breaking news Νέο

Παλαιστίνη: Κατεστάλη βίαια διαδήλωση στη Ραμάλα

Παλαιστίνη: Κατεστάλη βίαια διαδήλωση στη Ραμάλα

Άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων επιβολής της τάξης έκαναν την Τετάρτη εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων για να διαλύσουν μια νέα διαδήλωση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με κεντρικό αίτημα να αρθούν τα τιμωρητικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Η διαδήλωση έγινε στη Ραμάλα, όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, η οποία ωστόσο απαγόρευσε προσωρινά τις δημόσιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν ρόπαλα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Οι διαδηλωτές, άνδρες, γυναίκες αλλά και παιδιά, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν, πριν κάποιοι από αυτούς επιστρέψουν για να υποστούν την ίδια μεταχείριση από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον πενήντα διαδηλωτές συνελήφθησαν, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη διαδηλώσει την Κυριακή στη Ραμάλα για να απαιτήσουν να τερματιστούν τα μέτρα που έχει λάβει η Παλαιστινιακή Αρχή εναντίον του θύλακα, στον οποίο την εξουσία ασκεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, αντίπαλο του κόμματος Φάταχ του Αμπάς.

Καμιά άδεια για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί τις προσεχείς ημέρες, διεμήνυσε πριν από τη χθεσινή διαδήλωση με επίσημη ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία επικαλέστηκε το Έιντ αλ Φιτρ, τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του ραμαζανιού.

«Η (ισραηλινή) κατοχή είναι ο κύριος λόγος για τον αποκλεισμό της Γάζας, αλλά ο πρόεδρος Αμπάς επιδεινώνει τα πράγματα επιβάλλοντας τιμωρητικά μέτρα που πλήττουν τις οικογένειες» στον θύλακα, ανέφερε ο Φάντι Κουράν, μέλος της «Εκστρατείας για την άρση των κυρώσεων της Παλαιστινιακής Αρχής» σε βάρος της Λωρίδας της Γάζας, την οποία διεξάγουν διάφορες οργανώσεις χωρίς πολιτικό χρωματισμό.

Ο θύλακας των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται πολύ αυστηρό αποκλεισμό από το Ισραήλ. Υπέμεινε πολέμους, φτώχεια, ανεργία, απομόνωση και τεράστιες ελλείψεις νερού και διακοπές της ηλεκτροδότησης.

 

Η Αίγυπτος, που επίσης γειτονεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, διατηρεί τα σύνορα σχεδόν μόνιμα κλειστά, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στην οικονομία του θύλακα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εκδιώχθηκε διά της βίας από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007 από τη Χαμάς. Ακολούθησε μια δεκαετία καταστροφικών συγκρούσεων ανάμεσά τους. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει επιβάλει μειώσεις ή έχει πάψει εντελώς να καταβάλλει μισθούς σε δεκάδες χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς στη Γάζα, για να αναγκάσει τη Χαμάς να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που συνελήφθησαν ήταν πολλοί δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους τρεις ξένοι, από τους οποίους ο ένας ήταν Αμερικανός. Οι ρεπόρτερ αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Η Χανάν Ασράουι, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), καταδίκασε την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την συμπεριφορά της αστυνομίας.

«Είναι απαράδεκτη η επίκληση της δικαιολογίας της γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και τη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλυθούν παλαιστίνιοι διαδηλωτές που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους προς τους αδελφούς και τις αδελφές τους στη Γάζα», τόνισε η Ασράουι.

«Η συμπεριφορά αυτή, παραβίαση του δικαιώματος της έκφρασης, του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, παραβαίνει απολύτως τις αρχές που έχουν εγγραφεί στο Σύνταγμα και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο οποίο η Παλαιστίνη εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2014», πρόσθεσε η ίδια παλαιστίνια πολιτικός.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής