breaking news Νέο

Τελεσίγραφο ροδακινοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις

  • Τελεσίγραφο ροδακινοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις
  • Τελεσίγραφο ροδακινοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις
  • Τελεσίγραφο ροδακινοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις
  • Τελεσίγραφο ροδακινοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις
  • Τελεσίγραφο ροδακινοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις

Το δρόμο των κινητοποιήσεων επιλέγουν οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, ευρισκόμενοι σε απόγνωση για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειές τους, ροδάκινα και νεκταρίνια, από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας, ενώ ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις περσινές βροχοπτώσεις, ούτε βέβαια για το ρωσικό εμπάργκο.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον πολυχώρο της ΕΛΙΑΣ, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από αγροτικούς συλλόγους της Ημαθίας, της Πέλλας και της Φλώρινας, αποφασίστηκε, όπως σήμερα Τρίτη 3 Ιουλίου έχουν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ημαθίας και τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πέλλας και πιθανόν και με βουλευτές των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να θέσουν το ζήτημα της αποζημίωσης για τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί, ενώ την Τετάρτη 4 Ιουλίου πρόκειται να υπάρξει κινητοποίηση των παραγωγών της Ημαθίας και της Πέλλας, με παρουσία στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, όπου, μάλιστα - όπως έγινε γνωστό - αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ από την Αθήνα, στο οποίο και οι αγρότες ροδακινοπαραγωγοί θα θέσουν διεξοδικά τα ζητήματα.

«Θα βγούμε μαχητικά, για να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τη στιγμή που δεν έχουμε καμιά στήριξη, ούτε από την πολιτική εξουσία, ούτε από τον ΕΛΓΑ», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που υπήρξε. Παράλληλα, ο ίδιος έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα αυτόν από όλους τους αγρότες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «οι αγρότες να στηρίξουν τα συνδικαλιστικά όργανα και να κλείσουν τα αυτιά στα παπαγαλάκια».

«Τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο Τάσος Χαλκίδης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. «Δεν πάει άλλο, να πουλάμε κάτω από το κόστος, χάσαμε την αποζημίωση από το εμπάργκο, για το οποίο δεν φταίμε εμείς, όλοι μαζί να πιέσουμε και να πάρουμε αποζημιώσεις. Πρέπει και οι πρόεδροι των συνεταιρισμών να συμμετέχουν. Οι αγρότες τελειώνουν», υπογράμμισε.

«Πρέπει η πολιτεία να μας στηρίζει, εκτός κι αν θέλουν να μας αφανίσουν, να μας το πούνε», τόνισε χαρακτηριστικά η Διαμαντούλα Κρητικού, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, ενώ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» Πέλλας, Χρήστος Κάμτσης, τόνισε πως «αν δεν δοθεί μια λύση, δεν υπάρχει αύριο», στο ίδιο μήκος κύματος και τα λεγόμενα του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Τάκη Τσολάκου, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες, «για να αναδείξουμε γενικότερα ζητήματα και όχι μόνο ζητήματα αποζημιώσεων».

 

 

-Απ. Βεσυρόπουλος : «Ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό και την Διοίκηση του ΕΛΓΑ, να πράξουν το αυτονόητο»

 

Την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών, που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας λόγω των ισχυρών άκαιρων βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων, που έπληξαν την Ημαθία το διάστημα 26 έως 28 Ιουνίου 2018, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, θέτει προ των ευθυνών τους την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την άμεση  παρέμβαση του Υπουργού, προκειμένου να  εκκινήσει ο ΕΛΓΑ τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια κ.α.) της Ημαθίας, που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές και ακολούθως την καταβολή αποζημιώσεων.

Επίσης, ο βουλευτής Ημαθίας, για πολλοστή φορά ζητά να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, σε Ημαθία και Πέλλα, για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους τον περασμένο Ιούλιο.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ημαθίας ανέφερε :

«Η Ημαθία και οι παραγωγοί ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων, δαμάσκηνων και κερασιών, επλήγησαν για άλλη μια φορά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Δυστυχώς, πρόκειται για τους ίδιους παραγωγούς που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, απροκάλυπτα εμπαίζει και κοροϊδεύει εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να τους έχει αποζημιώσει για την καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Ιουλίου. Πρώτα με υπεκφυγές και ύστερα με υποσχέσεις και λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει, έως σήμερα, τις αποζημιώσεις που δικαιούνται αυτοί οι  άνθρωποι.

Ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό και την Διοίκηση του ΕΛΓΑ, να πράξουν το αυτονόητο και να εκκινήσουν τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τις ζημίες που καταφανώς προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και εν συνεχεία να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που επλήγησαν. Οι ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων είναι ζημιές που καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει καμία πλέον δικαιολογία, ας το καταλάβουν και ας αποζημιώσουν τους αγρότες για τις ζημίες που υπέστησαν και τις δύο χρονιές». 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης για την καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, που η παραγωγή καταστράφηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας που επλήγησαν όσο κανένας άλλος από τις καιρικές συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στο τριήμερο 26 έως 28 Ιουνίου.

 

Όλα αυτά,  ενώ εδώ και ένα χρόνο,  δεν έχουν λάβει ακόμη  τις αποζημιώσεις για την καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Ιουλίου.

 

Οι πρόσφατες ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια κ.α.) από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα της τελευταίας εβδομάδας είναι ζημίες καλυπτόμενες από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

 

Ως εκ τούτου η  Πολιτεία οφείλει να κινηθεί άμεσα και να εκκινήσει τη σχετική διαδικασία, μέσω του ΕΛΓΑ, για την καταγραφή των ζημιών και ακολούθως  την καταβολή αποζημιώσεων.

 

Η ασυνέπεια όμως της κυβέρνησης που ακόμα δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις για τις περυσινές καταστροφές, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1.Εάν προτίθεται να παρέμβει άμεσα για να εκκινήσει ο ΕΛΓΑ τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια κ.α.) της Ημαθίας, που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές λόγω των ισχυρών άκαιρων βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή το διάστημα 26 έως 28 Ιουνίου 2018.

 

2. Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις  στους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών, σε Ημαθία και Πέλλα, για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους τον περασμένο Ιούλιο.

 

- Συνάντηση Καρασαρλίδου με το διοικητή του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην παραγωγή της Ημαθίας

 

Εκτεταμένες οι ζημιές στη γεωργική παραγωγή της Ημαθίας από τις πρόσφατες, έντονες και πολυήμερες, βροχοπτώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής παραγωγής κερασιού έχει πληγεί, ειδικά στο Ροδοχώρι, όπου το Σάββατο 30η Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα σκασμένα κεράσια, αλλά και για το χαλάζι, που χτύπησε τη μηλοπαραγωγή, , ενώ το ίδιο προβληματική είναι η κατάσταση με το ροδάκινο και τη μονίλια, που έχει πλήξει σημαντικό μέρος της παραγωγής.

Για τη νέα θεομηνία που έπληξε, για πολλοστή χρονιά την Περιφερειακή μας Ενότητα, η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου είχε συνάντηση, χθες Δευτέρα 2 Ιουλίου, με το διοικητή του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, μετά τις επαφές που είχε την περασμένη βδομάδα με τους διοικητικούς υπαλλήλους του τοπικού ΕΛΓΑ. Όπως μας ενημέρωσε η κα. Καρασαρλίδου, στόχος του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη και έγκυρη εκτίμηση των ζημιών, με την έκδοση των σχετικών πορισμάτων.

Στη σύσκεψη του Ροδοχωρίου, που συγκάλεσε ο οικείος αγροτικός σύλλογος, παρέστησαν ο βουλευτής Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης, εκπρόσωπος της κας. Καρασαρλίδου και ο ειδικός συνεργάτης του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, κ. Τσιούντας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής