breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...

• Η Vespa γίνεται ηλεκτρική!

Το πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ της Vespa θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και στις ΗΠΑ στις αρχές του 2019.

Το… σιωπηλό σκούτερ με μπαταρία θα είναι μια ηλεκτρική έκδοση της πολύ αγαπημένης ρετρό Vespa, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1946.

Το ανανεωμένο ηλεκτρικό σκούτερ, γνωστό ως Vespa Elettrica, μπορεί να διανύσει μέγιστη απόσταση 100 μιλίων και χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες, για να φορτιστεί η μπαταρία του.

Η κατασκευάστρια εταιρία, Piaggio Group, δεν αποκάλυψε την τιμή του νέου σκούτερ, αλλά ούτε και την τελική του ταχύτητα.

Οι προγραμματιστές της εταιρίας λένε ότι το ηλεκτρικό σκούτερ θα διαθέτει το σύστημα AI, που θα παρέχει στους χρήστες δεδομένα χαρτογράφησης και κίνησης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τη δυνατότητα ανίχνευσης, εάν κάποιος πεζός πρόκειται να διασχίσει το δρόμο μπροστά από το όχημα.

Οι αναβάτες θα μπορούν επίσης να συνδέουν τα τηλέφωνά τους με το σκούτερ, χρησιμοποιώντας Bluetooth, που θα τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση στον ψηφιακό πίνακα ελέγχου και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες πλοήγησης.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα ισούται με 1000 κύκλους φόρτισης, που ισοδυναμούν με δέκα χρόνια, πριν μειωθεί η αποδοτικότητά της κατά 20%.

*****

• Η πρώτη ελληνική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για σκύλους. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το προφίλ του τετράποδου φίλου του!

Περίπου 10.000 «σκυλόφατσες» μετράει τα τελευταία δύο χρόνια το Doggo, η πρώτη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για σκύλους στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε από μία ομάδα φιλόζωων στη Θεσσαλονίκη.

«Από το 2016, που ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας, έχουμε 10.000 ενεργά downloads της εφαρμογής μας για κινητά, που είναι φτιαγμένη, για να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ενός ιδιοκτήτη σκύλου και του κατοικιδίου του», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Παναγιωτοπούλου από το Doggo.

Μέσω της εφαρμογής, που είναι δωρεάν, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το προφίλ του σκύλου του, συμπληρώνοντας τα βασικά στοιχεία του και να βρει πολύτιμες πληροφορίες, όπως «ο χάρτης, όπου υπάρχουν τα πιο κοντινά pet shops, κτηνιατρεία, κέντρα θετικής εκπαίδευσης, φιλοζωικά σωματεία, ξενοδοχεία και κομμωτήρια σκύλων, ταξί για κατοικίδια και ζωόφιλα/pet friendly μαγαζιά».

Η αναζήτηση γίνεται εύκολα και γρήγορα πάνω στο χάρτη, καθώς τα σημεία ενδιαφέροντος φαίνονται με μια διακριτική «καρφίτσα».

«Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, χρήσιμη φάνηκε στους χρήστες η κατηγορία με τα pet friendly beach bars, campings, ξενοδοχεία αλλά και τις παραλίες, που -κατά δήλωση- ήταν πιο φιλικές για τα αγαπημένα μας σκυλάκια», λέει η κ. Παναγιωτοπούλου, συμπληρώνοντας ότι η αλληλεπίδραση των χρηστών είναι εξαιρετικά μεγάλη και καθοριστική.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ενεργοποίηση του κουμπιού «Έχω χαθεί» μέσα από το προφίλ των χρηστών, που δίνει «σήμα» στην κοινότητα του Doggo, για να βοηθήσουν όλοι στην εύρεση του τετράποδου.

Η εφαρμογή Doggo έχει μέχρι και «Διάθεση για παιχνίδι», μέσα από το οποίο μπορούν οι χρήστες και τα σκυλάκια τους να δείξουν στους διαδικτυακούς τους φίλους ότι είναι... διαθέσιμοι για τα πιο διασκεδαστικά playdate!

*****

• Το γιγαντιαίο βαρέλι κρασιού της Χαϊδελβέργης

Σε ένα κελάρι κάτω από το κάστρο της Χαϊδελβέργης, στην ομώνυμη γερμανική πόλη, βρίσκεται ένα γιγάντιο ξύλινο βαρέλι.

Είναι το μεγαλύτερο βαρέλι κρασιού με την εκπληκτική χωρητικότητα των 219.000 λίτρων, αν και παλαιότερα, τον 18ο αιώνα, όταν χτίστηκε το Heidelberg Tun, ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο. Το υλικό της κατασκευής του ήταν η βελανιδιά και επειδή για πολλούς αιώνες έμεινε αχρησιμοποίητο, η βελανιδιά αποξηράνθηκε και συρρικνώθηκε, με αποτέλεσμα να μειωθεί η χωρητικότητα του βαρελιού κατά περίπου 2.700 λίτρα.

Στην πραγματικότητα, το βαρέλι κρασιού της Χαϊδελβέργης έχει παραμείνει άδειο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Το βαρέλι κατασκευάστηκε το 1751 από τον πρίγκιπα Karl Theodor. Εκείνη την εποχή, η κατασκευή υπερμεγέθων βαρελιών κρασιού ήταν μόδα και πηγή έντονης αντιπαλότητας μεταξύ πολλών γερμανικών πόλεων και χωριών. Το πρώτο μεγάλο βαρέλι κρασιού στη Χαϊδελβέργη χτίστηκε το 1591, προκαλώντας τον τότε αντίπαλο Duke Ludwig του Wurttemberg να κατασκευάσει ένα ακόμα μεγαλύτερο βαρέλι στο παλάτι Ludwigsburg. Αυτό που κατασκεύασε ο Duke Ludwig ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο, μέχρι που ο Karl Theodor το ξεπέρασε με την κατασκευή του Heidelberg Tun.

Το βαρέλι κρασιού της Χαϊδελβέργης χρησιμοποιήθηκε, για να αποθηκεύσει κρασί, που οι αμπελοκαλλιεργητές της περιφέρειας κατέβαλαν ως φόρο στο βαυαρικό κυβερνήτη. Μετά από περίπου δέκα χρόνια, το βαρέλι άρχισε να αντιμετωπίζει διαρροές και παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες επισκευής του, αποφασίστηκε να αποσυρθεί και να διατηρηθεί σαν δείγμα.

Το 1777, ο Karl Theodor έγινε ο κυβερνήτης της Βαυαρίας και αμέσως μετακόμισε σε άλλη περιοχή, όπου έχτισε ένα νέο παλάτι, το παλάτι του Mannheim. Μέχρι τότε, το κάστρο της Χαϊδελβέργης είχε ήδη αρκετές ζημιές, που είχε υποστεί λόγω του πολέμου με τους Γάλλους. Μόλις έφυγε ο Karl Theodor, το κάστρο κατέρρευσε, αλλά παραδόξως, το Heidelberg Tun επέζησε.

Από το 1800, το κάστρο της Χαϊδελβέργης και το τεράστιο αυτό βαρέλι κρασιού ήταν ήδη τουριστικά αξιοθέατα. Στην πραγματικότητα, ο Charles de Graimberg, που ήταν Γάλλος επιμελητής, συλλέκτης και καλλιτέχνης αγωνίστηκε για τη συντήρηση των ερειπίων του κάστρου και για τη διάσωση του βαρελιού.

*****

• Τα δέντρα γίνονται τέχνη, όταν …γεράσουν

Πολλά δέντρα στην περιοχή Craig του Κολοράντο, έπρεπε να κοπούν, καθώς ήταν πλέον …γερασμένα και επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε μια έξυπνη ιδέα, διοργανώνοντας ένα διαγωνισμό ξυλογλυπτικής στο πάρκο, προσφέροντας μάλιστα και βραβείο.

Έτσι οι κορμοί των γέρικων δέντρων μετατράπηκαν σε έργα τέχνης.

*****

• Άγνωστα νησιά χωρίς… τετραγωνικό ελεύθερο!

Όταν σκεφτόμαστε νησί, στο νου μας έρχονται όμορφες παραλίες, γραφικοί κολπίσκοι, ίσως και κάποια εξωτική ζούγκλα. Τα νησιά Isola dei Pescatori, Ιταλία,  Lindau, Γερμανία,  Fadiouth, Σενεγάλη,  Migingo, Κένυα, Santa Cruz del Islote, Κολομβία,  Flores, Γουατεμάλα, Ebeye, Νησιά Μάρσαλ,  Mexcaltitan, Μεξικό, που είναι μάλλον άγνωστα στο παγκόσμιο κοινό, ίσως ήταν έτσι κάποτε, αλλά πλέον είναι τόσο πυκνοκατοικημένα, που δεν υπάρχει… τετραγωνικό ελεύθερο για δόμηση! Δεν παύουν βέβαια να έχουν το δικό τους ιδιαίτερο χαρακτήρα και ομορφιά.


σκύλος
Το γιγαντιαίο βαρέλι κρασιού της Χαϊδελβέργης
ξυλογλυπτική
νησιά χωρίς… τετραγωνικό ελεύθερο

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής