breaking news Νέο

Εγγραφή του Δήμου Βέροιας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο CIVITAS για τη βιώσιμη κινητικότητα

Εγγραφή του Δήμου Βέροιας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο CIVITAS για τη βιώσιμη κινητικότητα

Το CIVITAS είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός/δίκτυο Δήμων για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σήμερα διαθέτει πάνω από 300 Δήμους-μέλη από 38 χώρες (εκ των οποίων 56 ελληνικούς και κυπριακούς Δήμους). Μέσω της συμμετοχής σε έργα του CIVITAS έχουν υλοποιηθεί πάνω από 800 παρεμβάσεις σε περισσότερες από 80 πόλεις-μέλη, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 250 εκ. ευρώ. Το CIVITAS, ως εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρηματοδοτείται σταθερά μέσω του προγράμματος Horizon 2020 και συνεργάζεται μαζί της, και ειδικότερα με τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Κινητικότητας (DG MOVE), για το σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων και πολιτικών.

Ως έργα του CIVITAS με ωφελούμενους ελληνόφωνους Δήμους αναφέρουμε ενδεικτικά τα:

1) SUMPs UP: Πειραιάς, Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, Βύρωνας, Άγιος Δημήτριος, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Κομοτηνή, Θήβα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Καβάλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χερσόνησος, Ρόδος, Κως, Χίος, Λέσβος, Σίφνος

2) DESTINATIONS: Ρέθυμνο, Λεμεσός

3) U-TURN: Αθήνα

4) NOVELOG: Αθήνα

5) SUNRISE: Θεσσαλονίκη, Θέρμη

6) SUITS: Καλαμαριά

7) CITIES4PEOPLE: Τρίκαλα

Το CIVITAS ακολουθεί τη στρατηγική ίδρυσης τοπικών δικτύων/παραρτημάτων (CIVINETs) σε γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης που χαρακτηρίζονται από κοινή ή συγγενείς γλώσσες, προκειμένου να προωθεί αποτελεσματικότερα τις αρχές, τους στόχους και τις δράσεις του στο τοπικό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό τα προηγούμενα χρόνια ίδρυσε 11 CIVINETs, ενώ το 2018 ιδρύθηκαν άλλα δύο, το ελληνόφωνο (Ελλάδα-Κύπρος) και το φινλανδικό.

Στο CIVINET CY-EL συμμετέχουν Δήμοι, που έχουν ως προτεραιότητα την προώθηση της Βιώσιμης Κινητικότητας στην περιοχή τους και επιθυμούν να προβούν σε δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες του προσωπικού τους, να προβάλουν το έργο τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να ενημερώνονται και να ανταποκρίνονται επιτυχώς σε προσκλήσεις για συνεργασίες και χρηματοδοτικές ευκαιρίες, αλλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με άλλους Δήμους, προκειμένου να διεκδικήσουν σημαντικές νομοθετικές αλλαγές, που θα διευκολύνουν το έργο τους. Επιπλέον, η συμμετοχή εκπροσώπου της δημοτικής αρχής στην Πολιτική Επιτροπή του Δικτύου είναι βέβαιο πως θα αναδείξει τον ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο του Δήμου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιφέροντας πρόσθετα οφέλη για το Δήμο και τους δημότες.

Το ελληνόφωνο, υπό την ονομασία «CIVINET CY-EL», αν και νεότερο, αποτελεί σήμερα ένα από τα πολυπληθέστερα τοπικά δίκτυα του CIVITAS, με μέλη:

1) 120 Δήμους και (δια)δημοτικές επιχειρήσεις

2) 5 Περιφέρειες (Αττικής, Κρήτης, Ν. Αιγαίου, Ιονίου, Δυτικής Ελλάδας) και υποστηρικτές:

3) 4 Υπουργεία (Ελλάδα: Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κύπρος: Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων)

4) 8 Οργανισμούς (Πράσινο Ταμείο, ΜΟΔ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΕΤΑΑ, ΟΣΕ, ΟΣΕΘ κ.ά.)

5) 9 εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΙΜΕΤ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.ά.).

Ο ρόλος του CIVINET επικεντρώνεται σε τρεις άξονες:

I. Ενίσχυση και ευαισθητοποίηση ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ

II. Δημιουργία και αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών για τους ΟΤΑ

III. Προσαρμογή και βελτιστοποίηση θεσμικού πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της επικείμενης δραστηριοποίησης του Δήμου Βέροιας μέσω της εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο , η ενεργή συμμετοχή στο CIVINET CY-EL κρίνεται ως στρατηγικής σημασίας κίνηση/επένδυση για την ανάπτυξη έργων και πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή ευθύνης μας και αποφασίστηκε  κατά πλειοψηφία η εγγραφή του Δήμου Βέροιας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο CIVITAS.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής