breaking news Νέο

Υπογραφή συμφώνου για δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων (start up) στο Δήμο Νάουσας

Υπογραφή συμφώνου για δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων (start up) στο Δήμο Νάουσας

Στην υπερψήφιση του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της ΠΚΜ, του δήμου Νάουσας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προχώρησε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας την περασμένη Δευτέρα, παρουσία του δημάρχου Νάουσας κ. Νίκου Κουτσογιάννη. Το υπογραφέν μνημόνιο αποβλέπει στη δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων (start-up)  και την ανάπτυξη δράσεων προώθησης της επιχειρηματικότητας στο δήμο Νάουσας, με επίκεντρο το σημερινό, αναξιοποίητο, χώρο του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος της «Βέτλανς». Ο τελευταίος όροφός της, εμβαδού περίπου 5 στρεμμάτων, θα αποτελέσει το «στρατηγείο» της «θερμοκοιτίδας και κέντρο προώθησης επιχειρηματικότητας, με την αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεών του, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού γραφείων, ηλεκτρονικών μέσων και την κατασκευή φωτοβολταϊκών στη στέγη του κτιρίου.  Θα παρέχονται υπηρεσίες για την αυτοαπασχόληση και δημιουργία επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, με την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, καθώς και την εκπαίδευση σε βασικές γνώσεις επιχειρηματικότητας. Ο στόχος της παρέμβασης περιλαμβάνει συνεργατικές μορφές επιχειρηματικότητας (τοπικό σύμφωνο ποιότητας) στον αστικό χώρο και ειδικές μορφές τουρισμού, με κατάρτιση των εργαζομένων σε τοπικά εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στο ζωτικό αυτό τομέα.

 

Για τις θετικές αυτές εξελίξεις, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, κ. Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε, μεταξύ άλλων : «Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για την υπογραφή μνημονίου τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ της ΠΚΜ, του δήμου Νάουσας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων (start-up) στη Νάουσα και την ανάπτυξη δράσεων προώθησης της επιχειρηματικότητας στο δήμο Νάουσας και την ΠΚΜ. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και όλοι εμείς οι συνεργάτες του στη διοίκηση της ΠΚΜ στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια των δήμων μας. Η προσπάθεια μας για την ενίσχυση της Βέροιας, της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας θα συνεχιστεί, στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας που έχει η Π.Ε. Ημαθίας με αυτούς διαχρονικά».

 

Ρωτήσαμε το δήμαρχο Νάουσας, κ. Νίκο Κουτσογιάννη, να καταθέσει τη δική του θέση για την υλοποίηση αυτού του στόχου της δημοτικής του αρχής, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι αποτελεί βασικό όραμα του ιδίου και των συνεργατών του. Ο ίδιος δήλωσε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» : «Η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας – με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία – του τριμερούς συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, τόσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα, όσο και για τους φορείς και τους δημότες της περιφέρειας. Το Σύμφωνο προβλέπει την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με κορωνίδα τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων στην πόλη της Νάουσας. Για αυτό το σκοπό τα μέλη θα προχωρήσουν στη σύνταξη σχετικής μελέτης για την εξεύρεση του πλέον ενδεδειγμένου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της θερμοκοιτίδας, με στόχο τη βιωσιμότητα και τη συμβολή στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων στο σύνολο της περιφέρειας. Η υλοποίηση της θερμοκοιτίδας, που θα φιλοξενηθεί στο αναξιοποίητο κομμάτι του βιομηχανικού συγκροτήματος της Βέτλανς, θα σημάνει την αναβάθμιση του Δήμου μας, τη μετατροπή του σε κέντρο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης ιδεών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας έντασης γνώσης, καθώς και τη στήριξη των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων. Συνάμα εργαζόμαστε, ούτως ώστε το όλο εγχείρημα να πλαισιωθεί και υποστηριχθεί από επιστημονικούς φορείς, μεγάλες επιχειρήσεις, τραπεζικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς, με κύριο στόχο τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας, την εξεύρεση κεφαλαίων για επενδύσεις στις καινοτόμες ιδέες, τη σύνδεση με την αγορά. Η σημερινή έγκριση αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός ακόμη σχεδίου στρατηγικής σημασίας της δημοτικής αρχής για τη μετατροπή του Δήμου σε πρότυπο καινοτομίας, εξωστρέφειας, επιχειρηματικότητας, δημιουργίας, σε πόλο εκπαίδευσης και ανάπτυξης.

Θέλω να ευχαριστήσω για την αγαστή μας συνεργασία και την αγάπη του για τη Νάουσα τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, το φίλο αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, καθώς και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Ζαπράνη για την επιδίωξή του να δημιουργήσει ένα ενεργό, με συμβολή στην ανάπτυξη της περιφέρειας, δημόσιο πανεπιστήμιο. Προχωράμε μαζί αναβαθμίζοντας τον τόπο μας και δίνοντας εκ νέου προοπτική στους νέους».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής