breaking news Νέο

Κ. Βοργιαζίδης στο χθεσινό Δ.Σ. Βέροιας : «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τεράστια πλήγματα»

  • Κ. Βοργιαζίδης στο χθεσινό Δ.Σ. Βέροιας : «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τεράστια πλήγματα»
  • Κ. Βοργιαζίδης στο χθεσινό Δ.Σ. Βέροιας : «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τεράστια πλήγματα»
  • Κ. Βοργιαζίδης στο χθεσινό Δ.Σ. Βέροιας : «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τεράστια πλήγματα»

Στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε αρχικά ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, παίρνοντας το λόγο με την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, «από το 2010 και εντεύθεν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τεράστια πλήγματα και έχει περικοπεί το 60% των εσόδων της. Και συντελείται ένα θαύμα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το πως ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της», τόνισε και ευθύς αμέσως έκανε λόγο για την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, να σταματήσει η χρηματοδότηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων και να αντικατασταθεί με ένα ισόποσο ποσό από τον ΕΝΦΙΑ. «Δεν μπορεί να περπατήσει μία τέτοια πρόταση, γιατί έτσι θα έχουμε περιστολή εσόδων», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο κ. Βοργιαζίδης, ο οποίος συνάμα υποστήριξε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στη φορολογική αποκέντρωση, που θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά να έχει εγγυημένα έσοδα». Γιατί – όπως εξήγησε ο ίδιος – ο ΕΝΦΙΑ είναι διαφορετικός από περιοχή σε περιοχή, οπότε έτσι «θα έχουμε τη λειτουργία δήμων δύο ταχυτήτων».

Στην αναφορά του ο κ. Βοργιαζίδης έβαλε ακόμη και το ζήτημα των τελευταίων ημερών, αυτό της εκχώρησης στο «Υπερταμείο» ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, ανάμεσά τους και 127 που αφορούν στο δήμο Βέροιας. «Μπήκα να δω τι είναι και διαπίστωσα ότι τα περισσότερα ανήκουν στο υπουργείο Γεωργίας, χωρίς να έχουμε λεπτομέρειες γι' αυτά. Τέτοια ακίνητα έχουμε σε Μετόχι, Ασώματα, Βεργίνα και Αγία Βαρβάρα, ενώ υπάρχουν και στη Βέροια 5 ακίνητα, όπως το κτίριο της Πυροσβεστικής και το Βυζαντινό Μουσείο. Άρα ο κατάλογος των 127 ακινήτων είναι καινούργιος, που δεν εμπεριέχει παλαιότερα ακίνητα».

Επιπλέον ο κ. Βοργιαζίδης αναφέρθηκε και στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και αφορούσε το φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Για το οποίο – όπως είπε – η ΔΕΔΑ περιμένει τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να δούμε πως θα προχωρήσει το έργο, όσον αφορά στο χρόνο που το φυσικό αέριο θα έρθει στη Βέροια, όπως και σε άλλες πόλεις.

 

Προ ημερησίας διάταξης και με αφορμή τις επισκέψεις πρωθυπουργών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, ενόψει του δημοψηφίσματος εκεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, για το θέμα της «συμφωνίας των Πρεσπών», ο επικεφαλής της Κίνησης «Δύναμη Πολιτών», Αντώνης Καγκελίδης, έθεσε προς το δήμαρχο την ανάγκη λήψης κάποιας πρωτοβουλίας, για το λόγο ότι – όπως είπε – «οι εκλογές είναι κοντά, για να ξέρει ο κόσμος τη θέση υπάρχει γι' αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα, ο ίδιος και με τη συμπλήρωση, εντός του 2019, εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζήτησε να μπει ένα κονδύλι από το Δήμο και να συνδιοργανωθούν με την ΚΕΠΑ εκδηλώσεις για την Ποντιακή Γενοκτονία και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ακόμα ο κύριος Καγκελίδης εξήρε τις προσπάθειες των κ.κ. Κούτρα, Παπαϊωάννου και Χατζηαθανασίου αναφορικά με τα ακμαία κουνούπια, αναρωτήθηκε όμως τι θα γίνει από πλευράς ΔΕΥΑΒ, σχετικά με τα οικιακά λύματα που πέφτουν σε τσιμενταύλακες των τοπικών κοινοτήτων και δημιουργούν εστίες βρωμιάς, που ευνοούν τα κουνούπια.

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα για νέα Βέροια», Γιάννης Παπαγιάννης, με αφορμή τη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», εξέφρασε τη θλίψη του «που σαν δημοτικό συμβούλιο δεν πήραμε μία πρωτοβουλία γι' αυτό», ενώ σ' ό,τι αφορά στη λειτουργία του Δήμου, υποστήριξε πως «ο δήμος έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία 4 χρόνια και έχουν καθυστερήσει έργα τα τελευταία 8 χρόνια». Όμως ο κύριος Παπαγιάννης είχε να πει καλά λόγια για το έργο του Αντιδημάρχου Τουρισμού Βασίλη Λυκοστράτη μεν, αλλά συνάμα έβαλε κατά του Δημάρχου, λέγοντας πως «υπάρχει πλήρης έλλειψη τουριστικού σχεδιασμού από τον κ. Βοργιαζίδη για σημεία αναφοράς της πόλης», φέρνοντας ως παράδειγμα ανάπτυξης την πόλη των Τρικάλων. Ο κ. Παπαγιάννης προχώρησε και σε κριτική κατά του δημάρχου, αναφορικά με το ποιές ενέργειες έγιναν από τον τελευταίο για το πρώην δικαστικό μέγαρο, αλλά και την ανάθεση έργων μικρών και μεγάλων και αν τα χρήματα που παίρνουν τα πρόσωπα, είναι τα ίδια.

 

Aπαντώντας ο κ. Βοργιαζίδης αρχικά επεσήμανε για τον κύριο Παπαγιάννη ότι «όπως καταλαβαίνετε, έρχονται εκλογές και κάθεται ο κύριος Παπαγιάννης στο δημοτικό συμβούλιο. Όμως αυτό δεν φθάνει να λες και κάποια πράγματα». Σ' ό,τι αφορά στις αναθέσεις έργων και τις καταγγελίες από το γνωστό ψευδώνυμο, «αυτά ελέγχθηκαν από τα αρμόδια όργανα και βρέθηκαν όλα νομότυπα».

Περισσότερα στο αυριανό μας φύλλο.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής