breaking news Νέο

Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας

  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας
  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας
  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας
  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας

Όσιος Ευμένιος ο θαυματουργός

Διακρίθηκε για την εντιμότητα του βίου του και τις πολλές αρετές του, που τον ανέβασαν στον επισκοπικό θρόνο της Κρήτης.

Έκανε πολλά έργα και θαύματα και η φήμη του πέρασε τα σύνορα της Κρήτης. Πήγε στη Ρώμη και στις Θήβες της Αιγύπτου, όπου δίδαξε το Θείο Λόγο.

Πέθανε στην Αίγυπτο και το σώμα του μεταφέρθηκε στην Κρήτη με μεγάλες τιμές. Η μνήμη του τιμάται στις 18 Σεπτεμβρίου.

 

Άγιος Βασίλειος Α΄

Επίσκοπος Γόρτυνας

Υπήρξε ο διάδοχος του Αγίου Ευμενίου. Τό 680-1 μ.Χ. συμμετείχε στην  ἐν Τρούλλῳ  ΣΤ´ Οικουμενική Σύνοδο (Κων/πολη) μαζί με τούς Επισκόπους Ιωάννη Λάμπης  και Γρηγόριο Καντάνου.

Με τη Σύνοδο αυτή, στη διάρκεια της οποία ξεχώρισε ο Βασίλειος για τη θεολογική του κατάρτιση,   καταδικάστηκε η αίρεση του Μονοθελητισμού.   Στα πρακτικά της Συνόδου υπάρχει λόγος του Βασιλείου, που απευθύνεται στον αυτοκράτορα  Κωνσταντίν ο Δ΄τον Πωγωνάτο, που αποδεικνύει το λάθος της αίρεσης.

Επίσης διασώζεται  και ο διάλογος του Βασιλείου και του αιρετικού Στεφάνου Μοναχού, ο οποίος ήταν μαθητής του αιρετικού Πατριάρχης  Αντιοχείας  Μακαρίου και πολύ σπουδαίος θεολόγος. Η δυναμική παρουσία του Βασιλείου  στην ΣΤ΄ Οικουμενική  Σύνοδο φαίνεται  και από άλλα σημεία των πρακτικών.

Στη Σύνοδο ο Βασίλειος υπέγραψε όχι μόνο σαν  Επίσκοπος Γορτύνης και επομένως Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, αλλά και ως  «Ληγάτος τῆς ὅλης Συνόδου τοῦ᾿Αποστολικοῦ Θρόνου τῆς  Πρεσβυτέρας Ρώμης».

Συμμετείχε επίσης και στην Πενθέκτη Οικουμκενική Σύνοδο  το 691-2, με τους Επισκόπους Κυδωνιών Νικήτα,  Χερρονήσσου Σισσίνιο και Κισσάμου Θεόπεμπο. Η Σύνοδος αυτή συμπλήρωσε το έργο των Οικουμενικών Συνόδων Ε και Στ΄, θεσπίζοντας 102 Κανόνες.

Ο Βασίλειος υπέγραψε ως Γορτύνης αλλά και ως «τόπον ἐπέχοντος πάσης τῆς Συνόδου τῆς ἁγίας᾿Εκκλησίας Ρώμης».

Η μνήμη των 170  Πατέρων της ΣΤ Οικουμενικής Συνόδου εορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου, των δε 227 Πατέρων της Πενθέκτης  στις 13 Ιουλίου. Η μνήμη του  Βασιλείου τιμάται στις 16 Σεπτεμβρίου.

 

O Άγιος Ιλαρίων

εξ Ηρακλείου

Κατάγονταν από το Ηράκλειο και το κατά κόσμον όνομά του ήταν Ιωάννης. Οι γονείς του τον ανάθρεψαν χριστιανικά  και φροντίζοντας για τη μόρφωσή του, τον έστειλαν σε ένα θείο του γιατρό στην Πόλη, όπου έμεινε για 10 χρόνια.

Ασχολήθηκε με το εμπόριο και ανέλαβε μαζί με ένα χριστιανό συνάδελφό του τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ενός Χιώτη εμπόρου. Όταν αυτός  διαπίστωσε ένα έλλειμμα στην επιχείρηση, έσπευσε να κατηγορήσει τον Ιωάννη και να ζητήσει να του επιστρέψει πίσω το σημαντικό έλλειμμα.

Ο Ιλαρίων στην απόγνωσή του ζήτησε τη βοήθεια της μητέρας του Τούρκου διοικητή και ενός Αιθίοπα, ονόματι, Μας Αγά, με τίμημα να εξισλαμιστεί.

Όταν κατάλαβε το σφάλμα του, μετανοιωμένος κατέφυγε στην Κριμαία, όπου παρέμεινε 10 μήνες, ζητώντας από τον Κύριο συγχώρεση για το ολέθριο σφάλμα του.

Κατόπιν με την προτροπή ενός ιερέα πήγε στο Άγιο Όρος, όπου χειροτονήθηκε μοναχός, παίρνοντας το όνομα Ιλαρίων, στη σκήτη της Αγίας Άννας, υποτασσόμενος στον ιερομόναχο Βησσαρίωνα. Από εκεί επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και παρουσιάστηκε στον Αιθίοπα Αγά και του ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό. Βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1804, ημέρα που τιμάται και η μνήμη του.

 

Άγιος Ιωάννης εκ Σφακίων

Ήταν αγρότης στην περιοχή Σφακίων, εξαίρετος και τίμιος χαρακτήρας και πολύ αγαπητός στους συγχωριανούς τoυ. Για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Μικρά Ασία, στη Νέα Έφεσο, στο σημερινό Κουσάντασι. Σε ένα πανηγύρι του Τιμίου Προδρόμου στις 29 Αυγούστου του 1811, δυο συγχωριανοί  του, με τους οποίους διασκέδαζε, διαπληκτίστηκαν με Τούρκους, που ήθελαν να τους καταβληθούν φόροι. Οι δυο κατάφεραν να ξεφύγουν, αλλά συνελήφθη ο Ιωάννης, ο οποίος φυλακίστηκε,  βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Του πρότειναν να αλλαξοπιστήσει, για να του χαρίσουν τη ζωή, αλλά ο Άγιος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να τον απαγχονίσουν στις 15 Σεπτεμβρίου του  1811. Μετά από τρεις ημέρες οι χριστιανοί  παρέλαβαν το σε­πτό ιερό λείψανό του και το ενταφίασαν με τιμές στο προαύλιο του ιερού Ναού του Άγιου Γεωργί­ου της Νέας Εφέσου. Η μνήμη του «εν Νέα Εφέσω Κρητός μάρτυρος» τιμάται στις 15 Σεπτεμβρίου.   


Άγιος Βασίλειος Α΄ Επίσκοπος Γόρτυνας
Άγιος Ιλαρίων εξ Ηρακλείου
Άγιος Ιωάννης εκ Σφακίων

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής