breaking news Νέο

Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας

  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας
  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας
  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας
  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας
  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας

Άγιος Μύρων

Επίσκοπος Κνωσσού

 

Γεννήθηκε κοντά στην Κνωσσό και ασχολείτο με τη γεωργία. Ήταν ανεξίκακος και αφιλάργυρος. Για τις πολλές αρετές του χειροτονήθηκε Eπίσκοπος Κνωσού. Πέθανε σε ηλικία 100 χρονών  και ευτύχησε να του δοθεί το χάρισμα από το Θεό να κάνει θαύματα.

Η μνήμη του τιμάται στις 8 Αυγούστου.

 

Όσιος Χαράλαμπος

ο εν τη Καλυβιανή

 

Κατά τη διάρκεια εργασιών στον αύλειο χώρο της Μονής της Παναγίας Καλυβιανής, δίπλα στον παλιό ναό, βρέθηκε  ένας τάφος με διάφορα λείψανα. Όταν τον άνοιξαν, μια ευωδία ξεχύθηκε σε όλη την περιοχή. Ο Όσιος αποκαλύφθηκε σε πολλούς πιστούς, αναφέροντας ότι κατάγονταν από το χωριό Δαφνές και ότι είχε αφιερωθεί στην Παναγία της Καλυβιανής.

Είχε ζήσει ζωή ασκητική και έλαβε από την Παναγία το χάρισμα να κάνει θαύματα. Μεταξύ των θαυμάτων που έκανε, ήταν να θεραπεύσει από μια ύπουλη αρρώστια τη γυναίκα του Τούρκου αγά από τα Καλύβια, με αποτέλεσμα να βαπτιστεί όλη η οικογένεια χριστιανοί.

Η μνήμη του τιμάται στις 23 Αυγούστου.

 

Άγιος Αρκάδιος

Επίσκοπος Αρσινόης Κύπρου

 

Ο Άγιος Αρκάδιος γεννήθηκε στην Αρσινόη της Κύπρου και ήταν γιος ευσεβών και πλουσίων γονέων, του Μιχαήλ και της Άννας. Ο Αρκάδιος απέκτησε μόρφωση στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα επανήλθε στην Αρσινόη, όπου έγινε γνωστός για τους μεγάλους του ασκητικούς αγώνες.

Όταν πέθανε ο Άγιος Νίκων, ο Αρκάδιος εκλέχθηκε διάδοχός του στον επισκοπικό θρόνο της Αρσινόης, όπου πρόσφερε σπουδαίο ποιμαντικό έργο.

Απεβίωσε ειρηνικά την 29η Αυγούστου. Ό Άγιος Αρκάδιος είχε και αδελφό τον Άγιο Θεοσέβειο τον Αρσινοήτη.

Η μνήμη του τιμάται στις 29 Αυγούστου.

 

Οσία Κωνσταντίνα

η εν Πάφω

 

Η Οσία Κωνσταντία υπήρξε μαθήτρια του Αγίου Ιλαρίωνα του Μεγάλου, που είχε ασκητέψει στο χωριό Επισκοπή της Πάφου. Μετά το θάνατο του Αγίου, έδωσε ασκητικούς αγώνες, και μέσα από συνεχές προσευχές έδινε αγώνες για την ψυχική της τελείωση.

Στο τέλος της ζωής της, έλαβε από το Θεό τη Χάρη να κάνει θαύματα. Θεωρείται προστάτιδα της Πάφου και η μνήμη της τιμάται στις 25 Αυγούστου.

Ἀπολυτίκιον

«Ασκητή τω μεγάλω διακονήσασα, εν Πάφου περιοικίδι, τω ασκουμένω σεπτώς, Ιλαρίωνι και πίστει διαπρέψασα, ώφθης κοσμήτωρ γυναικών, και προστάτις Παφηνών, θεόσοφε Κων¬σταντία, ημίν Χριστόν η αόκνως, ιλεουμένη τοις τιμώσί σε».

 

Αγία Φωτεινή ή Φωτού η Κυπρία

Ριζοκάρπασο Κύπρου

 

Η παράδοση αναφέρει ότι γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο της Κύπρου από ευσεβείς  χριστιανούς γονείς. Από πολύ μικρή ξεχώριζε για την καλοσύνη της και τις πλούσιες αρετές της και είχε σαν συνήθεια να αποστηθίζει και να μαθαίνει διάφορους ψαλμούς και ύμνους της εκκλησίας.

Όταν ενηλικιώθηκε, έφυγε από το σπίτι της και πήγε σε μια σπηλιά, για να ασκητεύσει, όπου  μέχρι το θάνατό της έζησε ασκητικά. Το Άγιο λείψανό της βρέθηκε στη σπηλιά μεταξύ 1718-1732, όπου και ενταφιάσθηκε, έχοντας πάνω μια σκαλιστή επιγραφή «Φωτεινή Παρθένος Νύμφη Χριστού».

Έκτοτε κάνει θαύματα, βοηθώντας τους αρρώστους και αυτούς που χρειάζονται βοήθεια. Το ασκητήριο της Οσίας Φωτεινής υπάρχει και σήμερα και βρίσκεται στο χωριό Άγιος Ανδρόνικος. Ο επισκέπτης μπαίνει από μια στενή είσοδο και καταβαίνει από μια πέτρινη σκάλα, που έχει 23 σκαλοπάτια. Το σπήλαιο μοιάζει με κατακόμβη, σαν κι εκείνες που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι χριστιανοί, στο δε βάθος του είναι το Αγίασμα.

Αυτό το νερό παίρνουν οι άρρωστοι και πλένουν τα αρρωστημένα μέλη τους, για να θεραπευτούν. Ιδιαίτερα η Οσία πιστεύεται πως θεραπεύει τα οφθαλμικά νοσήματα. Αναφέρεται ότι το Αγίασμα στέρεψε μετά την εισβολή των Τούρκων στο νησί.

Στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, το σπήλαιο της Οσίας χρησιμοποιήθηκε και ως ναός. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Κύκκου Κύπρου. Η μνήμη της τιμάται στις 2 Αυγούστου.

Ἀπολυτίκιον
Καρηασέων τὸ κλέος καὶ Κυπρίων ἀγλάισμα καὶ τῶν ἀσθενούντων ἡ ρώσις, τῶν πεπηρωμένων ἀνάβλεψις, τῶν πρὸς σὲ πιστῶς προστρεχόντων ἐν τῷ θείῳ ναῶ σου, πανένδοξε, τᾶς ἰάσεις παράσχου τοὶς δούλοις σου πάντοτε, ἶνα εὐχαρίστως κράζωμεν, Φωτεινὴ Ὁσία νύμφη Χριστοῦ καλλιπάρθενε. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ πασιν Ἰάματα.


Όσιος Χαράλαμπος ο εν τη Καλυβιανή
Άγιος Αρκάδιος Επίσκοπος Αρσινόης ΚύπρουΆγιος Αρκάδιος Επίσκοπος Αρσινόης Κύπρου
Οσία Κωνσταντίνα η εν Πάφω
Αγία Φωτεινή ή Φωτού η Κυπρία Ριζοκάρπασο Κύπρου

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής