breaking news Νέο

Επιτυχία δίχως αντίκρισμα, πως οι ομάδες της Γ' Εθνικής φέτος χάνουν μια κατηγορία

Επιτυχία δίχως αντίκρισμα, πως οι ομάδες της Γ' Εθνικής φέτος χάνουν μια κατηγορία

Την προσεχή Πέμπτη 25 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ η τροπολογία της προκήρυξης του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής που προβλέπει τον αριθμό των ομάδων που θα ανέβουν (;) κατηγορία, αυτές που θα παραμείνουν (;) και τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν.

Η τροποποίηση της προκήρυξης της Γ' Εθνικής, που αναμένεται να ψηφιστεί, όπως ήδη αναφέραμε, από την διοίκηση της ΕΠΟ, συντάχθηκε με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης των εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και κρύβει μια ιδιαιτερότητα.

Προβλέπει ότι από την Γ' Εθνική την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο θα προβιβαστούν 12 ομάδες (οι 8 πρώτοι των ισάριθμων ομίλων και 4 που θα προκύψουν από τους αγώνες μπαράζ που θα δώσουν οι 8 δεύτεροι). Στην ουσία όμως δεν πρόκειται να ανέβει καμιά ομάδα, αφού την επόμενη περίοδο οι 12 που υποτίθεται θα προβιβαστούν, ναι μεν θα αγωνίζονται σ’ ένα πρωτάθλημα που θα ονομάζεται Β' Εθνική, όμως θα είναι το τρίτο τη τάξει, όπως συμβαίνει και φέτος με την Γ' Εθνική, στην χώρα μας (πάνω από τη Β' Εθνική θα υπάρχουν η Super League 1 και η SuperLeague 2).

Οι ομάδες που υποτίθεται θα εξασφαλίσουν την παραμονή τους ναι μεν θα αγωνίζονται και του χρόνου σε εθνικό επίπεδο, την Γ' ή την Δ' Εθνική, ή όπως αλλιώς την ονομάσουν, όμως στην ουσία θα υποβιβαστούν, αφού πάνω από αυτές θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες (η Super League 1, η SuperLeague 2, ή Β' Εθνική) ενώ φέτος έχουν μόνο δύο!!!

Οι ομάδες που θα υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα θα χάσουν δύο κατηγορίες από την κορυφή!!!

Αυτός είναι ο πιο σοβαρός λόγος που οι ομάδες της Γ' Εθνικής «επαναστάτησαν» και επιδίωξαν συνάντηση με αξιωματούχους της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Πολιτείας, ενώ στο τραπέζι της συνάντησης αναμένεται να μπει και η παντελής απουσία της πολιτείας, εδώ και πολλά χρόνια είναι αλήθεια από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που κρατιέται ακόμη όρθιο χάρη στις οικονομικές θυσίες των παραγόντων του που και αυτοί χρόνο, με το χρόνο το εγκαταλείπουν.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

Με την ευκαιρία όμως αυτή να επιχειρήσουμε μια ιστορική αναδρομή του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής.

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας διοργανώνεται από την ΕΠΟ, από την οποία καθιερώθηκε την ποδοσφαιρική περίοδο 1982-83, αν και η ύπαρξη του ανεπίσημα χρονολογείται από την περίοδο 1965-66 και επίσημα ως Γ' Εθνική για μία μόνο χρονιά, το 1966-67.

Την περίοδο λοιπόν 1965-66 διοργανώθηκε για πρώτη φορά τρίτη κατηγορία η οποία ονομάζονταν ερασιτεχνική Β' Εθνικής.

Διοργανώθηκε σε 4 ομίλους χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια, με τον κάθε όμιλο να περιλαμβάνει από 9 μέχρι 10 ομάδες ο καθένας, ενώ μετά την λήξη του πρωταθλήμαος ακολούθησε ένας τελικός όμιλος μεταξύ των τεσσάρων πρωταθλημάτων των ομίλων και υπερπρωταθλητής αναδείχθηκε ο Λεβαδειακός. Αυτός ο τίτλος δεν είχε κανένα ουσιαστικό κέρδος βέβαια αφού και οι τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν στον τελικό γύρο προβιβάστηκαν όλες στην Β' Εθνική της επόμενης περιόδου.

Την επόμενη περίοδο (1966-67) η διοργάνωση αυτή ονομάστηκε επίσημα από την ΕΠΟ Γ' Εθνική και μάλιστα διευρύνθηκε καθώς συμμετείχαν 63 ομάδες που χωρίστηκαν σε 4 ομίλους.

Από την περίοδο 1967-68 μέχρι το 1976-77 τρίτη κατηγορία ουσιαστικά δεν υπήρχε. Μετά το τέλος των τοπικών πρωταθλημάτων διεξάγονταν κατατακτήριοι αγώνες με την ονομασία Ειδικό πρωτάθλημα ανάμεσα στις πρωταθλήτριες των τοπικών Ενώσεων (ΕΠΣ) για την άνοδο στην Β' Εθνική. Στον αντίποδα οι ομάδες της Β' Εθνικής που υποβιβάζονταν αγωνίζονταν στα τοπικά πρωταθλήματα.

Την περίοδο 1977-78 καθιερώθηκε το Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα το οποίο ουσιαστικά υπήρξε η τρίτη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Μέχρι την περίοδο την περίοδο 1980-81 το Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα διεξάγονταν σε 4 ομίλους, με τους δύο πρώτους κάθε ομίλου να εξασφαλίζουν την άνοδό τους στην Β' Εθνική.

Την περίοδο 1981-82 το Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα διεξήχθη σε 8 ομίλους.

Το 1982-83 καθιερώθηκε επίσημα η Γ' Εθνική αρχικά σε έναν πειραματικό όμιλο των 16 ομάδων (με πρώτο πρωταθλητή τον Εδεσσαϊκό) και την επόμενη περίοδο οι όμιλοι έγιναν δύο (Νότιος και Βόρειος Όμιλος).

Στην συνέχεια επανειλημμένα έγινε προσπάθεια το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής να διεξαχθεί σε έναν όμιλο δίχως να πετύχει και από την περίοδο 2004-2005 διεξάγεται σε δύο ομίλους με τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν να ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, όπως βέβαια και τον αριθμό των ομάδων που προβιβάζονται και υποβιβάζονται.

Με την ίδρυση της Γ' Εθνικής το 1982-83, δεν σταμάτησε η διοργάνωση του Εθνικού Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος.

Μόνο που μετατράπηκε σε τέταρτη κατηγορία και από την περίοδο 1987-88 ονομάστηκε Δ' Εθνική.

Από την περίοδο 2011-2012 σε football League 2 με διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β' και Γ' Εθνικής (ΕΠΣ Β' και Γ' Εθνικής).

Από την περίοδο 2013-14 η Footbool League 2 και η Δ' Εθνική καταργήθηκαν και επανήλθε η Γ' Εθνική, ως Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία σε ομίλους, με την ΕΠΟ να επανέρχεται ως διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.

 

Γράφει ο Νίκος Καμπούρης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής