breaking news Νέο

Ενιαία τιμή βιβλίου για όλες τις κατηγορίες, θετικοί οι βιβλιοπώλες

Ενιαία τιμή βιβλίου για όλες τις κατηγορίες, θετικοί οι βιβλιοπώλες

H ενιαία τιμή βιβλίου επιστρέφει με... υπουργική βούλα. Την ολοκλήρωση του πλαισίου ρυθμίσεων, που αφορούν στην ενιαία τιμή βιβλίου, προβλέπει κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Αστέριος Πιτσιόρλας, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κώστας Στρατής.

Να θυμίσουμε ότι η ενιαία τιμή είχε καταργηθεί το 2014 για όλες τις κατηγορίες βιβλίων, πλην των Λογοτεχνικών, μια απόφαση η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων από το χώρο του βιβλίου.

 

Προστασία

Πλέον με το νόμο 4549/2018, που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης, η ενιαία τιμή επανήλθε για όλες τις κατηγορίες βιβλίων. Και με τον τρόπο αυτόν δύναται να προστατεύονται η πολυμορφία και η ποικιλία της εκδοτικής παραγωγής, τα δύσκολα και μη εμπορικά βιβλία, καθώς και τα μικρά βιβλιοπωλεία, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν υποστεί τις βαριές συνέπειες ενός άνισου ανταγωνισμού.

«Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να προκύψει, το να βρίσκεις ένα βιβλίο από τη Βέροια μέχρι τα Χανιά και να έχει την ίδια τιμή», ανέφερε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» η κ. Τασούλα Χριστοδούλου, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» στη Βέροια, χαιρετίζοντας την κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία επανήλθε η ενιαία τιμή για όλες τις κατηγορίες των βιβλίων.

Όπως επεσήμανε, «πλέον με την απόφαση αυτή ήρθε και το τέλος μιας κατάστασης, στην οποία χτυπιούνταν τα μικρά βιβλιοπωλεία. Και αυτό, γιατί με την κατάργηση της ενιαίας τιμής το 2014 για όλες τις κατηγορίες των βιβλίων, τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ έπαιρναν από τους εκδότες μη κινήσιμα βιβλία σε χαμηλή τιμή, τα οποία και στη συνέχεια προσέφεραν σε ακόμα πιο χαμηλή τιμή».

«Και βέβαια είμαστε υπέρ αυτού του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση, για το λόγο ότι ο πελάτης μπορεί να γνωρίζει από την πηγή την τιμή του βιβλίου και όχι να είμαστε αυθαίρετοι», σημείωσε από την πλευρά του ο βιβλιοπώλης Νικόλαος Πυρινός.

 

Εξορθολογισμός και απλοποίηση της διαδικασίας ελέγχου

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται σε συνέχεια των διατάξεων του νόμου, εξασφαλίζοντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας της εκδοτικής παραγωγής και της διακίνησης των βιβλίων. Ειδικότερα, ορίζονται οι τρόποι γνωστοποίησης της τιμής του βιβλίου και οποιασδήποτε αλλαγής σε αυτήν, κυρίως όμως ρυθμίζεται ο τρόπος ελέγχου για τυχόν παραβιάσεις του νόμου.

Τώρα, η μεγάλη αλλαγή που φέρνει η κυβερνητική υπουργική απόφαση σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι πλέον προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης και όχι ποινικές κυρώσεις, δηλαδή εξορθολογίζεται και απλοποιείται η διαδικασία ελέγχου.

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής