breaking news Νέο

Δ.Ταχματζίδης : "Δεν μπορεί να ελεγχθεί η αγορά εργασίας με δύο μόνο επιθεωρητές"

Δ.Ταχματζίδης :

Συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, χθες στις 12 το μεσημέρι, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα στην 83η ΔΕΘ.

Στην αναφορά του ο πρόεδρος του ΕΚΒ, Δημήτρης Ταχματζίδης, αρχικά έθεσε τη σύσκεψη των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Πόλεων της Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (5/9) στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως «ο ρόλος μας έχει καταντήσει άχαρος, με την έννοια ότι μαζευόμαστε και λέμε τα ίδια πράγματα. Οι συνάδελφοι παρουσίασαν κακή την κατάσταση, καθ' ότι δεν υπάρχει σε κανένα τομέα βελτίωση της ζωής των εργαζομένων». Προσέθεσε, δε, ότι εδώ και 15 χρόνια «δεν ψηφίστηκε κανένας φιλεργατικός νόμος».

Ο ίδιος κατόπιν προχώρησε σε μία πλήρη ενημέρωση, αναφορικά με τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει η ανεργία και δη η εργασιακή αυθαιρεσία, επισημαίνοντας ότι «οι εργαζόμενοι είναι ξυπόλητοι στα αγκάθια».

Την ίδια στιγμή που - όπως τόνισε - για τους εργοδότες, «η εργασία θεωρείται κόστος και ότι καλός εργοδότης θεωρείται αυτός που έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους».

Ειδικότερα για την Ημαθία, ο κ. Ταχματζίδης υπογράμμισε ότι για 17.000 εργαζόμενους στις 6.500 - 7.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχουν μόνο 2 επιθεωρητές εργασίας, με τους οποίους δεν μπορεί να ελεγχθεί η αγορά εργασίας. «Αυτή η υποστελέχωση οδηγεί την αγορά εργασίας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Περί... «Μαύρης βίβλου των εργοδοτών στο facebook με το όνομα «Κυνηγημένοι»

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Βέροιας αναφέρθηκε και σ' ένα ζήτημα, που τις τελευταίες ημέρες έχει προσλάβει πανελλήνια διάσταση. Σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει τη δική τους «μαύρη βίβλο», καταγράφοντας εκεί όλους τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και καλούν ο ένας τον άλλον να μην προσλάβουν στη δουλειά τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

«Οι «κυνηγημένοι» είναι αυτοί που μετατρέπουν την πλήρη σε μερική απασχόληση, που κολλούν 1 ένσημο κάθε 22 ημέρες κ.α.», ανέφερε. Συνάμα κάλεσε τους περίπου 300 εργοδότες που έχουν δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με το όνομα «Κυνηγημένοι» και μεταξύ τους αποκαλύπτουν τα στοιχεία υπαλλήλων, που έχουν προχωρήσει σε κάποια είδους καταγγελία, «να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές και διαδικασίες».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Ταχματζίδης έθιξε και το ζήτημα της συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, παρά την – όπως τόνισε – αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός εγγεγραμμένων και ψηφισάντων.

 

«Η κατάσταση στα εργασιακά δικαιώματα των νέων έχει ξεφύγει»

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βέροιας και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, Βασίλης Αδάμ, με τη σειρά του έκρινε ότι είναι αναγκαίο να καταλάβουν οι εργαζόμενοι πως δεν είναι μόνοι τους» και ότι ο μόνος τρόπος διεξόδου είναι τα συνδικάτα, καθώς μέσα από αυτή τη μαζικοποίηση θα υπάρχουν αποτελέσματα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η κατάσταση στα εργασιακά δικαιώματα έχει ξεφύγει».

Η επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Κ. Μακεδονίας Στέλλα Μπαρμπαρούση, από την πλευρά της έκανε αναφορά στα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με αυτή, 9 στους 10 πιστεύουν ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι και 8 στους 10 ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και όχι μόνο των εργοδοτών.

Η κ. Μπαρμπαρούση ακόμα αναφέρθηκε και στο έργο του ΙΝΕ, σ' ό,τι έχει να κάνει με τη δωρεάν ενημέρωση των εργαζομένων σε μια σειρά ζητημάτων (όπως συνταξιοδοτικό), καθώς και δράσεις που αναπτύσσει (ενίσχυση των προσόντων, συλλογική δράση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα).

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής