breaking news Νέο

Μέχρι την Κυριακή το πόρισμα της επιτροπής του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις

Μέχρι την Κυριακή το πόρισμα της επιτροπής του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις

Δεν είναι μόνο οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στη φετινή ροδακινοπαραγωγή και η επιτακτική ανάγκη για στρεμματική ενίσχυση, που τίθεται κατ' επανάληψη ως αίτημα, που κάνουν τους αγρότες της Ημαθίας να βιώνουν έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο, αλλά και η αντιπαράθεσή τους με τον ΕΛΓΑ, αναφορικά με το ζήτημα της αποζημίωσής τους για τις ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου (και ειδικότερα μέσα στο διάστημα 15-17).

Ένα ζήτημα, για το οποίο η συσταθείσα επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ - σύμφωνα με δήλωση του Χρήστου Γιαννακάκη, προέδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας - συνεδρίασε τη Δευτέρα και αναμένεται έως την Κυριακή, 20 Αυγούστου, να βγάλει το πόρισμά της.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στις 21 Ιουλίου, η διοίκηση του ΕΛΓΑ, έπειτα από συναντήσεις που είχε με παραγωγούς από την Πέλλα και την Ημαθία, είχε ανακοινώσει ότι «καλύπτονται ασφαλιστικά οι άμεσες ζημιές και συγκεκριμένα το «σκάσιμο» των καρπών, που προκλήθηκε από τις βροχοπτώσεις, αλλά όχι η πτώση και ποιοτική υποβάθμιση των καρπών, που δεν είναι άμεσες ζημιές». Ωστόσο, ο κ. Γιαννακάκης πιστεύει πως η επιστημονική επιτροπή του οργανισμού θα δεχθεί τα αιτήματα των παραγωγών, δεσμεύοντας έτσι ουσιαστικά και τη διοίκηση. Την ίδια θέση, άλλωστε, όπως αναφέρει, πήρε και το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Κανονικά τον Ιούλιο ρίχνει στην περιοχή 36 χιλιοστά βροχής», σημειώνει. «Τον περασμένο μήνα έριξε 96 χιλιοστά σε 48 ώρες».

Το εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ αναφέρεται σε πολλά άλλα είδη ζημιάς από «υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις», πλην του «σκασίματος», συρρίκνωση καρπών, καρπόπτωση κ.α.

Όμως ακόμα και αν η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ αποφανθεί θετικά στο πόρισμά της για αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ικανοποιεί στον απόλυτο βαθμό, αλλά εν μέρει, τον Τάσο Χαλκίδη, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. «Ωραία, θα μας αποζημιώσουν μόνο για τις ποικιλίες που ήταν για μάζεμα εκείνες τις ημέρες. Με τις υπόλοιπες ποικιλίες τι θα γίνει;», σημειώνει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ».

«Εμείς αυτό που θέλουμε και επιζητούμε να γίνει, είναι οι όποιες αποζημιώσεις υπάρξουν, να πάνε στην τσέπη των παραγωγών και επιπλέον να πάρουμε αυτή την αποζημίωση - όπως επί υπουργίας Καρασμάνη - κατά στρέμμα για το ρωσικό εμπάργκο που επιβλήθηκε και υφίσταται για τρίτη συνεχή χρονιά».

Ακόμα, ο κ. Χαλκίδης κληθείς να τοποθετηθεί πάνω στην τιμή που διαμορφώνεται, περί τα 24 λεπτά το κιλό, σε όλες τις πρώιμες ποικιλίες των συμπύρηνων ροδάκινων (με τη συνολική ποσότητα φέτος να υπολογίζεται στους 164.000 τόνους) που παραλήφθηκαν μέχρι 31 Ιουλίου, υπήρξε αντίθετος. «Με τέτοιες τιμές δεν μπορούμε να θεωρούμαστε δενδροκαλλιεργητές, αφού δεν καλυπτόμαστε», ενώ συγχρόνως έκανε λόγο για «χειμώνα που μπήκε από τώρα στα σπίτια των αγροτών», προαναγγέλλοντας μάλιστα την ίδια στιγμή κινητοποιήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. «Το Σεπτέμβριο θα μας βρουν στους δρόμους και ανυποχώρητους μπροστά στα δίκαια αιτήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής