breaking news Νέο

Θ.Παπακωνσταντίνου, αποκλειστικό: "Τραγική κατάσταση, ζούμε την πιο δύσκολη περίοδο από το …1930"

Θ.Παπακωνσταντίνου, αποκλειστικό:

Καθάριος και ειλικρινής ο λόγος του Θοδωρή Παπακωνσταντίνου, τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να «ΑΝΑ…κρίνουμε» στη διαδικτυακή μας τηλεόραση (www.imerisia-ver.gr), με παράλληλη αναμετάδοση από το ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 το μεσημέρι της Πέμπτης 11ης Οκτωβρίου.  Ενεργό στέλεχος του αγροτικού κινήματος της Βέροιας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ο Θοδωρής κατέθεσε από ψυχής τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής μας, με το ρωσικό αντιεμπάργκο, αλλά και τα τρία χρόνια των καταστροφών στην παραγωγή, για τις οποίες αποζημιώθηκαν με…ψίχουλα, όπως, ΔΙΚΑΙΩΣ, τόνισε! Σταχυολογήσαμε τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της συνέντευξής του και σας τα παρουσιάζουμε.

Τραγική η κατάσταση στην ύπαιθρο της Ημαθίας

«Τραγική η κατάσταση στην ύπαιθρο της Ημαθίας. Ζούμε την πιο δύσκολη περίοδο της ροδακινοπαραγωγής από το 1930, που ξεκίνησε η καλλιέργεια του ροδάκινου. Οι δυσκολίες ξεκίνησαν από τη μέρα που επιβλήθηκε το ρωσικό αντιεμπάργκο, το 2014, ως αντίμετρο του εμπάργκο της ΕΕ. Ο αγρότης αποζημιώθηκε για το πλήγμα που υπέστη, τελευταία φορά τα Χριστούγεννα του 2014, επί υπουργίας Καρασμάνη. Λαμβάνοντας την αποζημίωση απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό. Από εκεί και πέρα υπήρξε… σιγή ιχθύος. Το 70% των αγροτών είναι έξω από τις ομάδες παραγωγών, όπου ο Αποστόλου (σ.σ  τέως υπουργός αγροτικής ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ) υιοθέτησε τη λογική να δοθούν οι αποζημιώσεις. Η αδικία είναι κατάφορη για όλους εμάς, που δεν είμαστε ενταγμένοι.  Προφανώς και πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα πειστούν οι αγρότες να ενταχθούν σε αντίστοιχα σχήματα. Αλλά δεν φταίνε αυτοί για τα χάλια που έχει φτάσει το συνεταιριστικό κίνημα. Προεκλογικά, Τσίπρας και Αποστόλου ήρθαν στην Κουλούρα πολλές φορές και μας έλεγαν ότι αδικούμαστε κατάφορα, αλλά μετά έκαναν τα αντίθετα από αυτά που μας υποσχέθηκαν».

Εθνική επιτροπή για το ροδάκινο

«Πρέπει να δημιουργηθεί εθνική επιτροπή για το ροδάκινο, στην οποία να συμμετάσχει και το υπουργείο Εξωτερικών, δραστηριοποιώντας τους εμπορικούς ακολούθους των πρεσβειών μας, όπως γινόταν στο παρελθόν. Χάσαμε μια τετραετία και όχι μόνο δεν έγινε τίποτε, αλλά τα χρήματα δεν ήρθαν στους αγρότες. Το υπουργείο «Γεωργίας» δεν έκανε απολύτως τίποτε. Δεν υπήρξε καμιά εθνική κατεύθυνση για το πού πρέπει να πάει η παραγωγή. Στην περιοχή μας επί τρία χρόνια έχουμε ζημιές από τις καιρικές συνθήκες. Χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή εδώ και 10 χρόνια, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν ασχολείται σοβαρά με το ζήτημα».

Ψίχουλα οι αποζημιώσεις

«Οι αποζημιώσεις που λάβαμε από το De Minimis  για τη θεομηνία του 2017, ήταν ...ψίχουλα. Όπως είπε και ο Τάσος Χαλκίδης,  αντιστοιχούν σε έναν κουβά ροδάκινο ανά δένδρο. Για τις ζημιές του 2018 ο ΕΛΓΑ δεν τήρησε ούτε καν τις διαδικασίες που προβλέπονται, δηλαδή αναγγελία, δηλώσεις ζημιάς και εκτιμήσεις. Δεν αναγνωρίζει, λέει, τα αίτια. Μια δεν είναι αίτιο η παγωνιά, μια οι βροχοπτώσεις. Εμείς όμως πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας και όσοι συνάδελφοι δεν μπορούν, τους χρεώνεται στην Εφορία».

Τις συνέπειες στην παραγωγή πληρώνει η τοπική κοινωνία

«Τις συνέπειες που έχουν υποστεί οι αγρότες, τις πληρώνει και η τοπική κοινωνία. Η Ημαθία θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Κλειστά καταστήματα παντού και οι επιχειρηματίες σε κατάθλιψη. Οι αγρότες δεν επαιτούμε. Θέλω το κέρδος να έρχεται από την  ποιοτική παραγωγή μας και όχι από επιδοτήσεις. Αδικούμαστε κατάφορα. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, αφού και οι τιμές στο βιομηχανικό ροδάκινο είναι κάτω του καλλιεργητικού κόστους».

Ένας μόνο αγρότης στους 300 της Βουλής!

«Συζητάμε με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ημαθίας. Φαίνεται ότι δεν κατανοούν τα προβλήματά μας, αφού δεν προέρχονται από το χώρο. Η ΕΕ ξεκαθάρισε ότι τελείωσαν οι επιδοτήσεις για το εμπάργκο. Ο Χόγκαν (σ.σ επίτροπος Γεωργίας) μας έδωσε χρήματα αυτή την τετραετία, για να διαμορφωθεί το πλαίσιο εξεύρεσης άλλων αγορών ή νέων καλλιεργειών. Τί έκαναν όσοι ασχολούνται με το χώρο και κυρίως η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Πού είναι το εθνικό σχέδιο ορισμού ζωνών καλλιέργειας και εύρεσης νέων καλλιεργειών, που θα αντικαταστήσουν το ροδάκινο; Δυστυχώς υπάρχει μόνο ένας βουλευτής, που είναι αγρότης, στους 300 της Βουλής».

                                  Οι αγρότες δημιούργησαν τον λαϊκό πολιτισμό

«Το λαϊκό πολιτισμό, την παράδοση, τις τέχνες δημιούργησαν οι αγρότες στη χώρα μας. Την αγωνία και το μόχθο τους τον είδα στα μάτια της μητέρας μου, που έφυγε από τη ζωή τσαπίζοντας βαμβάκια, και στου πατέρα μου, που στα 85 του χρόνια ξυπνά στις 5:30 το πρωί, για να έρθει μαζί μου στο χωράφι».

Η Φώφη προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την κεντροαριστερά

«Η Φώφη προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την κεντροαριστερά. Ο χώρος έζησε το τελευταίο διάστημα μια επίπονη και ψυχοφθόρα περίοδο. Στόχος του ΚΙΝ.ΑΛ να ορθοποδήσει εκ νέου η μικρομεσαία τάξη. Η Γεννηματά έχει σχέδιο και όραμα, για να αλλάξει την κοινωνία».

Το ΚΙΝΑΛ στην Ημαθία

«Συναντώ ανθρώπους σκεπτόμενους, δημιουργικούς, που είναι έτοιμοι να παλέψουν για τις ιδέες της κεντροαριστεράς. Είναι ευχάριστο ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από νέους ανθρώπους. Η νέα γενιά είναι πολύ πιο άξια και ικανή από εμάς. Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει εμείς οι μεγαλύτεροι ότι πρέπει να της δώσουμε βήμα, για να τραβήξει μπροστά».

Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι για τη στελέχωση του βουλευτικού ψηφοδελτίου του ΚΙΝ.ΑΛ στην Ημαθία

«Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από έξι, για να στελεχώσουν το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ στην Ημαθία. Αν επιλεγώ, θα είμαι υποψήφιος, ως επιστέγασμα των 40 χρόνων στο χώρο, είτε κλείνοντας , είτε συνεχίζοντας από μια άλλη θέση».

Θα στηρίξω την επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛ για τις δημοτικές εκλογές στη Βέροια

«Δεν είναι ο χώρος μου η τοπική αυτοδιοίκηση, Οι όποιες υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές θα κατατεθούν από τη νομαρχιακή επιτροπή. Θα στηρίξω την όποια επιλογή του ΚΙΝΑΛ για τις δημοτικές εκλογές στη Βέροια. Όραμά μου ένας δήμαρχος, που θα οδηγήσει τον τόπο μπροστά. Να έχει όραμα, διάθεση και πείσμα, να είναι ενεργός πολίτης».

Στο σύλλογο στηρίζουμε πρώτα τους αγρότες

«Στο σύλλογό μας στηρίζουμε πρώτα τα συμφέροντα των αγροτών. Έχουμε διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις και την ελευθερία κινήσεων του καθενός μας, αλλά πρώτο μας μέλημα τα συμφέροντα των συναδέλφων μας. Καλώ τους συμπολίτες μας να μη χάσουν το κουράγιο τους και να παλέψουμε μαζί για τα προβλήματα όλων των κλάδων».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής