breaking news Νέο

Δ. Χατζηβρέττας : «Φαίνεται πως οδεύουμε προς ύφεση της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου»

Δ. Χατζηβρέττας : «Φαίνεται πως οδεύουμε προς ύφεση της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου»

Ήδη έχουμε εισέλθει στο Σεπτέμβριο, με τους ψεκασμούς ωστόσο για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών να πραγματοποιούνται σε χωριά στην Κεντρική Μακεδονία, στην οποία την ίδια στιγμή οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου φθάνουν τους επτά, καθώς αργά το απόγευμα της Δευτέρας κατέληξε ένας ακόμα άνθρωπος.

Μάλιστα, συνεργεία πήγαν βράδυ στα χωριά, στα οποία παρουσιάστηκαν κρούσματα και πραγματοποιήθηκαν έκτακτοι ψεκασμοί, ακόμα και στις αυλές σπιτιών, ενώ – όπως είναι γνωστό – τις τελευταίες ημέρες ψεκασμοί στην περιοχή της Ημαθίας έγιναν στις Τ.Κ. Νεοκάστρου και Αγίας Μαρίνας.

«Φαίνεται πως οδεύουμε προς ύφεση της εξάπλωσης του ιού», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας. «Δυστυχώς, όμως, -προσθέτει – δεν έχουμε ξεμπερδέψει και βρισκόμαστε σε επιφυλακή».

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηβρέττας, «στην Κεντρική Μακεδονία έχουν καταγραφεί 60 κρούσματα, από τα 163 συνολικά σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 13 άνθρωποι», 40 είναι πλέον καλά και έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ 13 έχουν καταλήξει».

Οι νεκροί, δε, από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία είναι όλοι άντρες, ηλικίας άνω των 75 ετών, οι οποίοι είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Ο ένας ήταν από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, τρεις από την Ημαθία (ένας στη Βέροια και δύο στην περιοχή της Αλεξάνδρειας) και τρεις από την Πέλλα.

«Φαίνεται ότι παρατηρείται μια μικρή ύφεση στην εξάπλωση του ιού σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Πριν από 15 ημέρες είχαμε 47 καταγεγραμμένα κρούσματα στην περιοχή, την προηγούμενη εβδομάδα πήγαμε στα 54 και τώρα φθάσαμε στα 60», αναφέρει ο κ. Χατζηβρέττας.

 

Και έκτακτοι ψεκασμοί

Συμπληρώνει ότι σε συνεργασία με τους Δήμους, εκτός από το πρόγραμμα για τους ψεκασμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα συνεχισθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται και έκτακτοι ψεκασμοί, όπου εμφανίζονται κρούσματα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηβρέττας υπενθυμίζει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε φέτος τους ψεκασμούς από τις 14 Απριλίου, ωστόσο, όπως υποστηρίζει οι εξαιρετικά αυξημένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, κατέστησαν την Κεντρική Μακεδονία επίκεντρο του ιού. Κάτι που δημιουργεί πλέον την ανάγκη οι ψεκασμοί στην περιοχή της Ημαθίας να ξεκινούν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και οι αεροψεκασμοί να γίνονται μαζί με τους τοπικούς ψεκασμούς, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην περίπτωση αυτή.

 

Από τον Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής