breaking news Νέο

«Μακεδονικό και Βρετανία (1939-1949)», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Μακεδονικό και Βρετανία (1939-1949)», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Επικ. Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας, στο ΑΠΘ, Δημήτρης Λυβάνιος, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Μελέτη του «Μακεδονικό και Βρετανία (1939-1949)» (Εκδ. «Επίκεντρο», Θεσσαλονίκη 2015), διερευνά την βρετανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με το Μακεδονικό Ζήτημα, την ταραχώδη δεκαετία του 1940.

Στην παρούσα Μελέτη του ο Δ. Λυβάνιος, κάνοντας εκτεταμένη χρήση βρετανικών αρχειακών πηγών, επιχειρεί να συμβάλλει στην γενικότερη ανάλυση των κομβικών σημείων του Μακεδονικού Ζητήματος την συγκεκριμένη περίοδο, όπως η ανάδυση ενός ομόσπονδου σλαβομακεδονικού κράτους στα πλαίσια της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας και η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας σλαβομακεδονικής ταυτότητας. Συσχετίζοντας το Μακεδονικό με την βαλκανική πολιτική της Μ. Βρετανίας, αποσκοπεί στο να αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους η βρετανική εξωτερική πολιτική αντιμετώπισε την σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Σόφια για τον έλεγχο των γιουγκοσλαβικών και βουλγαρικών τμημάτων της Μακεδονίας, τόσο στην διάρκεια του Β’ Π.Π., όσο και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Ο Δ. Λυβάνιος εξετάζει ενδελεχώς την βρετανική πολιτική απέναντι στην διαμάχη του Τίτο με τους Βούλγαρους Κομμουνιστές, για το Μεκεδονικό, και τους παράγοντες που την διαμόρφωσαν. Διερευνά επίσης, τις στρατηγικές επιλογές της Μ. Βρετανίας για το μεταπολεμικό μέλλον των δύο βαλκανικών χωρών και την θέση των μακεδονικών τους περιοχών σε αυτό. Επιπροσθέτως, τεκμηριώνει και την ανυποχώρητη βρετανική αντίθεση στα σχέδια του Τίτο για την δημιουργία μιας Νοτιοσλαβικής Ομοσπονδίας.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής