breaking news Νέο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ημαθίας στα γραφεία της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ημαθίας στα γραφεία της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ημαθίας στα γραφεία της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης

Γιόρτασαν με ... διαμαρτυρία! Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών η Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, η οποία και στάθηκε αφορμή για την ΕΛΜΕ Ημαθίας να εκφράσει τη διαμαρτυρία της στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, για την αποφασιστικότητα του κλάδου να προβάλει τα προβλήματά του στην εκπαίδευση και να δραστηριοποιηθεί συλλογικά, συνεχίζοντας τον αγώνα της με πάγια αιτήματα.

Ωστόσο η εικόνα μπροστά στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ημαθίας να παραστούν μαζί με όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους τους, χθες στις 14:15 στη ΔΔΕ Ημαθίας, υπήρξε αποκαρδιωτική, αφού παρόντες ήταν μόνο μερικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας! Σε σημείο, μάλιστα, η παρουσία της αστυνομίας έξω από το χώρο του κτιρίου που στεγάζεται η ΔΔΕ Ημαθίας, να αριθμεί περισσότερα άτομα (!), ενώ, όπως επεσήμανε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» η Ευγενία Καβαλάρη, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας, «είναι η πρώτη φορά, που βλέπουμε σε μια μάλιστα τόσο ήσυχη διαμαρτυρία, να υπάρχει και παρουσία της αστυνομίας!».

 

Πάγια αιτήματα

Παρά ταύτα, τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας δεν έδειξαν να αποθαρρύνονται και αφού πρώτα προέβαλαν ένα πανό με τα αιτήματά τους μπροστά στους εκπροσώπους του τοπικού τύπου, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο γραφείο της προϊσταμένης εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Μαρίας Σουμελίδου, καθ' ότι η Διευθύντρια της ΔΔΕ Ημαθίας κ. Αναστασία Μαυρίδου απουσίαζε. Εκεί, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Θόδωρος Κακαγιάννης και Χαρά Αξούριστου αντίστοιχα, ενημέρωσαν την κ. Σουμελίδου για τα πάγια αιτήματα του κλάδου.

Για τα οποία, πάντως, η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της ΔΔΕ Ημαθίας- όπως είπε – έδειξε να γνωρίζει με την παρουσίασή τους εκ των προτέρων στον τοπικό τύπο, που έχουν να κάνουν με: «Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς όλων των εκπαιδευτικών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Κάθε χρόνο διορίζονται ως αναπληρωτές τουλάχιστον 25.000 εκπαιδευτικοί, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα σχολεία μας. Γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών. Αύξηση στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού».

 

Πανάκριβα πληρώνουν οι γονείς τη... δημόσια εκπαίδευση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΦΜ (Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών Μάρκος Δραγούμης), η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων του 2016, ανέρχεται στα 3.200 ευρώ. Σχεδόν το ένα τρίτο της δημόσιας χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα (3,9 δις ευρώ) δαπάνησαν το 2015 τα νοικοκυριά για την εκπαίδευση των παιδιών (1,5 δις ευρώ).

Επίσης, οι ελληνικές οικογένειες πλήρωσαν το 2016 επιπλέον από την τσέπη τους 1,5 δις ευρώ για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους ή 0,85% του ΑΕΠ. Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή δημοτικού σχολείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 315 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά ξένες γλώσσες (82%) και ακολουθούν τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα (12%) και οι λοιπές δαπάνες (4%). Οι, δε, δαπάνες για μαθητές γυμνασίου και λυκείου εκτοξεύονται στα 1,548 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (65%), ξένες γλώσσες (34%) και άλλες δαπάνες (1%).

Συμπερασματικά, λοιπόν, οι γονείς στην Ελλάδα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών τους, παρ' ότι η Παιδεία στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και μάλιστα με τη... βούλα του Συντάγματος.

Οπότε, μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά αυτή η κοινή διαπίστωση πολλών μελετών, είτε εγχώριων, είτε διεθνών, επιβεβαιώνεται από ακόμα μια έρευνα, αυτή του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Μάρκος Δραγούμης, για την οποία έγινε αναφορά παραπάνω.

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής