breaking news Νέο

Παρέμβαση Θεοχαρόπουλου για την ομιλία Τσίπρα, την κυβερνητική πολιτική και το άνοιγμα των σχολείων

Παρέμβαση Θεοχαρόπουλου για την ομιλία Τσίπρα, την κυβερνητική πολιτική και το άνοιγμα των σχολείων

Παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο, για την πολιτική της κυβέρνησης και για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

 

 

Για την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Σήμερα ο πρωθυπουργός από το Στρασβούργο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασε το success story της κυβέρνησής του.

Όταν πηγαίνεις όμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν μιλάς στους Ευρωπαίους, παρουσιάζεις και τα προβλήματα και τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που έχει η χώρα σου για να μπορείς να διαπραγματευθείς αποτελεσματικά.

Πώς θα διαπραγματευθείς αποτελεσματικά από εδώ και στο εξής, όταν λες ότι όλα πάνε καλά στο εργασιακό πεδίο, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα; Υπονομεύεις την ίδια τη διαπραγμάτευση, ιδίως εκεί όπου υπάρχουν ευήκοα ώτα, ιδίως στο Ευρωκοινοβούλιο όπου υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις για να ακούσουν.

Το δεύτερο είναι ότι βεβαίως δεν μιλάς με μία λογική με την οποία δεν καταλαβαίνεις ότι εκπροσωπείς όλη τη χώρα. Δεν χωρίζεις τις περιόδους, δεν μιλάς στην Ε.Ε. κατηγορώντας τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.

Μίλησε ο πρωθυπουργός για όλα τα δεινά του τόπου που ήρθαν από το 2010 έως το 2014 και ως διά μαγείας λύθηκαν την τριετία της διακυβέρνησής σας και ξέχασε εντελώς την πενταετία 2004-2009, λες και δεν υπήρχαν τα δίδυμα ελλείμματα της χώρας και όλη η κρίση, λες και δεν ήρθαν τα μνημόνια από την διαχείριση της ΝΔ το 2004-2009 και από έναν κρατισμό.

Ο κρατισμός υπήρχε και εκείνη την πενταετία και ιδίως τη διετία 2007-2009, που αύξησε πάρα πολύ τις δημόσιες δαπάνες και τα ελλείμματα.

Όλα αυτά δεν ειπώθηκαν, γιατί αυτό που ένοιαζε τον πρωθυπουργό σήμερα είναι το πώς θα καταλογίσει στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ευθύνες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έπρεπε να μιλάει ως εκπρόσωπος της χώρας.

Από εμάς πέρασαν τα προοδευτικά νομοθετήματα, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη σαρία, το Σύμφωνο Συμβίωσης και όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε για την κυβέρνησή του. Ποια κυβέρνησή του; Αφού ο εταίρος σας, οι ΑΝΕΛ, τα καταψήφισαν όλα αυτά με τις ρατσιστικές τους θέσεις. Εμείς τα ψηφίσαμε. Ποιος τα ψήφισε όλα αυτά τα νομοθετήματα;

 

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας

Σήμερα έχουμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Να ευχηθούμε καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους τους μαθητές.

Να πούμε ότι χρειάζονται τομές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, γενναίες αλλαγές, για να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο της. Δεν πάει καλά. Όσο και να θέλετε να παρουσιάζετε τα αυτονόητα ως μεταρρύθμιση υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρέπει να σκύψουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και με εθνική συνεννόηση -γιατί είναι ένα θέμα που απαιτεί εθνική συνεννόηση αυτό- και όχι με λαϊκισμό, διότι περί λαϊκισμού πρόκειται, όταν σήμερα το πρωί ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου το μόνο που είχε να πει στους μαθητές είναι “θα κοιμάστε μία ώρα περισσότερο και θα έρχεστε για μάθημα στις 9.00”. Βέβαια, δεν είπε τι θα κάνει με τις δημόσιες υπηρεσίες, με τον κόσμο που δουλεύει και στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο. Έχει σκοπό η κυβέρνηση να μεταφέρει το ωράριο παντού; Όχι, βέβαια! Αυτή είναι άλλη μία ανακοίνωση στο πλαίσιο του χαϊδεύω αυτιά, χωρίς να έχω σχέδιο, χωρίς να έχω πρόγραμμα.

Δυστυχώς, έτσι κινείται η κυβέρνησή σας σε όλα τα επίπεδα.

 

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Αυτή η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποτύχει σε όλους τους τομείς. Η κυβέρνηση βαφτίζει “κοινωνική” την επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας, διευρύνει τις υποαμειβόμενες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης και την εργασιακή ανασφάλεια και ταυτοχρόνως καλεί τις άλλες δυνάμεις να απαντήσουν αν συντάσσονται με τις αλλαγές αυτές της απορρύθμισης της εργασίας.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, εμείς θέλουμε την επαναφορά του κοινοτικού κεκτημένου στα εργασιακά αυτήν τη χρονική στιγμή, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επαναφορά του κοινοτικού κεκτημένου και ταυτοχρόνως να μιλήσουμε ξεκάθαρα, να πούμε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μισθοί των 300 και 400 ευρώ. Αυτό πρέπει να το λύσουμε. Αυτές δεν είναι βιώσιμες θέσεις εργασίας.

 Για να φέρουμε τον κόσμο πίσω στη χώρα μας θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και μια ιδιωτική οικονομία όχι κρατικοδίαιτη, αλλά η οποία θα παράγει νέες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα φύγουμε από την κρίση, μόνο έτσι θα μας εμπιστευθούν οι αγορές, μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τα σημερινά αδιέξοδα.

Ο κ. Τσίπρας, βέβαια, γνωρίζει ότι δεν θα είναι στην κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια για να τηρήσει τα υποσχεθέντα. Οπότε πραγματικά δεν του στοιχίζει τίποτα η παροχολογία. Και θα σας πω γιατί μιλάω για παροχολογία και για μια προσπάθεια να δημιουργήσει σύγχυση στους πολίτες; Διότι πάει στη ΔΕΘ και ανακοινώνει μέτρα όχι για την επόμενη χρονιά, αλλά μέτρα που αφορούν την επόμενη τετραετία, τα οποία μπορεί να τα κοστολογεί σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αφορούν την τετραετία και όχι μόνο, για παράδειγμα, τα 800 εκατομμύρια περίπου, που είναι το κόστος των μέτρων του έτους. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί και πάλι να κοροϊδέψει τους πολίτες.

Είναι άδικη η φορολόγηση ή δεν είναι; Είναι. Πρέπει να υπάρξουν γενναίες αλλαγές; Ναι! Εσείς δεν λέγατε ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ και εμείς σας λέγαμε προσοχή στο πώς θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές, γιατί χρειάζεται ένα σχέδιο.Τώρα λέτε ότι θα μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ. Μα, πέρυσι, όταν σας είπαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και ότι ήταν στόχος να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, βγήκε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι είναι λαϊκισμός αυτό. Εσείς, η κυβέρνησή σας, μιλούσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα μόνο για κατάργηση. Και επειδή αναφερθήκατε στα κινήματα, το Κίνημα “Δεν πληρώνω” εσείς το είχατε ενστερνιστεί.

Το μόνο που έχει λήξει είναι η δανειακή σύμβαση. Τα μέτρα και η εποπτεία είναι εδώ. Στην κυριολεξία είναι εδώ. Από εχθές γίνεται έλεγχος πεπραγμένων και μελλοντικών σχεδίων της κυβέρνησής σας.

Τους τελευταίους μήνες γίναμε πράγματι μάρτυρες της διαδρομής της κυβέρνησης από τη φιέστα του Ζαππείου στο επικοινωνιακό σόου της Ιθάκης. Έλειπε το ντεκόρ του Καμμένου, αλλά ουσιαστικά το ίδιο ήταν. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη για το γεγονός ότι η κρίση είναι εδώ, είναι βαθιά, δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κυρίως κοινωνική και πολιτισμική και η ουσιαστική έξοδος από την κρίση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτεί όχι μόνο πολιτική αλλαγή, αλλά χρειάζονται και ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές, ρήξεις που αυτή η κυβέρνηση επικαλέστηκε για να πάρει την εξουσία και όχι μόνο δεν τις πραγματοποίησε, αλλά συντήρησε και διεύρυνε τις νοοτροπίες που καταδίκαζε.

Όμως, η πολιτική αλλαγή και η εθνική συνεννόηση είναι ο μόνος δρόμος για την υπέρβαση των σημερινών αδιεξόδων. Επιβάλλεται να γίνει όχι σήμερα, όχι τώρα, αλλά χθες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής