breaking news Νέο

Συγκρότηση δημοτικής ομάδας για τις εκλογές του Μαΐου από το ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια

  • Συγκρότηση δημοτικής ομάδας για τις εκλογές του Μαΐου από το ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια
  • Συγκρότηση δημοτικής ομάδας για τις εκλογές του Μαΐου από το ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια

Τη συγκρότηση δημοτικής ομάδας για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο δήμο Βέροιας, αποφάσισε η διευρυμένη σύσκεψη πολιτών, το βράδυ της Δευτέρας 1ης Οκτωβρίου. Στην ανοιχτή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Κώστα Βοργιαζίδη, αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της δημοτικής ομάδας και εν συνεχεία η λήψη απόφασης για τη συγκρότηση αυτόνομου δημοτικού ψηφοδελτίου ή στήριξης άλλου συνδυασμού, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής-προοδευτικής συνεργασίας.

Το πολιτικό πλαίσιο της κίνησης παρουσίασε ο Κώστας Καραγιάννης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας της με προοδευτικές δυνάμεις και ανθρώπους.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην οργανωτική εκδήλωση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς και ο, ανεξάρτητος πλέον, δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Κάκαρης.

Παρέστησαν στο κοινό,  ο Στέλιος Ασλάνογλου, ο Στέργιος Διαμάντης, η Μαρία Παπαϊωάννου, από την παράταξη Βοργιαζίδη, ο περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Χειμώνας και ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας Δημήτρης Μαυρογιώργος.

 

Για κουλτούρα συνεργασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από τον «Κλεισθένη» έκανε λόγο ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ενώ τοποθετήσεις υπήρξαν από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους.

 

Τη δημιουργία ισχυρής δημοτικής παράταξης, που θα διεκδικήσει το δήμο, πρότεινε ο Τάκης Μαυρογιώργος, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% έχει τελειώσει.

 

-Γιώργος Κάκαρης : «Καρδιά δικαιοσύνης ο «Κλεισθένης» στην τοπική αυτοδιοίκηση»

 

Για τις διεργασίες στο δήμο Βέροιας, αναφορικά με τη συγκρότηση από το ΣΥΡΙΖΑ δημοτικής ομάδας, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βέροιας και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Γιώργος Κάκαρης, δήλωσε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ τα εξής :

«Σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου μας των μέλλον των παιδιών μας και τον τρόπο που θα βιώνουν την καθημερινότητά τους.

Όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου αντιλήφθηκα μια αδικία και σε βάθος χρόνου ένα αποκλεισμό από τα πολιτικά πράγματα του τόπου, ικανών ανθρώπων με προσόντα, που θα προσέφεραν και από την άλλη ανθρώπων χαμηλών δυνατοτήτων λόγω πολιτικών φίλων, εργασίας, ή εμφάνισης να πρωταγωνιστούν.

Σίγουρα η καρδιά και η μεγάλη ανατροπή στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο «Κλεισθένης», είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ένα εκλογικό σύστημα δικαιοσύνης και ρεαλισμού, που προωθεί τη λογική μιας πρακτικής συνεργασιών, συγκλίσεων και σύνθεσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων απέναντι στα προβλήματα του τόπου.

Η καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους.

Θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας. Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επεκτείνεται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας.

Η υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης, Μια επιτροπή με συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων φορέων που μόνο θετική συμβολή θα μπορούσε να έχει στη λειτουργία του δήμου, όμως από την πρώτη στιγμή τουλάχιστον στο δήμο Βέροιας βίωσε την απαξίωση.

Αναλογικότητα παντού και στη χρηματοδότηση. Μια σημαντική αλλαγή είναι η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η οποία θα καθορίσει και τη χρηματοδότησής τους.

Η ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και η επίλυσή τους από τις αρμόδιες επιτροπές. Θετικό και προς την κατεύθυνση της διάχυσης εξουσίας.

Κάποιοι αντιδρούν στο θεσμό του Επόπτη Νομιμότητας, έχω να πω ότι όπου τηρείται η νομιμότητα και ο σεβασμός του δημοσίου χρήματος, φόβος δεν υπάρχει.

Σίγουρα θα υπάρξουν κάποια προβλήματα στην αρχή, κάθε αρχή και δύσκολη, βασικά κάποιοι θα ξεβολευτούν, γιατί ο Κλεισθένης κινείται στην πολύ δημοκρατικότερη λειτουργία ενός δήμου με την ενίσχυση της συμμετοχής πολιτών, κάποιοι θα κατανοήσουν ότι τέλος στη λογική να θεωρούν το δήμο τσιφλίκι τους και θα νοιώσουν την ταφόπλακα της ασυδοσίας και του δημαρχιακού τσαμπουκά να τους πλακώνει.

Μια σημαντική αλλαγή που κανένας ίσως δεν την έχει στο μυαλό του, στις επόμενες εκλογές θα διευρυνθεί σημαντικά το σώμα των εκλογέων και θα αλλάξει και ποιοτικά. Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα ψηφίσουν οι νέοι 17 ετών.

Σχετικά με τις συνεργασίες που θα υπάρξουν και τη στήριξη σε πρόσωπα που θα ηγούνται ψηφοδελτίου, θεωρώ πως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει με άτομα που, όταν η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να κρατήσει τη χώρα αλώβητη από τους εκβιασμούς των δανειστών και χρειάστηκε τη στήριξη των αυτοδιοικήσεων με τη μεταφορά των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αυτοί  αρνήθηκαν, ουσιαστικά στριμώχνοντας την κυβέρνηση σε υποταγή και το λαό σε νέα βάρη.

 Όχι σε άτομα που για τον «Κλεισθένη» και το θετικό της εφαρμογής του, μίλησαν για ένα επικίνδυνο θεσμό, που δεν είμαστε ώριμοι να εφαρμόσουμε.

Όχι σε άτομα που πρωτοστάτησαν με την παρουσία τους χωρίς ντροπή σε συγκεντρώσεις του Σώρρα».


Κάκαρης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής