breaking news Νέο

«Μαύρα» μαντάτα για ΑΕΠ, δείκτη ανεργίας, απολαβές εργαζομένων και όγκο κατανάλωσης στην Ελλάδα

«Μαύρα» μαντάτα για ΑΕΠ, δείκτη ανεργίας, απολαβές εργαζομένων και όγκο κατανάλωσης στην Ελλάδα

Κάτω από 1.000 ευρώ είναι οι καθαρές μηνιαίες απολαβές, με τις οποίες αμείβονται περισσότεροι από επτά στους δέκα μισθωτούς. Και το χειρότερο είναι ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ), η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί πολλά χρόνια ακόμα, δεδομένου ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007, εφόσον δεν υπάρξει νέα ύφεση το... μακρινό 2032.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νεότερη ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, το 72,8% των εργαζομένων λαμβάνει καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, την ίδια στιγμή μόλις το 10% των απασχολουμένων έχει καθαρό μηνιαίο μισθό πάνω από 1.300 ευρώ. Όσον αφορά στην ανεργία, στην έκθεση του ΙΝΕ επισημαίνεται ότι κατά το β' τρίμηνο του 2018 υποχώρησε στο 19%.

Σύμφωνα, δε, με το Ινστιτούτο, «ο ρυθμός υποχώρησης της ανεργίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του κάτω από το 10% στα μέσα της δεκαετίας του 2020».

 

Έξοδος από τα μνημόνια μεν, αλλά...

Ακόμα, στην ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται πως έχει εξέλθει από τη φάση στασιμότητας, στην οποία βρισκόταν τα τελευταία τέσσερα έτη.

Ωστόσο, εξακολουθούν να απουσιάζουν οι ενδογενείς μηχανισμοί δημιουργίας εισοδημάτων και ροών ρευστότητας, που θα κάνουν τη θετική δυναμική διατηρήσιμη.

Έτσι, παρά την αύξηση του ΑΕΠ το α' εξάμηνο του 2018, η απόκλιση από το μέσο πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Τώρα, με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ, εάν υποτεθεί ότι θα υπάρξει σταθερός ρυθμός μεγέθυνσης 2% για τα επόμενα χρόνια, το ΑΕΠ θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2007 έπειτα από 14 έτη, δηλαδή το 2032.

Η απουσία ενός μηχανισμού μετάβασης της οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά γίνεται εμφανώς στο μικρό όγκο της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μειώθηκε το δ' τρίμηνο του 2017 κατά 195.000.000 ευρώ, παρέμεινε σχετικά σταθερή το α' τρίμηνο του 2018, ενώ το β' τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 321.000.000 ευρώ.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής