breaking news Νέο

Θ. Κορωνάς : «Ο Δήμος Βέροιας δεν έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει, αλλά να διαχειρίζεται τα σκυλιά»

  • Θ. Κορωνάς : «Ο Δήμος Βέροιας δεν έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει, αλλά να διαχειρίζεται τα σκυλιά»
  • Θ. Κορωνάς : «Ο Δήμος Βέροιας δεν έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει, αλλά να διαχειρίζεται τα σκυλιά»
  • Θ. Κορωνάς : «Ο Δήμος Βέροιας δεν έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει, αλλά να διαχειρίζεται τα σκυλιά»
  • Θ. Κορωνάς : «Ο Δήμος Βέροιας δεν έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει, αλλά να διαχειρίζεται τα σκυλιά»
  • Θ. Κορωνάς : «Ο Δήμος Βέροιας δεν έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει, αλλά να διαχειρίζεται τα σκυλιά»

Μπορεί τα 8 θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής (στις 11 το πρωί) συνεδρίασης της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς να είχαν το καθένα το δικό τους ενδιαφέρον, όμως προημερησίας διάταξης πραγματοποιήθηκε - όπως άλλωστε αναμενόταν - μια ενδιαφέρουσα και ζωηρή συζήτηση, που, ωστόσο, δεν ξέφυγε σε καμία στιγμή των επιτρεπτών ορίων, ανάμεσα στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής του Δήμου Βέροιας και τους εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων και μεμονωμένων πολιτών με φιλοζωικά αισθήματα.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός της θανάτωσης αδέσποτων σκύλων και γατών με φόλες το τελευταίο διάστημα στην πόλη της Βέροιας, με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων να εκφράζουν παράπονα και ενστάσεις, αλλά και να καταθέτουν προτάσεις πάνω στο ζήτημα αυτό, σε σχέση με τη στάση του Δήμου Βέροιας. Από την πλευρά του Δήμου, τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς όσο και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, αφού πρώτα έκριναν αποτρόπαιες τέτοιες πράξεις και εξέφρασαν τη διάθεση του Δήμου να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο έχει στις διωκτικές αρχές για τους υπαίτιους αυτού του φαινομένου, προέβησαν και σε μια σειρά αναφορών για το τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος Βέροιας πάνω στο εν λόγω ζήτημα.

Πάντως, εκείνο που διαφάνηκε από αμφότερες τις πλευρές, μέσα από την όλη συζήτηση που υπήρξε, είναι η διάθεση να υπάρξει μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους στην κοινή προσπάθεια για διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

 

«Ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει, αλλά να διαχειρίζεται τα σκυλιά»

Παίρνοντας πρώτη το λόγο η κ. Βάσω Τάκη, εκπρόσωπος φιλοζωικού σωματείου, επεσήμανε αρχικά πως «από τις 19 Οκτωβρίου έως σήμερα ξεκίνησε ένα κύμα δηλητηριάσεων, το οποίο και έφερε ένα κύμα αντιδράσεων από παντού» και κατήγγειλε πως 20 σκυλιά και γάτες έχουν θανατωθεί με φόλες, που έπεσαν στην Καλλιθέα, στο Τσερμένι, στην Πλατεία Δικαστηρίων, ενώ έχουν εξαφανισθεί και σκυλιά».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς χαρακτήρισε τα περιστατικά αποτρόπαιες πράξεις, οι οποίες - όπως τόνισε - προσβάλλουν τον πολιτισμό της πόλης και πως ο Δήμος έχει διαβιβάσει το θέμα στη νομική υπηρεσία του και θα υποβληθεί μήνυση.

Παράλληλα, κάλεσε την κ. Τάκη, ό,τι στοιχείο έχει, να το καταθέσει στο Δήμο. Σημείωσε, δε, ότι «ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει, αλλά να διαχειρίζεται τα σκυλιά. Τέτοιες πράξεις υποβιβάζουν την πόλη της Βέροιας. Έστω και πολιτικά, δεν συμφέρει το Δήμο Βέροιας να δηλητηριάζονται τα σκυλιά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στις διωκτικές αρχές ό,τι στοιχείο έχουμε».

 

Προτάσεις

Η κ. Ειρήνη Κωστοπούλου από την πλευρά της, ανέφερε εν πρώτοις ότι «χαίρομαι για την ευαισθησία του κ. Κορωνά, ήταν μια έκπληξη για μένα» και συνάμα κατέθεσε 6 προτάσεις στα πρακτικά της συνεδρίασης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν : Μια ίσως απλή και ιδιαίτερη χρήσιμη ενέργεια θα ήταν να τοποθετηθεί μια κάμερα στο κυνοκομείο. Θα μπορούσε να μας δώσει υψηλό σημαντικό στοιχείο σε σχέση με εγκαταλείψεις ζώων. Οι πολίτες που διατηρούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, να ενημερωθούν πρώτιστα αυτοί για τη νομοθεσία που αφορά τα αδέσποτα (π.χ. εγκατάλειψη μεταμεσονύχτια), ώστε να κατανοήσουν και να βοηθήσουν τη βελτίωση αυτής της κατάστασης, χωρίς οι ίδιοι να δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα.

Η δε κ. Ρένια Αποστολοπούλου παρατήρησε πως «στα δελτία τύπου αφιερώνετε τρεις σειρές για τις φόλες και ενώ είναι το κύριο θέμα, τι κάνετε;». Απαντώντας ο κ. Κορωνάς σημείωσε πως «μέλημά μας είναι να μην πέφτουν φόλες. Αλλά να βρούμε ένα μηχανισμό, για να αποσοβήσουμε κάτι τέτοιο».

 

«Διεκδικούμε τα αυτονόητα εδώ και χρόνια»

Από τη μεριά της η κ. Δέσποινα Παπαγιαννούλη ανέφερε αρχικά το ότι δεν υπάρχει μια στήλη στον τοπικό τύπο για τα σκυλιά, αλλά και συνάμα - όπως - είπε - και σε κάποιες εκδηλώσεις να υπάρχει ένα σποτάκι για τα αδέσποτα. Μάλιστα, η ίδια υπήρξε κατηγορηματική για το ότι «επειδή δεν εφαρμόζει ο Δήμος

πολλά άρθρα του νόμου - όπως εγκαταλείψεις, επιθετικότητα - δίδεται η ευκαιρία σε κάποιους να εγκληματούν». Επιπλέον η κ. Παπαγιαννούλη στάθηκε στο ότι ο Δήμος πρέπει να είναι πιο συνεργάσιμος, επισημαίνοντας ότι «διεκδικούμε τα αυτονόητα εδώ και χρόνια».

Με τη σειρά της η κ. Αιμιλία Καλπάκη ανέφερε πως ο Φιλοζωικός Όμιλος καταδικάζει το φαινόμενο με τη ρίψη φολών, ενώ έκανε λόγο και για πολύ σοβαρά θέματα, που αναβάλλονται συνεχώς, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές εδώ και χρόνια». Η κ. Καλπάκη ακόμα εξέφρασε την απορία της «γιατί δεν μας επιτρέπεται να μπούμε στο κυνοκομείο;».

Η κ. Έφη Κουσίδου από τη μεριά της επεσήμανε πως «δεν μπορώ να ρίξω όλες τις ευθύνες στο Δήμο. Όμως υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Τα αδέσποτα δεν φταίνε σε τίποτα, από που προέρχονται όλα αυτά; Οι κυνηγοί ελέγχονται για το αν έχουν τσιπαρισμένα τα σκυλιά τους; Δεν έχουμε την ανάλογη παιδεία. Εγώ βλέπω από το Δήμο ότι γίνονται προσπάθειες. Αλλά από εκεί και πέρα να βάλλουμε όλοι ένα χέρι βοηθείας».

Παρεμβαίνοντας ο κ. Κορωνάς και απευθυνόμενος προς τις κ.κ. Τάκη και Καλπάκη, αναρωτήθηκε : «Κάνατε καμιά παράσταση στην Αστυνομία ή μόνο στο Δήμο; Μοναδική παράσταση κάνετε εσείς μόνο στο Δήμο».

 

Ενέργειες του Δήμου Βέροιας

«Είναι άδικο να λέμε τι κάνει ο Δήμος. Ο Δήμος ό,τι είναι να κάνει, το κάνει», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος, όπως ενημέρωσε «ζητήσαμε σαν Δήμος Βέροιας από τους κτηνοτρόφους να μας φέρουν σε επιστολή τι σκυλιά έχουν στην κατοχή τους, ενώ έχουμε κάνει ενέργειες προς όλους, να επιδοτηθεί η στείρωση σκύλων. Από εκεί και πέρα όλοι μαζί να παρέμβουμε». Και ολοκλήρωσε λέγοντας πως «σε καμιά περίπτωση ο καθένας μας δεν θέλει να βλέπει τέτοια περιστατικά - θανάτωση αδέσποτων με φόλες».

Την ανάγκη πως «θα πρέπει ο Δήμος να έχει συνεννόηση με τα φιλοζωικά σωματεία» έθεσε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Νικολόπουλος, ενώ ο Γιώργος Χατζάρας τόνισε ότι «θεωρώ απαράδεκτο αυτό το θέμα που δημιουργήθηκε και όλοι θα πρέπει να κινηθούμε για ένα σκοπό».

Συνοψίζοντας τη συζήτηση, ο κ. Κορωνάς είπε ότι ο Δήμος θα καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων, ζητώντας από την κ. Τάκη συνάμα να προσκομίσει φωτογραφίες και ό,τι άλλα στοιχεία έχει να καταθέσει.

 

Πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Κορωνάς

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς (που συνεδρίασε για τελευταία φορά στις 18 Ιουνίου και) χθες συνεκλήθη για συνεδρίαση με τη νέα της σύνθεση, όπου και έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην εκλογή προέδρου της Επιτροπής, κατά πλειοψηφία, του κ. Θεόφιλου Κορωνά, ο οποίος και θα καθορίζει τα προς συζήτηση θέματα της κάθε συνεδρίασης καθώς και την ημερομηνία συνεδρίασης της Επιτροπής. Απόφαση που είχε να κάνει με το πρώτο θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής προτάθηκε ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος , ωστόσο, υπήρξε αρνητικός, οπότε και ο «κλήρος έπεσε» στον κ. Κορωνά.

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής