breaking news Νέο

Προσφεύγει στο ΣτΕ ο Δήμος Βέροιας για τα ακίνητα του «Υπερταμείου»

Προσφεύγει στο ΣτΕ ο Δήμος Βέροιας για τα ακίνητα του «Υπερταμείου»

Μπορεί στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (στις 6 μ.μ.), να υπήρχαν 67 θέματα στην ημερήσια διάταξη, όμως το θέμα στο οποίο αφιερώθηκε περισσότερος χρόνος συζήτησης υπήρξε αυτό που αφορούσε στα ακίνητα της περιφέρειας του Δήμου Βέροιας, που εκχωρούνται στο Υπερταμείο. Το σώμα έλαβε την απόφαση να υποβάλει προς το Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρότητας της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία παραχωρούνται στην εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) ακίνητα της περιφέρειας του Δήμου Βέροιας (απόφαση για την οποία είχαμε γράψει και στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας). Η όλη ιστορία του εν λόγω θέματος έχει να κάνει με μια πρωτοβουλία που έλαβε η ΚΕΔΕ, η οποία μέσω του ψηφίσματός της ζητά από τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στην άμεση κατάθεση αίτησης ακυρότητας.

Μια κίνηση η οποία, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης. Απλά, σημείωσε : «Ζητούμε το αυτονόητο, τα ακίνητα του Δημοσίου, που δεν ανήκουν στο Δήμο, αλλά που εξυπηρετούν εδώ και χρόνια τις ανάγκες του και ανήκουν στην εδαφική του επικράτεια, να μην ανήκουν στην εταιρία του Δημοσίου αλλά στους Δημότες».

 

Οι τοποθετήσεις των συμβούλων

Θεόφιλος Κορωνάς και Αντώνης Καγκελίδης εξέφρασαν την άποψη «να προσφύγουμε στοχευμένα στο ΣτΕ, επιλέγοντας ακίνητα που είναι χρήσιμα για τους δημότες και θέτοντας έξω κάποια που δεν χρειάζονται».

Μάλιστα, ο πρώτος υπήρξε θετικός ως προς την προσφυγή, με την προϋπόθεση βέβαια «αρκεί να κατονομάσουμε τα ακίνητα και να μη συμπεριληφθούν αυτά που εδώ και δεκαετίες είναι μη αξιοποιήσιμα και δεν έχουν όφελος για το Δήμο». Ειδάλλως, όπως επεσήμανε, δεν θα έχει τύχη η προσφυγή.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Παπαδόπουλος εξέφρασε την απορία : «Ποιός θα είναι αρμόδιος να καταδείξει τους χρήσιμους ή άχρηστους χώρους. Γι' αυτό, λοιπόν έπρεπε πρώτα να ερωτηθεί ο Δήμος για το ποιά ακίνητα θα μπορούσαν να μην είναι χρήσιμα».

Ο, δε, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή συσπείρωση», Γιώργος Μελιόπουλος, εξέλαβε ως εγγύηση για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας μας την εκχώρηση ακινήτων στο Υπερταμείο. Κάτι το οποίο έκρινε ως το ίδιο αντιλαϊκό έργο που συνεχίζεται στην Ελλάδα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και του 3ου μνημονίου.

Ο Βασίλης Λυκοστράτης με τη σειρά του έθεσε ως μονόδρομο την προσφυγή, «μήπως και μπορέσουμε περιουσιακά στοιχεία, όπως μουσεία και εκκλησίες, να γυρίσουν εκεί που ανήκουν και όχι στο Υπερταμείο».

Ο Θανάσης Αποστολόπουλος από τη μεριά του ανέφερε : «Εμείς είμαστε οι πρώτοι που «σηκώσαμε» το ζήτημα αυτό και ως παράταξη, αλλά και ως «Λαϊκή Ενότητα». Έχουμε κάνει κατάλογο των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί. Μεταξύ αυτών είναι και έκταση στο Ο.Τ. 78 εντός χωρίου πλησίον τύμβου στη Βεργίνα (214,01 τ.μ.). Επίσης, Αρχαιολογικός Χώρος στη Βεργίνα στο Ο.Τ. 90 930,79 τ.μ. Ακόμα, στη θέση στρατοπέδου στην Αγία Βαρβάρα, έκταση 59.998 τ.μ. και κοινόχρηστος χώρος πλατεία στην Αγία Βαρβάρα 1035,18 τ.μ. και κοινόχρηστος χώρος πλατείας στην Αγία Βαρβάρα 2369,80 τ.μ.».

Ο ίδιος μάλιστα, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο, σημείωσε με νόημα «μετά από κάποια περιδίνηση που κάνατε, αρχίζετε να ξαναβρίσκετε, έστω και στρογγυλεμένα, τα αριστερά σας χαρακτηριστικά».

 

Κ. Βοργιαζίδης : «Οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από το αποτέλεσμα της προσφυγής»

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, αφού επεσήμανε πως «δεν έχουμε ανθρώπινους πόρους», ανέφερε πως θα καταστεί προσπάθεια καταγραφής των ακινήτων ένα προς ένα, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προσέθεσε, δε, αρκεί να μην υπάρχει χρονικός περιορισμός με την κατάθεση της αίτησης ακυρότητας, αλλά, όπως κατέστησε σαφές, οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από το αποτέλεσμα της προσφυγής.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το σώμα έλαβε την απόφαση για κατάθεση της αίτησης ακυρότητας, με τους Πέτρο Τσαπαρόπουλο, Θεόφιλο Κορωνά, Γιώργο Μελιόπουλο και Γιώργο Κάκαρη να δίνουν «λευκή» ψήφο στο θέμα.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής