breaking news Νέο

Nησιώτες Άγιοι της Ορθοδοξίας μας

  • Nησιώτες Άγιοι της Ορθοδοξίας μας
  • Nησιώτες Άγιοι της Ορθοδοξίας μας
  • Nησιώτες Άγιοι της Ορθοδοξίας μας
  • Nησιώτες Άγιοι της Ορθοδοξίας μας

Όσιος Μελέτιος ο Πηγάς , Πατριάρχης Αλεξάνδρειας

Γεννήθηκε το 1549 στο Ηράκλειο της Κρήτης και από μικρός είχε έφεση στα γράμματα. Σπούδασε στην Ιταλία και μετά το πέρας των σπουδών του  επέστρεψε στην Κρήτη και έγινε μοναχός στη Μονή Αγκάραθου, ενώ ανέλαβε συγχρόνως τη διεύθυνση του Ελληνικού σχολείου του Ηρακλείου.

Το 1569 έγινε ηγούμενος της μονής, από την οποία έφυγε μετά από καιρό και αποσύρθηκε στο όρος Σινά.

Γνωρίζοντας τις ικανότητές του, ο Πατριάρχης Σίλβεστρος τον έπεισε να αναλάβει καθήκοντα πρωτοσύγκελλου και επιτρόπου στο θρόνο της Αλεξάνδρειας.

Ο Μελέτιος βοήθησε όσο μπορούσε την εκκλησία της πόλης, που καταπιέζονταν από τους Τούρκους.

Ίδρυσε εκκλησιαστική σχολή στη Μονή του Αγίου Σάββα και έγραψε πραγματείες κατά των δογματικών παρεκκλίσεων των Λατίνων.

Αργότερα εργάστηκε 4 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατάφερε να εμποδίσει τις προσηλυτιστικές προσπάθειες των Ιησουιτών και επανέφερε  από την εξορία τον Πατριάρχη Ιερεμία.

Χειροτονήθηκε Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και  προσέφερε σπουδαίο ποιμαντικό έργο. Μετά λίγο καιρό μετατέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις για την αποκατάσταση  των προβλημάτων της εκκλησίας.

Πέθανε το 1601, σε ηλικία 52 ετών. Η μνήμη του τιμάται στις 13 Οκτωβρίου. 

 

Άγιος Παύλος ο θαυματουργός , Επίσκοπος Γόρτυνας

Ο Άγιος Παύλος υπήρξε διάδοχος του Αγίου Πέτρου του «Νέου Ιερομάρτυρος».  Έδρασε κατά τη διάρκεια  των διωγμών κατά των χριστιανών,  βοηθώντας όσο μπορούσε τους κατατρεγμένους χριστιανούς.

Με  βάση  τα αρχαία «Μαρτύρια»,  ήταν εκείνος που μετέβη στη Ρώμη το 312, για να συναντήσει το Μέγα Κωνσταντίνο και να ζητήσει άδεια για την Ανακομιδή των λειψάνων των Αγίων Δέκα Μαρτύρων,  που μαρτύρησαν επί Δεκίου το 250.

Έλαβε την άδεια από το Μέγα Κωνσταντίνο και πραγματοποίησε την Ανακομιδή των λειψάνων των Αγίων στην πατρίδα τους.  Η μνήμη του τιμάται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβίου.

 

 Άγιος Φίλιππος , Επίσκοπος Γόρτυνας

Έζησε το β΄ μισό του β αιώνα, στα χρόνια του Μάρκου Αυρήλιου (161-180) και του διαδόχου του, Λούκιου Αυρήλιου Κόμμοδου (180-182).

Ήταν σύγχρονος του Επισκόπου Κορίνθου Αγίου Διονυσίου και παραλήπτης επιστολής του, στην οποία ο Άγιος επαινεί την Εκκλησία της Γόρτυνας για το θάρρος που  έδειξε κατά τη διάρκεια των διωγμών κατά των χριστιανών και τον συμβουλεύει να φυλάσσεται από τη διαστροφή των αιρετικών.

Περίληψη αυτής της επιστολής διασώζει ο Ευσέβιος Καισαρείας. Για το Φίλιππο  κάνει ιδιαίτερο λόγο και ο Άγιος Ιερώνυμος. Η μνήμη του Φιλίππου  τιμάται στις 8 Οκτωβρίου.

Στα περίφημα ψηφιδωτά του 5ου αιώνα της Ροτόντας Θεσσαλονίκης ιστορείται ο Φίλιππος, μαζί με τον Κύριλλο Γόρτυνας, γεγονός που φανερώνει ότι αγιοποιήθηκε από την Εκκλησία από πολύ νωρίς.

 

Απόστολος Αριστόβουλος , εκ Κύπρου

Ένας από τους εβδομήκοντα Αποστόλους, ήταν ο Άγιος Αριστόβουλος, αδελφός του Αποστόλου Βαρνάβα, που είναι ο ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε μικρή ηλικία ακολούθησε τον Απόστολο Παύλο, κοντά στον οποίο μαθήτευσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Παύλος, εκτιμώντας τα χαρίσματά του, τον αναφέρει στην προς Ρωμαίους επιστολή του μεταξύ εκείνων προς τους οικείους του οποίου αποστέλλει ασπασμούς.

Αργότερα μάλιστα τον χειροτονεί επίσκοπο και τον αποστέλλει στις Βρετανικές νήσους για το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Το έργο του στη Βρετανία ήταν πολύ δύσκολο, διότι οι κάτοικοι των σημερινών βρετανικών νήσων την εποχή εκείνη βρισκόντουσαν σε ημιάγρια κατάσταση.

Η όλη χώρα ήταν τόσο βάρβαρη, ώστε και μετά πεντακόσια χρόνια, όταν ο πρώτος αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας Αυγουστίνος στάλθηκε εκεί από την εκκλησία της Ρώμης για συνέχιση της ιεραποστολής, φοβήθηκε τόσο, που διέκοψε το ταξίδι του στο μέσο και γύρισε πίσω.

Ο Αριστόβουλος με όπλα του τη φλογερή πίστη και την απόλυτο εμπιστοσύνη του στο Θεό, κατάφερε να αφήσει μετά το θάνατό του μία εκκλησία ολιγάριθμη μεν, αλλά ζωντανή, γι' αυτό τον λόγο η Αγγλικανική Εκκλησία τον έχει συμπεριλάβει μεταξύ των αγίων του εορτολογίου της. Η μνήμη του τιμάται στις 15 Μαρτίου και  31 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο
«Την κιθάραν του Πνεύματος την εξάχορδον, την μελωδήσασαν κόσμω τάς υπέρ νουν δωρεάς ως εκφάντορας Χριστού ανευφημήσωμεν, Στάχυν, Αμπλίαν, Απελλήν, συν Ναρκίσσω Ουρβανόν, και Αριοτόβουλον άμα ως γαρ Απόστολοι θείοι, χάριν αιτούνται ταις ψυχαίς ημών».


Άγιος Παύλος ο θαυματουργός
Άγιος Φίλιππος
Απόστολος Αριστόβουλος

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής