breaking news Νέο

Θ.Θεοχαρόπουλος : «Ρεσιτάλ “σοσιαλδημοκρατικής” φινέτσας από Πολάκη και επίδειξη αλαζονείας»

Θ.Θεοχαρόπουλος : «Ρεσιτάλ “σοσιαλδημοκρατικής” φινέτσας από Πολάκη και επίδειξη αλαζονείας»

Για την τροπολογία Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό και τα εργασιακά

Εμείς έχουμε καταθέσει μία τροπολογία-προσθήκη. Και γιατί λέω «τροπολογία-προσθήκη»; Πρώτα απ’ όλα, η νομοθετική αυτή ρύθμιση του 2013 αφορούσε ουσιαστικά ένα χρονικό διάστημα που ήδη έχει παρέλθει, εδώ και δύο χρόνια, χωρίς η κυβέρνηση, όπως όφειλε, να εφαρμόσει τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Συνεπώς, καθυστερήσεις δικές σας πληρώνουμε αυτήν τη στιγμή και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ρύθμιση.

Εμείς προτείνουμε, λοιπόν, και σας καλούμε να την κάνετε αποδεκτή, μια ολοκληρωμένη τροπολογία, η οποία έχει τα εξής: Πρώτον, ο μηχανισμός του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με κυβερνητική απόφαση, με συγκεκριμένες όμως προθεσμίες έως 31/1/2019, να εφαρμοστεί άπαξ. Δεύτερον, μετά την πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας καθορισμού του βασικού μισθού και ημερομισθίου, η αρμοδιότητα επανέρχεται στους κοινωνικούς εταίρους που μέσω των διαπραγματεύσεων υπογράφουν εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Τρίτον, να καταργηθεί εκείνη η υποπαράγραφος του ν. 4254/14, ώστε να προβλέπονται οι προσαυξήσεις προϋπηρεσίας στον τελικό προσδιορισμό του μισθού και ημερομισθίου με βάση τις τριετίες. Τέταρτον, να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι το πεδίο εφαρμογής περιορίζεται σε μη μισθολογικούς όρους. Πέμπτον, να καταργηθεί η διάταξη για τον νομοθετημένο κατώτατο και υποκατώτατο μισθό.

Είναι ολοκληρωμένη η πρόταση που σας κάνουμε, κανονικά πρέπει να την αποδεχτείτε σήμερα. Το ένα από αυτά που σας προτείνουμε, ο μηχανισμός του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού να εφαρμοστεί άπαξ, το λέτε και εσείς. Συνεπώς, δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε με την τροπολογία σας, αλλά σας καλούμε να κάνετε δεκτή μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος. Και σας λέμε ότι εάν δεν την κάνετε δεκτή, εδώ θα είμαστε και θα την καταθέσουμε ξανά ως πρόταση νόμου.

Σας άκουσα, κ. Αχτσιόγλου, να αναφέρεστε και σε καθαρή έξοδο. Νομίζω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρεται πλέον σε καθαρή έξοδο. Το έχει πάρει πίσω, με την έννοια ότι έχει καταλάβει ότι είναι τόσο σκληρή η επιτροπεία, γι’ αυτό και μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια. Έχει αλλάξει λίγο τη φρασεολογία του. Είπατε, λοιπόν, για καθαρή έξοδο. Καθαρή έξοδο από πού; Από τις δεσμεύσεις, από τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, από την υπερφορολόγηση;

Ταυτοχρόνως, είπατε ότι λύνονται τα εργασιακά προβλήματα στη χώρα μας. Ξέρετε τι καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας; Όταν είχατε αναλάβει το Υπουργείο, σε μια Σύνοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλήσατε για τους ανθρώπους στην Ελλάδα που πληρώνονται με 300 ευρώ το μήνα. Σωστά, τόσο πληρώνονται. Γι’ αυτό μειώνεται η ανεργία. Το θέμα δεν είναι όμως να μειωθεί ο δείκτης της ανεργίας αυξάνοντας τις μορφές υποαπασχόλησης, τις ευέλικτες μορφές εργασίας και δίνοντας 300άρια στους εργαζόμενους. Δεν είναι αυτός ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Βιώσιμες θέσεις εργασίας θέλουμε.

Και βέβαια, έχουμε και την άλλη υποκρισία που αφορά το Υπουργείο σας, την υποκρισία των συντάξεων. Υπογράψατε ένα μέτρο αχρείαστο, διαρθρωτικό, αντί ουσιαστικά να προχωρήσουν οι πραγματικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Και τώρα, ενώ το υπογράψατε, έρχεστε και λέτε ότι θέλετε να το καταργήσετε. Εμείς πρώτοι σας είπαμε ότι το μέτρο αυτό είναι αχρείαστο και χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση, και το ίδιο λέμε και όταν μιλάμε στο εξωτερικό. Δεν κάνουμε αυτό που κάνουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, που μιλούν με την κομματική γλώσσα, εσωκομματικού ακροατηρίου στο εξωτερικό. Λέμε, λοιπόν, ότι πρέπει να αλλάξει, αλλά χωρίς νέους λαϊκισμούς, με ένα σχέδιο και χωρίς λογικές του Βαρουφάκη, που οδηγούν στο τέλος -γιατί βλέπουμε να έρχονται κι αυτές τώρα προεκλογικά- στην υιοθέτηση όλων των μέτρων.

Και βέβαια υπάρχει το άγχος σας να φέρετε τώρα την τροπολογία -βεβαίως, πρέπει να έρθει, γιατί καθυστέρησε-, θέλετε να μεταφέρετε από το καλοκαίρι στο Γενάρη τη ρύθμιση αυτή. Διότι ακριβώς έχετε αποφασίσει ότι δεν θα εξαντλήσει η κυβέρνησή σας την τετραετία. Συνεπώς, αυτό το οποίο θέλετε να κάνετε είναι τον Γενάρη να έχετε ένα συνολικό αφήγημα και εκεί που καθυστερείτε δύο-τρία χρόνια, να δείχνετε ότι δίνετε και πίσω.

 

Η απάντηση στον Παύλο Πολάκη για τη «Διαύγεια»

Διαβάζω από τα πρακτικά τι είπε ο κ. Πολάκης, ότι βρήκατε έναν αυτοδιοικητικό παλαιό, τον εκθειάσατε και σας είπε: «Να σου πω ένα πράγμα. Όλα αυτά που βλέπεις με τους νόμους, τις διαδικασίες, τις διαύγειες, τα διατάγματα, τις εγκρίσεις, τα δέκα επίπεδα κ.λπ., ξέρεις τι είναι; Έχουν φτιάξει ένα κάστρο, υποτίθεται διαφάνειας, νομιμότητας, τιμιότητας, ελέγχου και εκεί μέσα τα τρώνε. Και έχουν φτιάξει αυτό το κάστρο για να μην μπει κανένας άλλος»». Αυτός ο υποτιμητικός τρόπος για τη «Διαύγεια», για αυτή την προοδευτική μεταρρύθμιση! Νόμιζα ότι τουλάχιστον σε δυο-τρεις μεταρρυθμίσεις σε αυτήν τη χώρα, όπως για το ΕΣΥ, τον ΑΣΕΠ και τη «Διαύγεια», θα είχαμε συμφωνήσει εδώ μέσα ότι πρόκειται πραγματικά για τομές.

Ο κ. Τσίπρας σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάει με τους σοσιαλδημοκράτες. Να χαίρεται λοιπόν αυτή τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική στο εσωτερικό της χώρας του. Από εσάς! Που μιλάτε με αυτόν τον τρόπο για τις μεταρρυθμίσεις της χώρας μας, για τη «Διαύγεια» και για πολλά άλλα ζητήματα ή που δίνετε στη φόρα τη διεύθυνση ενός επιστήμονα του Συνολάκη, ανεξαρτήτως αν έκανε καλή ή κακή δουλειά. Άλλο το ένα θέμα, άλλο το άλλο.

Και σας ρωτώ: Αυτή είναι πολιτική; Αυτή η εθνικολαϊκιστική πολιτική σε όλα τα επίπεδα είναι η πολιτική που θέλει να κάνει ανοίγματα στην Κεντροαριστερά;

Η «Διαύγεια» είναι ο καθρέφτης της διακυβέρνησης που ασκείται. Αν αυτή η εικόνα δεν σας αρέσει, να φροντίσετε τον εαυτό σας αντί να τα βάζετε με τον καθρέφτη. Εμείς αυτές τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα τις υπερασπιστούμε.

Περιοριστείτε καλύτερα στα ζητήματα της υγείας, στα οποία η κυβέρνησή σας έχει για πολλά να απολογηθεί, και αφήστε αυτά τα ζητήματα, που δεν τα αντιμετωπίζετε με έναν τρόπο προοδευτικό, ούτε δημοκρατικό θα έλεγα.

Κ. Υπουργέ, ξανά στη τοποθέτησή σας, δεν είπατε εάν και ότι υποστηρίζετε τον θεσμό της «Διαύγειας». Με μια καθαρή κουβέντα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και κάνει το συνήγορο υπερασπιστή του κ. Πολάκη. 

Το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας πρέπει να το δούμε τις διαδικασίες να γίνουν πιο γρήγορες αλλά όχι σε βάρος της διαφάνειας και η «Διαύγεια» υπερασπίζεται τη διαφάνεια.

Σας το καταθέτω στα πρακτικά γιατί θα έπρεπε  και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο διαβασμένος για το τι είπε ακριβώς ο Υπουργός. Θα προτιμούσα να πείτε, κ. Πολάκη, ότι αυτό έτσι όπως το είπατε ήταν ένα λάθος, ήταν μια λάθος τοποθέτηση όπως έγινε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για fake news ενώ υπάρχουν τα πρακτικά της Βουλής συνεπάγεται ότι υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί δεν μπορεί να είναι και τα πρακτικά της Βουλής fake news.

Κ. Υπουργέ δώσατε ένα ρεσιτάλ «σοσιαλδημοκρατικής» φινέτσας με μια επίδειξη αλαζονείας. Προτιμότερο θα ήταν να λέγατε ότι ήταν ένα λάθος η αναφορά σας στη «Διαύγεια».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής