breaking news Νέο

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τέλος Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση για 6,3 εκ. ιδιοκτήτες

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τέλος Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση για 6,3 εκ. ιδιοκτήτες

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που αφορούν 6,3 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων και οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο σε πέντε δόσεις, την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ανάρτηση των εκκαθαριστικών προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: «Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2017 – Εμφάνιση των οφειλών σταδιακά στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» μέχρι τις 21:00.

Από το στατιστικό σημείωμα που συνοδεύει την ανάρτηση της πληροφορίας προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
– Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους είναι 3,153 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.
– Ο συμπληρωματικός φόρος, ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα)
– Ο κύριος φόρος είναι 2,612 δισ. ευρώ: 2,411 δισ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα
– Οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκ των οποίων τα 1,24 εκατ. έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιστροφές από το φόρο εισοδήματος που ενδεχομένως έχουν, συμψηφίζονται με το ποσό του ΕΝΦΙΑ, με βάση την πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον αμφισβητούν την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, διατηρούν το δικαίωμά της ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα την επανεξέτασης της πράξης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.

Η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτόν ή από τη συντέλεση της παράλειψης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής