breaking news Νέο

Αναζήτηση: καζάνια

Μάθε...τέχνη κι άστηνε!

Νοέμβριος η εποχή των καζανιών και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν μπορούσε να λείπει από το «Μουραφετλή». Παρουσία του Κώστα Καλαϊτζίδη και του Νίκου Κουτσογιάννη, ο Πανίκας δεν ήρθε με...άλογο από τη Θεσσαλονίκη. Τίμησε όμως την παλιά του τέχνη στο τραγούδι, οπότε...Πάντως λιγάκι γερασμένο τον βλέπουμε!

Διαβάστε το άρθρο

Το «νερό της φωτιάς»!

Φωτιά πήραν τα «καζάνια» της Ημαθίας, με την παραγωγική περίοδο για το τσίπουρο να έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Οκτώβρη. Το «νερό της φωτιάς» αποτελεί παράδοση για την περιοχή μας, με ρίζες στους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, που εγκαταστάθηκαν το 1924 στις Βαρβάρες, τον Τρίλοφο, το Στενήμαχο και σε άλλες περιοχές του τόπου μας. Συνεχίζοντας την αμπελουργική, προγονική τους, δραστηριότητα. Στην...

Διαβάστε το άρθρο

«Βράζει» και χορεύει το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας!

Ξεκίνησε το βράσιμο του τσίπουρου στην Ημαθία, με τη Νάουσα να αναδεικνύεται πρωτεύουσα των καζανιών. Σε τοπικό οινοποιείο της περιοχής το Λύκειο Ελληνίδων της Βέροιας, συνδυάζοντας τσίπουρο, φαγητό και παραδοσιακή μουσική. Για όσους και όσες ενδιαφέρονται, τα τηλέφωνα της Λόλας Τρομπούκη και της Βέτας Γεωργάκαρου  ( 6978008428 και 6972488216) στη διάθεσή τους.

Διαβάστε το άρθρο

Τσίπουρο: Και με τη «βούλα» στις 3,5 ώρες η καζανιά - Πήρε ΦΕΚ η απόφαση

Ο χρόνος μιας μεμονωμένης απόσταξης (καζανιάς) τσίπουρου αυξήθηκε στις τρεισήμισι ώρες, με την έκδοση της σχετικής τροποιητικής απόφασης, από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο. Μετά τις προφορικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε εκπροσώπους διήμερων αποσταγματοποιών, το θέμα διευθετήθηκε και η υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συγκεκριμένα, ο χρόνος απόσταξης...

Διαβάστε το άρθρο

Επανέρχεται ο χρόνος «καζανιάς» στο τσίπουρο!

Γνώστης της πραγματικότητας στον αγροτικό τομέα ο Ημαθιώτης υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρενέβη στην απόφαση, με την οποία μειώνονταν ο χρόνος της «καζανιάς» του τσίπουρου, κάθε παραγωγού, από τρεισήμισι σε τρεις ώρες! Η αντίδραση των «καζανιάρηδων», αλλά και των παραγωγών, έντονη και δίκαιη, θα προσθέταμε. Ειδικά αν μιλάμε για...γράπα, που πλέον έχει κερδίσει τις καρδιές των Ημαθιωτών.

Διαβάστε το άρθρο

Επανεξετάζεται η «καζανιά» στις 3,5 ώρες -Δέσμευση του Απ. Βεσυρόπουλου κατόπιν συνάντησης με το Μ. Χαρακόπουλο

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την απόσταξη του παραδοσιακού αποστάγματος των διήμερων παραγωγών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο. Η συνάντηση έλαβε χώρα μετά την ενημέρωση των δύο πολιτικών από εκπροσώπους του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου. Όπως...

Διαβάστε το άρθρο

Σάλτσα ντομάτας!

Χαμός στην αγορά από την παραδοσιακή ντομάτα για σάλτσα. Τα καζάνια πήραν φωτιά, με τα ξύλα να ανάβουν στις αυλές των σπιτιών στα χωριά μας, για το βράσιμο της σάλτσας ντομάτας που θα συντροφεύσει τα χειμωνιάτικα φαγητά. Άλλωστε το κρύο και η (επικείμενη) φτώχεια, ενεργειακή και μη, θέλουν καλοπέραση!

Διαβάστε το άρθρο

Αρ(α)κάς!

Ήταν πριν από μισή ζωή ή μήπως μόλις χθες; Όχι, δεν είναι το νέο τραγούδι του Κωνσταντίνου Αργυρού, αδέρφια. Η αφιέρωση της Χίλαρι στο Μπίλ Κλίντον είναι, για τα 46 χρόνια του γάμου τους. Δεν λέω, ωραίο ζευγάρι στα νιάτα τους, αλλά ο Μπιλάκος της έχει φορέσει τα κέρατα όλων των ταράνδων της Λαπωνίας, της Χίλαρι. Διότι ο Μπιλυ δεν χαμπαριάζει από μισές ζωές και κάτι τέτοια ευαίσθητα. Ο πρόεδρος είναι μπον...

Διαβάστε το άρθρο

Καλές καζανιές!

Από την 1η Οκτωβρίου πήραν φωτιά τα καζάνια και στην Ημαθία, για να μας παραδώσουν το γνωστό μας τσίπουρο, το παραδοσιακό με γλυκάνισο, αλλά και τη γράπα, που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στον τόπο μας. Οι άδειες λειτουργίας των καζανιών, που παραχωρούνται από το κράτος, θα λήξουν στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. "Όποιος μες το λιοπύρι δεν έχει μαζέψει, δεν έχει κουβαλήσει ξινόμαυρο σταφύλι, όποιος δεν...

Διαβάστε το άρθρο

Τσίπουρα και γράπες...τέλος!

Υπήρξαν από τα «θύματα» της πανδημίας. Ο λόγος φυσικά για τις συνάξεις φίλων και γνωστών στο «βράσιμο» τσίπουρου με γλυκάνισο και γράπας, που εσχάτως κερδίζει έδαφος, στα «καζάνια» της Ημαθίας. Η  Κυριακή 13η Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία μέρα της αποστακτικής περιόδου, με τους παραγωγούς να υπόσχονται διπλές γιορτές το 2021! Συνευχόμαστε, γιατί τα «καζάνια» υπήρξαν μια μορφή πολιτιστικής δημιουργίας στην...

Διαβάστε το άρθρο

Άναψαν για τα καλά τα "καζάνια" στην Ημαθία!

Μπαίνουμε στην τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη, με καλές θερμοκρασίες, που σίγουρα δεν "συμβαδίζουν" με την "φωτιά"  που έχουν πάρει τα "καζάνια" στην Ημαθία στην παραγωγή τσίπουρου. Στην φωτογραφία μας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κώστας Καλαϊτζίδης, Νικόλας Καρανικόλας και Διονύσης Κούγκας, απολαμβάνουν την φιλοξενία του Παύλου Αδαμίδη, που έχει καθιερώσει ένα μεγάλο γλέντι κάθε χρόνο, το οποίο εκτός από τσίπουρο,...

Διαβάστε το άρθρο

Μικρασιατικά αφηγήματα

Η στήλη αυτή έχει ως σκοπό της να διατηρήσει και να επαναφέρει στη μνήμη μας όλα αυτά, που τόσα χρόνια μας έχουν διηγηθεί οι πρόγονοί μας, γύρω από τη ζωή, τα ήθη και έθιμά τους, τα διάφορα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τέλος τη μαρτυρική έξοδο από τις εστίες τους. Είναι ένα ύστατο χαίρε,, καθώς και μια τιμητική αναφορά σε μια πολύπαθη γενιά η οποία πλέον έχει εκλείψει και εμείς, που αποτελούμε τη συνέχειά...

Διαβάστε το άρθρο

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής