breaking news Νέο

Ν.Καρανικόλας : «Βαλτώνει η δημοτική περιουσία στη Νάουσα. Άστοχες επιλογές σε Άγιο Νικόλαο και 3-5 Πηγάδια»

Ν.Καρανικόλας : «Βαλτώνει η δημοτική περιουσία στη Νάουσα. Άστοχες επιλογές σε Άγιο Νικόλαο και 3-5 Πηγάδια»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Με το 3», που παρουσιάζει η Έλσα Ποιμενίδου, φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 3η Οκτωβρίου ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Νικόλας Καρανικόλας, ο οποίος αναμένεται σε λίγες βδομάδες να ανακοινώσει την κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2019, διεκδικώντας το δήμο της Νάουσας, ως επικεφαλής ψηφοδελτίου. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα όσα είπε ο κ. Καρανικόλας για την ακίνητη περιουσία, όπου έχει ως επιστημονικό αντικείμενο στην καθηγεσία του (σ.σ το περασμένο καλοκαίρι προήδρευσε στο RELAND, τo παγκόσμιο συνέδριο με αντικείμενο την ακίνητη περιουσία, με τη συμμετοχή των καλύτερων επιστημόνων του κλάδου, από 40 χώρες του πλανήτη, με κορυφαίο το Γουίλιαμ Μακλάσκι, το «γκουρού» του χώρου, που είναι και σύμβουλος της  ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας).

«Οι Έλληνες έχουμε ένα από τα πιο ψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας στον κόσμο, είμαστε δεμένοι με τα ακίνητά μας. Αν έχεις ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου, ένα πιάτο φαϊ  θα στο δώσει η γειτονιά, λέει η παροιμία», τόνισε στην κ. Ποιμενίδου ο κ. Καρανικόλας. Σημαντικά τα όσα είπε και για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, με σημαντικότερη της Airbnb, για το «Υπερταμείο» και για τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

«Είμαστε ως χώρα ανώριμοι σε επιστημονικά ζητήματα ακίνητης περιουσίας, μπήκαμε στα βαθιά με λάθος τρόπο. Αναφερόμαστε στα ακίνητα ως το εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση με ένα κακό τρόπο, αφού τώρα η αξία τους έχει απομειωθεί σημαντικά. Η διαδικασία είναι πολυεπίπεδη. Άλλη για ιδιώτες, άλλη για δήμους, που δεν έχουν σκοπό τα κέρδη και άλλη για το «Υπερταμείο». Στη Θεσσαλονίκη στο Airbnb έχουν μπει 1.200 ακίνητα, ενώ στη Χαλκιδική πάνω από 5.000. Η αξία του ακινήτου πλέον έχει να κάνει με τη διαχείρισή του, παρά με το ίδιο το ακίνητο και τα χαρακτηριστικά του. Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι όλες οι μεγάλες πόλεις και τα τουριστικά κέντρα έχουν αλλάξει εντελώς χρηματαγορά. Στα νησιά οι εργολάβοι ανακαινίσεων έχουν τρελαθεί στη δουλειά, εξαιτίας των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στο «Υπερταμείο» έχουν ενταχθεί 80.000 δημόσια ακίνητα, σύμφωνα με τα όσα υπογράψαμε στο 3ο μνημόνιο. Αν δεν είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε, θα μπορούν οι δανειστές να πουλούν αυτομάτως ακίνητα. Έχουμε καταστεί… «Φαρ Ουέστ», χωρίς σχεδιασμό. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα Το ποια ακίνητα, για ποιο σκοπό και σε ποιους θα δοθούν, δεν μπορεί να ξεπερνιέται εύκολα. Πρέπει να δημιουργηθεί υπερανάπτυξη. Η συζήτηση θα έπρεπε να είναι για το πώς θα δώσουμε υπεραξία στη δημόσια περιουσία και όχι πώς θα την πουλήσουμε γρήγορα. Πρέπει να δούμε τις ενεργειακές υποδομές τους, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά τους, την υπεραξία  της χωροταξίας, μέσα από ένα δίκτυο νέων δράσεων», τόνισε ο Ναουσαίος πανεπιστημιακός.

Αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε μέλλοντα χρόνο στους δήμους, ο κ. Καρανικόλας τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη τέτοιες δυνατότητες στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Στη χώρα μας οι δήμοι δεν είναι ώριμοι να τον αναλάβουν, ακόμη και αυτοί που έχουν γραφεία περιουσιολογίου. Η εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας δεν πρέπει να γίνεται με εμπειρικό τρόπο, ανάλογα με τις διαθέσεις και το πώς αντιλαμβάνονται οι αιρετοί το ζήτημα, αλλά με τη βοήθεια των ειδικών, για το πώς θα αναπτυχθούν τα ακίνητα, εντασσόμενα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα των δήμων, σε τουριστικό, πολιτισμικό και άλλα επίπεδα».

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε και για το δήμο της Νάουσας, τονίζοντας ότι έγιναν άστοχες επιλογές στη δημοτική περιουσία του Αγίου Νικολάου και των 3-5 Πηγαδιών. «Οι δήμοι έως σήμερα περίμεναν από την κεντρική κυβέρνηση χρήματα, για να αναπτυχθούν. Δε έχουν μπει στη διαδικασία να δημιουργήσουν υπεραξίες από τη διαχείριση της περιουσίας τους. Προφανώς υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Στη Νάουσα η δημοτική περιουσία βαλτώνει. Υπήρξαν άστοχες επιλογές, όπως στον Άγιο Νικόλαο και τα 3-5 Πηγάδια, που μαραζώνουν. Είναι ιδιαίτερα ακίνητα. Οι δήμαρχοι πρέπει να λογοδοτούν απέναντι στους πολίτες τους, ανάλογα με το πώς διαχειρίζονται τη δημοτική περιουσία», είπε ο κ. Καρανικόλας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα λοιπόν τα όσα είπε, με βάση το επιστημονικό του αντικείμενο και ακόμη πιο ενδιαφέροντα τα όσα θα ακολουθήσουν με την κάθοδόο του στις δημοτικές εκλογές της Νάουσας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής