breaking news Νέο

Πάνω από 600 αυτοκτονίες ετησίως στην Ελλάδα

Πάνω από 600 αυτοκτονίες ετησίως στην Ελλάδα

Το πόσο καταστροφικά υπήρξαν τα μνημόνια για τη χώρα μας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος,  αρκεί να δει τις αυτοκτονίες που είχαμε σ’αυτή την οκταετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) και του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Πάνω από 600 συνάνθρωποί μας αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια ετησίως στη χώρα, ενώ από κατά την εξαετία 2010 – 2015 σημειώθηκαν σχεδόν 3.000 αυτοκτονίες, με πιο συχνή μέθοδο, αυτή του απαγχονισμού. Εδώ να σημειωθεί ότι, από το 2000 έως το 2009, ο μέσος όρος αυτοκτονιών ήταν 360 το χρόνο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Συγχρόνως, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την πρόληψη της Αυτοκτονίας, κατά τα έτη 2016 και 2017 και έως τις 31 Αυγούστου 2018, ο αριθμός των αυτοκτονιών παραμένει σταθερά υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Τώρα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, παίρνοντας ως αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη της Αυτοκτονίας, Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, η ΚΛΙΜΑΚΑ (www.klimaka.org.gr – γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018), ο μη κυβερνητικός οργανισμός ανάπτυξης ανθρωπίνου κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα εμφανίζεται σταθερά αυξανόμενος από το 2000 έως το 2015 αλλά και την τελευταία τριετία, ωστόσο το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί.

 

Θλιβερή πρωτιά για Κρήτη, Ήπειρο και έπονται Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες, ενώ είναι άγνωστο πόσες αυτοκτονίες δεν δηλώνονται ως τέτοιες για διαφόρους λόγους. Τα πρόσφατα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, όπως αυτά αναλύθηκαν από το Κέντρο Ημέρας για την πρόληψη της Αυτοκτονίας, σχετικά με τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, αναδεικνύουν μια μικρή μείωση των αυτοκτονιών για το έτος 2015, της τάξης του 6,4%, σε σύγκριση με το 2014.

Ειδικότερα, οι θάνατοι από αυτοκτονία το 2015 ανήλθαν σε 529, έναντι 565 που είχαν καταγραφεί το 2014. Από το 2010 έως το 2015 σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε καθεμία αυτοκτονία γυναίκας αντιστοιχούν τέσσερις αυτοκτονίες ανδρών!

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης αυτοκτονιών ήταν 8,1 ανά 100.000 για τους άνδρες και 1,91 ανά 100.000 για τις γυναίκες.

Τέλος η περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας για το 2015, ήταν η Κρήτη και η Ήπειρος και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

 

Δημογραφική γήρανση της Ελλάδας μέχρι το 2050!

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα στη «θηλιά» των μνημονίων είχε σχεδόν διπλάσιες αυτοκτονίες, ένας άλλος κίνδυνος – και σαφώς πολύ μεγαλύτερος – έρχεται να μας υπενθυμίσει τη δημογραφική γήρανση της χώρας μας, που οφείλεται ως επί το πλείστον στην υπογεννητικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες δεκαετίες περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός των γεννήσεων (γύρω στις 90.000 ανά έτος, την τρέχουσα δεκαετία) και αυξήθηκε λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μας ο αριθμός των θανάτων (120.000 ετησίως) κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο), με αποτέλεσμα ένα αρνητικό φυσικό ισοζύγιο.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «η τάση αυτή δεν πρόκειται πιθανότατα να αναστραφεί μέχρι το 2050. Απλώς είναι δυνατό, εάν οι γεννήσεις σταθεροποιηθούν – και στην καλύτερη των περιπτώσεων αυξηθούν – το αρνητικό αυτό ισοζύγιο στο μέλλον να περιοριστεί».

Βασικό ρόλο στη γήρανση αυτή, διευκρινίζει ο ίδιος έπαιξε κυρίως η χαμηλή γονιμότητα – κάτω από το όριο αναπαραγωγής – καθώς οι γυναίκες που γεννήθηκαν λίγο πριν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έκαναν κατά μέσο όρο 2,2 παιδιά, αυτές που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 1,65, ενώ οι νεότερες θα κάνουν πιθανότατα ακόμα λιγότερα (γύρω στα 1,55).

Ακόμα, ο κ. Κοτζαμάνης θεωρεί δεδομένη τη μείωση του πληθυσμού στις επόμενες δεκαετίες και προβλέπει ότι στην Ελλάδα, έπειτα από 35 έτη, θα κατοικούν από 10,4 εκατομμύρια έως 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η δημογραφική γήρανση θα είναι διαρκώς αυξανόμενη, καθώς το φαινόμενο όχι μόνο δεν ανακόπτεται, αλλά θα βαίνει αυξανόμενο με την πάροδο των ετών.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής