breaking news Νέο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος : «Όποιος έχει στόχο να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη, δεν έχει παρά να πάει κατευθείαν»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος : «Όποιος έχει στόχο να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη, δεν έχει παρά να πάει κατευθείαν»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Ξενοφώντα Ζηκίδη, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

 

Κεντροαριστερά και υποψηφιότητες

  • Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου αρχές Σεπτέμβρη, την περίοδο που θα ανοίξουν οι επίσημες διαδικασίες με την ανακοίνωση της επιτροπής Αλιβιζάτου για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία.
  • Περιμένω να δω τις διαδικασίες, να δω ποιου φορέα θα είναι ο επικεφαλής. Ενός ενιαίου ή ενός πολυκομματικού φορέα;
  • Θέση μου είναι ότι θα πρέπει να είναι ένας νέος ενιαίος φορέας, αλλά εφόσον υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ κομμάτων και κινήσεων, δεν υπάρχει πιο δημοκρατικός τρόπος από το να αποφασίσει όλη η βάση της κεντροαριστεράς, με διπλή κάλπη, αλλιώς δεν θα ξέρουν οι υποψήφιοι σε ποιον φορέα θα είναι υποψήφιοι.
  • Όλα αυτά πρέπει να διευκρινιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, διότι εδώ δεν πρόκειται για μια πασαρέλα υποψηφίων, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς, της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης για να γίνει ισχυρή.
  • Oι υποψήφιοι, πρέπει να τοποθετηθούν στο τι θα γίνει μετεκλογικά. Δεν υπάρχει περιθώριο σε αυτή την διαδικασία να μην τοποθετηθεί ο καθένας στο πως βλέπει την πορεία του χώρου της κεντροαριστεράς, που πρέπει να είναι ισχυρός αυτόνομος χώρος, απέναντι τόσο στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στον νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ.
  • Ο χώρος της κεντροαριστεράς θα πρέπει να εγγυηθεί δύο πράγματα, την εθνική συνεννόηση και τη σταθερότητα. Ταυτοχρόνως όμως, επειδή υπήρχε και χρόνια διακυβέρνηση του τόπου από φορείς αυτού του χώρου, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Σε αυτή την πορεία, ο στόχος είναι να είμαστε αυτόνομοι. Όποιος έχει στόχο να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη, δεν έχει παρά να πάει κατευθείαν στον κ. Μητσοτάκη.
  • Δική μου θέση είναι ότι η ύπαρξη υποψηφίων με ξεχωριστές πολιτικές πλατφόρμες, είναι θετικό γεγονός για τον χώρο. Κινητοποιείται ο κόσμος της κεντροαριστεράς.
  • Ταυτοχρόνως ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα είναι απογοητευμένος και έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας προοδευτικές λύσεις θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να έρθει να ψηφίσει στις διαδικασίες για την εκλογή επικεφαλής.

 

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε λόγω του Συνεδρίου που διοργάνωσε η προεδρία της Εσθονίας

  • Με όλα αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ξαναέρχεται στο προσκήνιο ένας νέος εθνικός διχασμός, ακριβώς το αντίθετο από ότι χρειαζόμαστε σήμερα. Χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να μιλούν με όρους παρελθόντος. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, σήκωσαν το συγκεκριμένο ζήτημα και δημιούργησαν εμφυλιοπολεμικούς όρους σε ένα θέμα πολύ σοβαρό.
  • Είναι ανιστόρητη η ταύτιση ναζισμού και κομμουνισμού. Κομμουνιστές και ναζιστές δεν είναι το ίδιο, οι ιδεολογίες δεν έχουν καμία σχέση.
  • Τα εγκλήματα όμως είναι εγκλήματα και τα καταδικάζω από όπου και αν προέρχονται. Και τα εγκλήματα του ναζισμού και τα εγκλήματα του σταλινισμού.
  • Αυτή η διάκριση θα πρέπει να γίνεται ξεκάθαρα. Ανέμενα σε αυτά να υπάρχει μια συμφωνία, μια συνεννόηση στη χώρα και όχι να ψάχνουμε νέους διχασμούς. Δεν συμφωνώ με την αντικομουνιστική ρητορική στελεχών της ΝΔ, ούτε με την δυσκολία ορισμένων στον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσουν εγκλήματα του σταλινικού καθεστώτος.
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ανακοίνωση της ξεκαθάρισε, ότι τα ιστορικά αποδεδειγμένα εγκλήματα από όπου και αν προέρχονται, και από τον ναζισμό και από το σταλινικό καθεστώς, μας βρίσκουν αντίθετους, όπως και ότι η ταύτιση κομμουνισμού και ναζισμού είναι ανιστόρητη.

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής