breaking news Νέο

«Σύμμαχοι Αλλά Όχι Φίλοι – ΗΠΑ-Τουρκία, 1979-2000», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ.Ι.Καρασάββα

«Σύμμαχοι Αλλά Όχι Φίλοι – ΗΠΑ-Τουρκία, 1979-2000», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ.Ι.Καρασάββα

Η Επικ. Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμ. Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Εκάβη Αθανασοπούλου, στο πολύ ενδιαφέρον Πολιτικό Δοκίμιό της «Σύμμαχοι Αλλά Όχι Φίλοι – ΗΠΑ-Τουρκία, 1979-2000» (Εκδ. «Επίκεντρο», Θεσσαλονίκη 2013), επιχειρεί μία διαφορετική οπτική σχετικά με την εξέλιξη της διμερούς σχέσης ΗΠΑ και Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να φωτίσει κάποιες πτυχές της που παραμένουν στην σκιά.

Πάνω από μία δεκαετία (από το 2003) οι Αμερικανο-Τουρκικές Σχέσεις έχουν εισέλθει σε περίοδο σημαντικής καμπής. Ωστόσο, η Εκ. Αθανασοπούλου, ήδη από τη δεκαετία του ’80, και παρόλο που τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ συναντώνται με τις ανάγκες της Τουρκίας, δεν διακρίνει στην συνεργασία τους κάτι το αρμονικό. Στην συνέχεια, στο κομβικό 1991, με τον Πόλεμο του Κόλπου, επιχειρεί μία επανεξέταση της τουρκικής στάσης, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του ’90, και παρά την ανανέωση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, διακρίνει μία περίοδο αβεβαιότητας.

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο της Εκ. Αθανασοπούλου παρουσιάζει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, σχετικά με την ερμηνεία της σύγχρονης τουρκικής στάσης αλλά και της αμερικανικής αντίδρασης. Επιπροσθέτως, ο ερευνητικός χώρος, και κατά προέκταση ο διπλωματικός και πολιτικός, έχει πολλά να ωφεληθεί από την μελέτη και ανάλυση της εξέλιξης της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, όχι μόνο κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, αλλά και στην παρούσα περίοδο.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής