breaking news Νέο

Πολλά εν... ολίγοις από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Πολλά εν... ολίγοις από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
  • Περίπου μία ώρα (ξεκίνησε στις 6:00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7:00) διήρκησε η συζήτηση για την έγκριση κατά πλειοψηφία του απολογισμού, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης Δήμου Βέροιας διαχειριστικής περιόδου 2017, στην προχθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η τακτική συνεδρίαση του σώματος.
  • Προημερησίας διάταξης, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης έκρινε φρόνιμο, με αφορμή και τη συζήτηση που επρόκειτο να γίνει για τη μη αύξηση των δημοτικών τελών, να προβεί σε αναφορά των παρεμβάσεων που έχει κάνει ο Δήμος για εξοικονόμηση ενέργειας, με την αλλαγή λαμπτήρων σε οδούς και κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες και διατηρούν σε σταθερές τιμές τα δημοτικά τέλη, παρά την αύξηση της ΔΕΗ στην κατανάλωση ρεύματος.
  • Η δημοτική σύμβουλος Σοφία Ελευθεριάδου, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση με τον μόλις τριών μηνών τρίτο της γιο, έφερε ως παράδειγμα για εφαρμογή στο Δήμο τα «πράσινα» κυλικεία, που λειτουργούν σε σχολεία άλλων Δήμων (όπως στο Ηράκλειο) στην ελληνική επικράτεια.
  • Ανάμεσα στις απουσίες που υπήρξαν στη διπλή συνεδρίαση του σώματος τη Δευτέρα το απόγευμα και αυτές των Ιορδάνη Κυρατλίδη (στο εξωτερικό), Γιώργου Γουλτίδη (στη Θεσσαλονίκη) και Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου (στην Αθήνα).
  • Ο επανεμφανισθείς στην προχθεσινή συνεδρίαση (αφού η απουσία του το προηγούμενο διάστημα είχε να κάνει μ' έναν πολύ σοβαρό λόγο) επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί πολίτες για το Δήμο Βέροιας – Ανατροπή τώρα», Νίκος Μπέκης, έβαλε στην αναφορά του το ζήτημα με την τέλεση πολιτικών γάμων. Πιο συγκεκριμένα, εξέφρασε την απορία του να πληρώνει περισσότερο ένας μη δημότης Βέροιας, για να τελέσει πολιτικό γάμο, σε σχέση με ένα δημότη. Ο ίδιος, μάλιστα, έκρινε πως οι γάμοι θα πρέπει να τελούνται χωρίς αντίτιμο, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η διαφοροποίηση λειτουργεί ως αντικίνητρο. Φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εαυτό του, που – όπως είπε – τέλεσε πολιτικό γάμο πριν από κάποια χρόνια στη Βέροια, χωρίς να καταβάλει κάποιο ποσό χρημάτων.
  • Συνεδρίαση χωρίς αναφορά στα αδέσποτα δεν μπορεί να υπάρξει! Για τα οποία, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεόφιλος Κορωνάς επεσήμανε πως το κέντρο της Βέροιας δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Υπενθύμισε εκ νέου ότι ο Δήμος δε δύναται να κάνει κάτι παραπάνω πάνω στο εν λόγω ζήτημα, πέρα από αυτό που ήδη πράττει, καλώντας συνάμα τους συνυπεύθυνους φορείς να πράξουν ανάλογα. Ο ίδιος, δε, επικαλέστηκε και το παράδοξο του πράγματος, το να έχει η πόλη της Βέροιας καταφύγιο και κυνοκομείο και μάλιστα να είναι η μόνη πόλη «και από την άλλη να παρατηρούμε την παρουσία τόσων πολλών σκυλιών». Απέδωσε συγχρόνως ευθύνες σε όσους δεν τσιπάρουν και στειρώνουν τα σκυλιά τους, καθώς σ' αυτή την περίπτωση ο Δήμος δεν μπορεί παρά να λειτουργεί μόνο ως μηχανισμός διαχείρισης.
  • Από την απορία θέλησε να βγει η Σοφία Ελευθεριάδου, με το ερώτημα που υπέβαλλε και το οποίο αναφερόταν στη Δημοτική Αστυνομία, ζητώντας να μάθει πόσα άτομα έκαναν αίτηση και πόσα έμειναν εκτός υπηρεσίας, αλλά και το αν η υπηρεσία δεν έχει ανάγκη από προσωπικό.
  • Στην απάντησή του ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Λεωνίδας Ακριβόπουλος (φωτό) ενημέρωσε ότι υποβλήθηκαν 3 αιτήσεις ενδιαφερομένων, ενώ κατέστησε σαφές πως σήμερα στην υπηρεσία εργάζονται 8 άτομα, λειτουργώντας ως τμήμα. Επιπλέον, ανέφερε πως, εφόσον ξεπεράσει τους 10 εργαζόμενους, τότε θα πρέπει να οργανωθεί σε επίπεδο διεύθυνσης. Κάτι το οποίο θα περιλαμβάνει διευθυντές, προϊσταμένους και γραμματεία. «Αυτό», σημείωσε, «σημαίνει πως, αν ο αριθμός είναι λίγο πάνω από το δέκα, θα υπάρχουν περισσότεροι στα γραφεία και λιγότεροι στο δρόμο, απ' ό,τι σήμερα. Οπότε και προφανώς ο Δήμος δεν προχώρησε στην επιστροφή όλων όσων έκαναν αίτηση, για να μην ξεπεράσει τον αριθμό των δέκα υπαλλήλων».
  • Μέσα σ' όλα, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης επανήλθε στο θέμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Αυτή τη φορά προτίμησε να απαγγείλει ένα ποίημα, αφιερωμένο στο Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, το οποίο γράφτηκε μετά το θάνατό του από τον Κωστή Παλαμά. Μάλιστα, ο ίδιος προέβλεψε πως, «αν η κυβέρνηση φέρει τη «συμφωνία των Πρεσπών» για κύρωση στη Βουλή, έξω θα έχει 2 εκ. κόσμο, που θα είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο».
  • Πήρε... φόρα η Σοφία Ελευθεριάδου και προέβη στην υποβολή και τρίτου ερωτήματος, το οποίο αφορούσε στους υπαλλήλους του ΝΠ ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας, οι οποίοι εργάζονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με σύμβαση. Και πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενη σ' όσους δικαιώθηκαν πρωτόδικα για τον 13ο και 14ο μισθό, ρωτώντας συνάμα τον κ. Στέργιο Διαμάντη για ποιο λόγο κατέθεσε το ΚΑΠΑ έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, με τον τελευταίο να απαντά ότι αυτή ήταν η κατεύθυνση που υπέδειξε η νομική υπηρεσία του Δήμου.
  • Επαίνεσε το δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη ο επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα για νέα Βέροια» Γιάννης Παπαγιάννης, για την εξοικονόμηση πόρων μέσα από τις παρεμβάσεις του Δήμου και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μεν, αλλά αμέσως μετά στάθηκε επικριτικός απέναντι σ' αυτόν, προτάσσοντας και πάλι το μεγάλο πρόβλημα για την πόλη, τα αδέσποτα, από τα οποία έχουν πέσει θύματα επιθέσεων δημότες. Ο ίδιος έκρινε πως θα πρέπει να γίνει κάτι γι' αυτό το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Βέροια «πρωτεύουσα των αδέσποτων». Επ' αυτού απάντηση δόθηκε από το δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι ακολουθούνται τα νόμιμα (περισυλλογή, εμβολιασμός, στείρωση και επιστροφή στο φυσικό τους περιβάλλον), όπως προαναφέρθηκε και από τον αρμόδιο αντιδήαμρχο κ. Κορωνά. Μάλιστα, ο κ. Κορωνάς προκάλεσε τον κ. Παπαγιάννη να καταθέσει τη δική του πρόταση για το εν λόγω ζήτημα.
  • Ο Γιάννης Παπαγιάννης ακόμα έκανε αναφορά και στο πρόσωπο του επί σειρά ετών προέδρου της Αγίας Μαρίνας και μετέπειτα δημοτικού συμβούλου του (Καποδιστριακού) Δήμου Δοβρά, Ευθύμιου Ράλλη, που «έφυγε» από κοντά μας, εξαίροντας το έργο του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγχρόνως εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής