breaking news Νέο

Απόλυτα επιτυχημένη η εκδήλωση «100 χρόνια προσφοράς Πρόσκοποι Βέροιας» στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Απόλυτα επιτυχημένη η εκδήλωση «100 χρόνια προσφοράς Πρόσκοποι Βέροιας» στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Συνεχίζοντας τις εορταστικές  εκδηλώσεις για τα «100 χρόνια  προσφοράς Πρόσκοποι Βέροιας», πραγματοποιήθηκε   την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Εκδήλωση Αφιέρωμα.

  Στην είσοδο της Στέγης Γραμμάτων Πρόσκοποι αγόρια και κορίτσια υποδέχονταν το κοινό. Στην εκδήλωση προσήλθαν το σύνολο των Ενεργών Στελεχών, δεκάδες παλαιοί Πρόσκοποι της Βέροιας, φίλοι της Προσκοπικής κίνησης, μέλη του ΣΕΟ και γονείς μελών. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή από μικρό Λυκόπουλο, ενώ ακολούθησε η είσοδος της Ελληνικής Σημαίας και των Προσκοπικών Σημάτων με την ανάκρουση του  Ύμνου των Προσκόπων.

Ο Σωτήρης Τσέλιος, παλαιός Πρόσκοπος, μέλος της οργανωτικής ομάδας των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια, χαιρέτησε και παρουσίασε την τελετή.

«Η αναδρομή στην εθνική, κοινωνική και παιδαγωγική προσφορά των Προσκόπων Βέροιας στα χρόνια που πέρασαν δικαιολογεί απόλυτα την αναγνώριση και καταξίωση τόσο από την Ελληνική Πολιτεία όσο και από τους πολίτες αυτής της πόλης, οι οποίοι μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Η αναγνώριση του έργου εισπράττεται με τις Τιμητικές Διακρίσεις που κοσμούν την Σημαία μας. Με το βλέμμα στο μέλλον επιθυμούμε έναν καλύτερο προσκοπισμό. Ο σύγχρονος προσκοπισμός αντιμετωπίζει με διάφορες δράσεις τις προκλήσεις κάθε εποχής. Με οδηγούς την Υπόσχεση και τον Προσκοπικό Νόμο ας ακολουθήσουμε το δρόμο που χάραξαν οι παλαιότεροι με ήθος, σημειώνοντας ότι αξίζει να είσαι Πρόσκοπος», είπε μεταξύ άλλων.

Σύντομο θερμό και Προσκοπικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης  λέγοντας ότι ο Προσκοπισμός αποτελεί  σχολείο και γνώση  ζωής για τους νέους, σημειώνοντας ότι «ο Προσκοπισμός μας έκανε καλύτερους και πιο χρήσιμους ανθρώπους».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειακός Έφορος Κεντρικής Μακεδονίας  Ματθαίος Πιστοφίδης, απαντώντας στην απορία τι είναι οι Πρόσκοποι, διαβάζοντας ένα κείμενο με τίτλο «Ποιος είναι ο Πρόσκοπος;» Ακολούθησε το πρώτο μέρος από  θεατρικό δρώμενο και το τραγούδι «ο Ελληνικός Προσκοπισμός».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνταξιούχος διευθυντής λυκείου, τέως Τοπικός Έφορος Προσκόπων Βέροιας, Παύλος Πυρινός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «100 Χρόνια Πρόσκοποι Βέροιας».  Ο κ. Πυρινός αναφέρθηκε στα σημαντικότερα  σημεία της Ιστορίας και της δράσης του Προσκοπισμού της Βέροιας δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να μάθουν και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας  Το κοινό παράλληλα με την ομιλία είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πλούσιο  φωτογραφικό υλικό.

Τον λόγο έπειτα πήρε η παλαιά βαθμοφόρος του Προσκοπισμού, σχολική ψυχολόγος, αν. προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ Ημαθίας, Ειρήνη Αναγνώστου – Κελεπούρη, Ph.D, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η διαχρονική παιδαγωγική αξία της Προσκοπικής κίνησης». Η κ. Αναγνώστου μίλησε για την διαπαιδαγωγική αξία του Προσκοπισμού, πως διαμορφώνεται η προσωπικότητα του παιδιού όντας Πρόσκοπος, ποιοι θεσμοί επηρεάζουν την κοινωνικοποίηση και τι προσφέρει τελικά ο Προσκοπισμός στα παιδιά και τους εφήβους, λέγοντας ότι : οι δράσεις του Προσκοπισμού «ζεσταίνουν» την ψυχή. Κλείνοντας έθεσε το ερώτημα «Ο Προσκοπισμός πρέπει να αναρωτηθεί ποια είναι η πορεία του για το αύριο. Αυτό οφείλει να το κάνει για τη βιωσιμότητά του, γιατί έχει έργο να κάνει».

Ακούστηκε το τραγούδι «Αν ένα παιδί…» και ολοκληρώθηκε το θεατρικό δρώμενο.

Τελειώνοντας ο κ. Τσέλιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ΚΕΠΑ την κ. Νανά Καραγιαννίδου και τους τεχνικούς, στον κ. Πρόδρομο Τριγώνη για τη δημιουργία του οπτικοακουστικού υλικού, στους Πρώτους  Εξάδων, στους Ενωμοτάρχες και Υπενωμοτάρχες, στα Ενήλικα Στελέχη που βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και σε ανώνυμους χορηγούς που συνέδραμαν οικονομικά την εκδήλωση, λέγοντας ότι «στους Προσκόπους δεν λέμε αντίο… λέμε καλή αντάμωση στην επόμενη δράση». 

Στο τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι έσβησαν τα 100χρονα κεράκια στην τούρτα υπό την μουσική εορταστική μελωδία στο πιάνο που έπαιζε ο νεαρός Πρόσκοπος  Παναγιώτης Αναγνώστης και κεραστήκαν από τα Λυκόπουλα το πατροπαράδοτο γλύκισμα των Προσκόπων : μπισκοτολούκουμο με σήμα τα 100.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής