breaking news Νέο

Συνάντηση ΣΕΒΕ με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα. Κατερίνα Νοτοπούλου

Συνάντηση ΣΕΒΕ με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα. Κατερίνα Νοτοπούλου

Με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κας Κατερίνας Νοτοπούλου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η κα. Νοτοπούλου ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒΕ για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, που στοχεύει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας και πύλη συνεργασίας για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τις επιχειρήσεις η συμβολή του αναπτυξιακού νόμου και στο πλαίσιο αυτό η κα. Νοτοπούλου ενημέρωσε για την πορεία εφαρμογής του στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε προγράμματα και δράσεις του Υφυπουργείου που συμβάλλουν στην τοπική Περιφερειακή Ανάπτυξη και στην προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της Μακεδονίας-Θράκης καθώς και στην ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων διακρατικών συνεργασιών όπως το Interreg, τομεακά προγράμματα, Εθνικά προγράμματα  και κοινοτικές πρωτοβουλίες με όρους εξωστρέφειας προς τα Βαλκάνια, τις χώρες του Ευξείνου Πόντου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την συν-ανάπτυξη των κοινωνιών και των χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας.

Τέλος, η κα. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα υποδομής της ευρύτερης περιοχής που έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα ή βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η ΠΑΘΕ, η σιδηροδρομική Εγνατία, οι κάθετοι άξονες, κλπ ώστε η ΒΕ να αποτελέσει κόμβο ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεταφορών και logistics.

Aπό την πλευρά του ο ΣΕΒΕ ζήτησε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των πόρων του Υφυπουργείου και των υπηρεσιών του με χώρο ευθύνης την Μακεδονία και την Θράκη, ώστε έμπρακτα να ενισχυθεί ο αποκεντρωτικός ρόλος του και την επίσπευση σε όλα τα στάδια των διαδικασιών που αφορούν τόσο τον προηγούμενο επενδυτικό Ν. 3908/11 όσο και τον νέο Ν. 4399/16 ώστε τα επενδυτικά σχέδια να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό και να μην αποθαρρύνονται όσες εξαγωγικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να θέλουν και να μπορούν να επενδύουν στην χώρα μας.

Ζήτησε επίσης τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που είναι αναγκαίες για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, σε τομείς που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και για τον περιορισμό του brain drain και του business drain, για τον οποίο καθοριστικό αίτιο αποτελεί η υπερφορολόγηση και ιδίως αυτή της εργασίας, με δεδομένο μάλιστα το κατά πολύ ευνοϊκότερο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των γειτονικών χωρών.

Ιδιαίτερη τέλος αναφορά μεταξύ των εποπτευόμενων από το Υφυπουργείο φορέων έγινε για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στην οποία Πρόεδρος ορίστηκε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκος Λουφάκης. Στόχος της ΑΖΚ είναι να συνενώσει και να υποστηρίξει απόλυτα όλες τις προσπάθειες καινοτομικών δραστηριοτήτων που υπάρχουν και αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή, να προσελκύσει επενδύσεις, να εξάγει καινοτομία και να υποστηρίξει τους ερευνητές και τους νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής