breaking news Νέο

«Πόλεμος και Ειρήνη κατά τον Απόστολο Παύλο» - βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Πόλεμος και Ειρήνη κατά τον Απόστολο Παύλο» - βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

        Κυκλοφόρησε κανονικά ο 23ος τόμος των Πρακτικών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Πόλεμος και Ειρήνη κατά τον Απόστολο Παύλο» (2018), που διοργάνωσε (όπως κάθε χρόνο), στην Βέροια το 2017, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στα πλαίσια των ΚΓ’ Παυλείων.

        Τα Παύλεια, και ειδικότερα το Συνέδριο αποτελούν προσωπικό όραμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας Κου Παντελεήμονος, με αναμφισβήτητη συνεισφορά στην πνευματική κίνηση της Βέροιας και της Ημαθίας γενικά. Το δε Συνέδριο, με τα χρόνια καθιερώθηκε και καταξιώθηκε για την τεράστια συμβολή του στην έρευνα. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό τιμήθηκε με το Βραβείον της Ακαδημίας Αθηνών!

        Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται, Πρόλογος του Μητροπολίτη μας, το Πρόγραμμά του Συνεδρίου και των Λατρευτικών Εκδηλώσεων, καθώς και τα καθιερωμένα Μηνύματα και Χαιρετισμοί. Επίσης, στο τέλος, σε ειδικό Παράρτημα φιλοξενείται το θεατρικό έργο «Ειρήνη και Πόλεμος : Δαβίδ και Σαούλ». Σε ό,τι αφορά την θεματολογία, πάντα ενδιαφέρουσα, συμμετέχουν με Εισηγήσεις τους οι κάτωθι :

  1. Αρχιμ. Εφραίμ Βατοπαιδινός. Καθηγούμενος Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, «Πόλεμος και Ειρήνη στην Πατερική Παράδοση».
  2. Νικόλαος Γ. Ιντζεσίλογλου, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, «Οι Ιεροί Πόλεμοι και ο θρησκευτικός φανατισμός».
  3. Ιωάννης Μούρτζιος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, «Οικουμενικότητα και Ειρήνη στο προφητικό μήνυμα».
  4. Χρήστος Μπαλόγλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, Υπάλληλος ΟΤΕ, «“Πόλεμος πάντων πατήρ”. Ο Πόλεμος κατά τους αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους».
  5. Πρωτ. Χρυσόστομος Νάσσης, Επ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, «Το αίτημα της Ειρήνης στην λειτουργική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
  6. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Αν. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, «Μορφές της Ειρήνης στον κόσμο και στην διδαχή της Καινής Διαθήκης».
  7. Μαρία Ράπτη, Αν. Καθηγήτρια Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, «Η δυναμική της Παύλειας Αγάπης και η συμβολή της στην οικογενειακή ευτυχία. Μία ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση».
  8. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Επ. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, «Πόλεμος και Ειρήνη στον Απ. Παύλο και στην Χριστιανική Παράδοση».
  9. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, «Στρατιωτικοί Άγιοι στην Αποστολική Εκκλησία της Βέροιας. Απεικονίσεις τους στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική των μνημείων της πόλης».
  10. Ιωάννης Φωτόπουλος, Αν. Καθηγητής St. Mary’ s College, Notre Dame (USA), «Ο Ρωμαϊκός Θρίαμβος, ο Ηττημένος Νικητής, και η Παύλεια Οσμή Θανάτου ή Ζωής (Β Κορ. 2-14-17)».
  11. Βασιλική Κώστα, Καθηγήτρια Νευρολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, «Η Ειρήνη της Ψυχής του Ανθρώπου. Ψυχαναλυτική προσέγγιση».
  12. Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα : «Οι ανθρωπολογικές και εκκλησιολογικές συνέπειες του Πολέμου στις σύγχρονες Εκκλησίες». Συμμετείχαν οι, Επίσκοπος Σαφίτα Κος Δημήτριος (Συρία), Μητροπολίτης Λεμεσού Κος Αθανάσιος (Κύπρος), και Αρχιεπίσκοπος Ροβενκύ και Σβερδλόβσκ Κος Παντελεήμων (Ουκρανία).

          Επί σειρά ετών, το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Απ. Παύλο, που διοργανώνεται από την Μητρόπολή μας, έχει συγκεντρώσει ένα ογκώδες και πολύτιμο υλικό, με τα Πρακτικά του να εμπλουτίζουν την ειδική βιβλιογραφία και να αποτελούν χρησιμότατο εργαλείο στην κατανόηση των Παύλειων Μελετών!

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής