή διαχείριση περιορίσθηκε κατά ένα μέρος ο πλημμυρικός όγκος υδάτων στην τάφρα 66.

Η ανάγκη είναι να τιθασευθεί ο ποταμός Αλμωπαίος (Μογλένιτσα) με μεγάλη λεκάνη απορροής (την μεγαλύτερη των συμβαλλομένων ρευμάτων) από τις πλαγιές του Βόρα και της Τζένας, περί τα 970 τ.χ., που αποτελεί τον κύριο αποδέκτη της συλλεκτηρίου τάφρου.

Τούτο θα επιτευχθεί μόνο με την κατασκευή του πολλαπλού έργου φράγματος Προφήτη Ηλία – Καλής στον Αλμωπαίο, που σύμφωνα με στοιχεία της προμελέτης του (1999) συνδυάζει την άρδευση 40.000 στρεμμάτων στον δήμο Σκύδρας και ηλεκτρικής παραγωγής 22 γιγαβατωρών το χρόνο. Το έργο θα περιλαμβάνει ταμιευτήρα χωρητικότητας 43 εκατ.m³ νερού κατά μήκος του ποταμού χωρίς να κατακλύζει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οπότε δεν θα υπάρχουν και σημαντικές δαπάνες απαλλοτριώσεων.

Έτσι θα ρυθμιστεί η παροχή του ελάχιστου παρεχόμενου νερού για την εύρυθμη και υγιεινή λειτουργία της Τ66, την πλημμυρική προστασία των παρακειμένων της οικισμών, την άρδευση ξηρικών ή ατελώς αρδευομένων αγρών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την οικολογικότερη πηγή της, το νερό.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τους τοπικούς παράγοντες Πέλλας και Ημαθίας, τους βουλευτές και του περιφερειάρχη.

 

Γιάννης Καρατσιώλης

Γεωπόνος


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής