breaking news Νέο

Ψεκασμοί σε διάφορα σημεία της Ημαθίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ακμαία κουνούπια

  • Ψεκασμοί σε διάφορα σημεία της Ημαθίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ακμαία κουνούπια
  • Ψεκασμοί σε διάφορα σημεία της Ημαθίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ακμαία κουνούπια

Μετά τη Μελίκη και το Καλοχώρι, σειρά για ψεκασμούς είχε η Τ.Κ. της Νέας Νικομήδειας, την Τρίτη το βράδυ, στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προβλήματος με τα ακμαία κουνούπια, ιδιαίτερα οξυμένου στην περιοχή, λόγω και της γειτνίασής της με περιοχή ορυζώνων (Λυκογιάννη). Οι ψεκασμοί έγιναν με χρήση εγκεκριμένου βιοκτόνου σκευάσματος, την Τρίτη και από ώρα 12.30 έως 1.30. Αρχικά ο ψεκασμός από τον ανάδοχο φορέα είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις 22.30, κάτι τέτοιο ωστόσο κρίθηκε παντελώς αδύνατο με την παρουσία κατοίκων στα καφέ της Ν. Νικομήδειας εκείνη την ώρα, όπου και βρέθηκαν να παρακολουθούν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Μπενφίκα - ΠΑΟΚ που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Μπροστά, λοιπόν, σ' αυτό το πρόβλημα που προέκυψε, η λύση ήρθε δύο ώρες αργότερα, όταν οι θαμώνες των καφέ αποχώρησαν και κλείστηκαν στα σπίτια τους - όπως προβλέπεται ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία τους -, οπότε και ξεκίνησαν ευθύς αμέσως οι ψεκασμοί που επιτηρούνταν από το κλιμάκιο ελέγχου για την εφαρμογή των ψεκασμών από τον ανάδοχο φορέα, το οποίο αποτελούσαν οι υπάλληλοι της ΠΕ Ημαθίας κ.κ. Χρυσάφης Απόστολος, Αποστόλης Παυλίδης και η κ. Τσεχελίδου. Παρών επίσης στη διαδικασία παρακολούθησης των ψεκασμών υπήρξε και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Βέροιας κ. Θεόφιλος Κορωνάς.

 

Και δεύτερη δόση ψεκασμού σε μια εβδομάδα στη Ν. Νικομήδεια

Ακόμα, όπως έγινε γνωστό, μετά το πέρας μιας εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Νέας Νικομήδειας και δεύτερη δράση ακμαιοκτονίας, ανάλογα βέβαια με τις καιρικές συνθήκες, με σκοπό την άμεση μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Ενώ - σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει - ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στην περιοχή του Σταυρού και στο Ανατολικό τμήμα της πόλης Αλεξάνδρειας. Επιπλέον, ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν μέσα στις προσεχείς ημέρες και στην περιοχή της Αγκαθιάς.

 

Μέτρα προστασίας

Επιπρόσθετα, να αναφερθεί και να τονισθεί ότι κατά τη διάρκεια των ψεκασμών δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις εν λόγω περιοχές, όπως επίσης :

-Να μην υπάρχουν εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. ρούχα, παιχνίδια κλπ).

-Τα κλιματιστικά να είναι κλειστά.

-Να δίδεται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ατόμων με προβλήματα υγείας.

-Να απομακρύνονται τα μελισσοσμήνη από τις ψεκαζόμενες περιοχές.

 

Τέλος, να θυμίσουμε ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέτρα πρόληψης και τονίζει την ανάγκη εφαρμογής των παρακάτω συστάσεων.

 

Μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών:

Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στην επιφάνεια του νερού που λιμνάζει. Τα πρώτα δύο στάδια τους της ζωής ενός κουνουπιού εξαρτώνται από το νερό, χωρίς αυτό δεν μπορούν να αναπαραγάγουν.

Για, δε, την αποφυγή νέων εστιών ανάπτυξης κουνουπιών, θα πρέπει οι πολίτες να εφαρμόσουν τις παρακάτω συστάσεις :

• Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

• Απομάκρυνση συλλογών στάσιμου νερού από τις αυλές και τα μπαλκόνια (κάλυψη αναποδογύρισμα περιεκτών/δοχείων που συλλέγουν νερό ή ανανέωση του νερού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).

• Καλό κούρεμα γρασιδιών, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).

• Αποφυγή ρίψης αποβλήτων οικιακής χρήσης στους κοινόχρηστους τσιμενταύλακες.

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής