breaking news Νέο

ΕΟΦ : Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία συμπληρώματα διατροφής που προβάλλονται στο διαδίκτυο

ΕΟΦ : Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία συμπληρώματα διατροφής που προβάλλονται στο διαδίκτυο

Ένα θέμα με το οποίο η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» είχε καταπιαστεί το περασμένο καλοκαίρι, είναι αυτό με τα συμπληρώματα διατροφής που προβάλλονται στο διαδίκτυο, με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο, να έχει εκπέμψει SOS για τη δημόσια υγεία.

Η έξαρση που παρατηρείται, δε, των διαφημιστικών μηνυμάτων για συμπληρώματα διατροφής, που διαθέτουν «θαυματουργικές ιδιότητες» και είναι «δια πάσαν νόσον, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος ενημερώνει το κοινό ότι είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, επειδή το φαινόμενο έχει ξεπεράσει τα όρια, ο ΕΟΦ απέστειλε σχετική επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, στην οποία προειδοποιεί : «Μόνο τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή, ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Οποιαδήποτε αναφορά άλλων προϊόντων με τις ως άνω ιδιότητες είναι παράνομη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς πρόκειται κατ' ουσίαν για προϊόντα που παρουσιάζονται ως φάρμακα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016 ως σήμερα ο ΕΟΦ έχει επιβάλει κυρώσεις σε εταιρίες, που διακινούσαν 100 παρόμοια σκευάσματα.

 

Δεν είναι φάρμακα τα συμπληρώματα διατροφής

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΦ, «η διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορεί να περιέχει ισχυρισμούς, που προσιδιάζουν μόνο τα φάρμακα, ούτε να υπονοείται ότι τα συμπληρώματα μπορούν να υποκαταστήσουν μία ισορροπημένη και ποικίλη δίαιτα, ενώ το γεγονός ότι στερούνται θεραπευτικές ιδιότητες δεν διασφαλίζει και την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών».

Τώρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακόμα κι αν ένα συμπλήρωμα διατροφής κυκλοφορεί σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γνωστοποίηση στον ΕΟΦ για τη διάθεση στην ελληνική αγορά είναι υποχρεωτική. «Τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να φέρουν ισχυρισμούς υγείας, με εξαίρεση αυτούς που επιτρέπονται στους κανονισμούς 432/2012 και 536/2013 για όλα τα τρόφιμα. Δεν προορίζονται για πρόληψη, αγωγή, θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Αυτή η φράση είναι υποχρεωτική να αναγράφεται και στην ετικέτα του προϊόντος», αναφέρει ο ΕΟΦ.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής