breaking news Νέο

"Αφανίζεται ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας, δύο μέτρα και δύο σταθμα από τον κ. Αποστόλου"

Η δήλωση του Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Ημαθίας Απόστολου Βεσυρόπουλου, ότι... «ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου, έσπευσε να αναγγείλει την άμεση έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις πριν μια εβδομάδα, στις καλλιέργειες σύκων της Εύβοιας» πυροδότησε την.. έκρηξη των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας, μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να γίνει καταγραφή από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ των φετινών ζημιών που υπέστησαν και να μπορέσουν να λάβουν αποζημιώσεις.

«Δηλαδή οι βροχοπτώσεις στην Εύβοια ήταν πιο... καταστροφικές, για να υποστούν ζημιές οι καλλιέργειες σύκων, σε σχέση με αυτές που έπεσαν στην Ημαθία το διάστημα 26-28 Ιουνίου 2018 και ο κ. Αποστόλου έσπευσε να αναγγείλει την άμεση έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, πριν από λίγες ημέρες στις καλλιέργειες σύκων της ιδιαίτερης πατρίδας του;», σχολίασε με... δόση ειρωνίας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. «Και εμείς οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας θέλουμε να αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ είναι το «σπίτι» μας, σ' αυτόν κάνουμε δηλώσεις και πληρώνουμε εισφορές. Ως εκ τούτου, από τον ΕΛΓΑ θέλουμε να λαμβάνουμε αποζημιώσεις και όχι μέσω... προγραμμάτων ήσσονος σημασίας (de minimis)», προσέθεσε και ξεκαθάρισε (για πολλοστή φορά) ότι «εμείς θέλουμε να αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ. Έπρεπε οι γεωπόνοι να είχαν βγει και να κάνουν καταγραφή των ζημιών φέτος. Αλλά τίποτα».

 

«Αποζημιώσεις... με μισό κουβά ροδάκινα»

Όμως ο Τάσος Χαλκίδης δεν σταμάτησε εδώ και συνέχισε να βάλλει ευθέως κατά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ξανά ότι «ενώ πέρυσι είχαμε τα θετικά πορίσματα της Επιτροπής Επιστημόνων Γεωπόνων του ΥΠΑΑΤ και του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, εν τούτοις δεν αποζημιωθήκαμε από τον ΕΛΓΑ, αλλά, όπως προείπα, από πρόγραμμα de minimis. Αποζημίωση, η οποία μεταφράζεται για κάθε παραγωγό σε... μισό κουβά ροδάκινα!

Και με τον τρόπο αυτό έσπευσε η κυβέρνηση να πει ότι στάθηκε συνεπής απέναντί μας. Αυταπατάται, αν νομίζει κάτι τέτοιο. Γιατί τα 8,5 εκ. ευρώ που έδωσε, δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που υποστήκαμε. Και άντε μας έδωσε αυτά που μας έδωσε η κυβέρνηση, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας φέτος, στο διάστημα 26-28 Ιουνίου, εμείς ακόμα περιμένουμε να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Αλλά στην Εύβοια, για τον ίδιο λόγο, για τα σύκα τα... αντανακλαστικά του κ. Αποστόλου λειτούργησαν αμέσως για τους παραγωγούς της εκλογικής περιφέρειάς του και προέβη άμεσα στην έναρξη διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την.. αριστερή κατά τα άλλα κυβέρνηση».

 

Άλλες αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί ακόμα μέχρι τώρα

Ευκαιρίας δοθείσης, ο Τάσος Χαλκίδης τόνισε ξανά πως «δεν έχουμε πάρει καμία αποζημίωση για το εμπάργκο» και συν τοις άλλοις – όπως θύμισε - «δεν πήραμε και το 30% που μας οφείλεται ως αποζημίωση για το χαλάζι. Όπως, βέβαια και το ότι υποστήκαμε ζημιές σε κάποιες ποικιλίες ροδακίνων πέρυσι στις βροχοπτώσεις, για τις οποίες δεν πήραμε καμία αποζημίωση».

 

«Που είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές να υπερασπιστούν τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας;»

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας δεν έκρυψε το παράπονό του για τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών της Ημαθίας. «Πού είναι; Να βγουν και να υπερασπιστούν τους ροδακινοπαραγωγούς, που πήραν ελάχιστα χρήματα ως αποζημιώσεις για τις περσινές βροχοπτώσεις, όπως κάνει τώρα ο κ. Αποστόλου για ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες παραγωγούς της εκλογικής του περιφέρειας», είπε.

 

Μπροστά σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εφόσον...

Τέλος, ο κ. Χαλκίδης κατέστησε σαφές πως «οι ροδακινοπαραγωγοί είμαστε σε αναμονή, προκειμένου να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αναφορικά με το αν θα αποζημιωθούμε για ζημιές της φετινής χρονιάς. Γιατί σε περίπτωση που δεν αποζημιωθούμε, τότε θα προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στις οποίες, βέβαια, όπως έχουμε καταφύγει τα τελευταία χρόνια, είναι το έσχατο μέτρο πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση, να σκύψει πάνω στα προβλήματά μας και να δώσει ουσιαστικές λύσεις. Και όχι αυτές που νομίζει ότι δίνει. Ας το καταλάβουν καλά : Ο αγροτικός κόσμος αφανίζεται...».

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής