breaking news Νέο

Γ. Παπαγιάννης, αποκλειστική συνέντευξη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ : «Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε καλύτερα»

  • Γ. Παπαγιάννης, αποκλειστική συνέντευξη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ : «Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε καλύτερα»
  • Γ. Παπαγιάννης, αποκλειστική συνέντευξη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ : «Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε καλύτερα»
  • Γ. Παπαγιάννης, αποκλειστική συνέντευξη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ : «Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε καλύτερα»
  • Γ. Παπαγιάννης, αποκλειστική συνέντευξη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ : «Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε καλύτερα»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, Γιάννης Παπαγιάννης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας μιλά για πολλά σημαντικά θέματα του Δήμου Βέροιας, κρίνει την παρούσα δημοτική αρχή και παρουσιάζει τις δικές του προτάσεις για το Δήμο Βέροιας.

 

Πετυχημένος δικηγόρος επί σειρά ετών, με γραφεία σε Βέροια και Θεσσαλονίκη, έγκριτος νομικός, καθηγητής Πανεπιστημίου, συμμετείχατε για πρώτη φορά στα κοινά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, με το συνδυασμό «Δικαίωμα για Νέα Βέροια», συγκεντρώνοντας ένα ικανοποιητικό ποσοστό, που παραλίγο θα σας οδηγούσε στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική και πώς κρίνετε αυτή την πορεία των πέντε χρόνων;

 

«Θέλω να προσφέρω στο δήμο μου. Απλά. Πιστεύω στη δυναμική αυτού του ευλογημένου τόπου. Δεν μπήκα στην πολιτική για να πλουτίσω, ούτε για να χτίσω επαύλεις στο Βέρμιο… Ξέρω να δουλεύω και να πετυχαίνω τα 26 χρόνια που εργάζομαι, κάθε μέρα, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν έχω πολιτικούς κηδεμόνες, δεν μου έχει χαριστεί τίποτα, στηρίζομαι στην αγάπη της υπέροχης οικογένειας μου και στη βοήθεια του Θεού. Έχω καταθέσει τα διαπιστευτήρια μου στους Βεροιώτες, πιστεύω πως έχω κερδίσει το προνόμιο να τους απευθύνομαι με ειλικρίνεια, με το κεφάλι ψηλά. Με ουσιαστικές παρεμβάσεις αυτά τα πέντε χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, με καθημερινή παρουσία κοντά στους πολίτες. Η ψήφος στο πρόσωπο μου δεν θα είναι μια χαμένη ψήφος, δεν θα είναι μια ψήφος στο σύστημα που ελέγχει και δυναστεύει το δήμο εδώ και οχτώ χρόνια».  

 

-Πέντε χρόνια επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας. Πώς σχολιάζετε τη λειτουργία και το ρόλο του Δ.Σ. Βέροιας κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

 

«Κοιτάξτε, από την ώρα που το δημοτικό συμβούλιο ελέγχεται από τη διοίκηση αυτή, ο ρόλος του είναι περιορισμένος. Θέλω να πω, είναι και αυτό «όμηρος» μιας διοίκησης ανίκανης, κοινωνικά ανάλγητης, αδιαφανούς, αντιδημοκρατικής και βαθιά αλαζονικής. Μια διοίκηση που βύθισε τη Βέροια σε ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, υπανάπτυξης και μιζέριας, με ένα δήμαρχο άβουλο, παρατηρητή, κομπάρσο των εξελίξεων. Έναν δήμαρχο που πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής για ένα και μόνο λόγο: να συνεχίσει να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα».

 

Πώς κρίνετε τη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής;

 

«Η παρούσα δημοτική αρχή, το «μακρύ χέρι» της διοίκησης Ουσουλτζόγλου, κράτησε τη Βέροια πέντε χρόνια στον «πάγο». Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα ίδια με εκείνα που μας απασχολούσαν πριν πέντε χρόνια! Η διοίκηση τους είναι μια μαύρη σελίδα για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα όλης της Ελλάδας. Από πού θέλετε να αρχίσουμε; Από τη γέφυρα Κούσιου; Έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που εδώ και τόσα χρόνια δεν ολοκληρώνεται; Από τις χημικές τουαλέτες που το 2014 είχαν εξαγγείλει πως ΘΑ τοποθετούσαν στην περιοχή γύρω από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και ακόμη τις βάζουν, με τους τουρίστες να αναζητούν τουαλέτες δεξιά και αριστερά; Από την υποβάθμιση της Μπαρμπούτας που βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη και το μαρασμό; Από τα αδέσποτα που αυξάνονται και πληθύνονται; Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, προσβάλουν βάναυσα τη Βέροια και τους Βεροιώτες».

 

-Ποια προβλήματα ιεραρχείτε ως σημαντικότερα στο Δήμο Βέροιας και ποιες είναι οι προτάσεις σας γι’ αυτά;

 

«Κοιτάξτε, τα προβλήματα στο δήμο της Βέροιας παραμένουν, δυστυχώς, τα ίδια εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Πέρα από τα όσα προανέφερα, καλούμαστε να δώσουμε άμεσα λύσεις στο κυκλοφοριακό, να αποκαταστήσουμε την πλατεία Ωρολογίου, να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του δήμου, να διευκολύνουμε τους επαγγελματίες της πόλης και να τονώσουμε την εμπορική κίνηση, να εξασφαλίσουμε ευπρεπείς υπηρεσίες καθαριότητας σε όλο το δήμο. Προτεραιότητα μας, η εξασφάλιση κονδυλίων για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε όλο το δήμο, η πίεση -προς πάσα κατεύθυνση- για την ανάδειξη του νεολιθικού οικισμού της Νέας Νικομήδειας, η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου του Σελίου. Η Βέροια πρέπει επιτέλους να επιστρέψει στην κανονικότητα».

 

Ποιες οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου Βέροιας, οι δικές σας προτεραιότητες και βασικές επιλογές ποιες θα ήταν;

 

«Για τη δική μας διοίκηση απόλυτη προτεραιότητα είναι η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, η προσέλκυση τουριστών, με προφανή, πολλαπλά, οφέλη, για την τοπική κοινωνία. Ο δήμος της Βέροιας, προικισμένος με κορυφαία σημεία αναφοράς, μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, το λίκνο του Μακεδονικού Ελληνισμού, τη Βεργίνα, το νεολιθικό οικισμό της Νέας Νικομήδειας, τη Μονή της Παναγίας Δοβρά, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, την εβραϊκή Συναγωγή, επιβάλλεται να αναπτύξει στο μέγιστο την τουριστική της βιομηχανία. Βασικός άξονας του προγράμματος μας, η στήριξη του αγροτικού τομέα. Δεν ξεχνούμε τον κομβικό ρόλο της Βέροιας στο εξαγωγικό εμπόριο και θα σταθούμε, με ουσιαστικές παρεμβάσεις, αρωγοί των προσπαθειών των αγροτών και των εμπόρων του τόπου. Παράλληλα βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων, να διαμορφώσουμε ένα υγιές και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, το απόλυτο ζητούμενο στις μέρες μας».

 

Ποια είναι η προσωπική σας θέση για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων και το «Βόρεια Μακεδονία», στο οποίο συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση;

 

«Από την αρχή είχα πάρει μια σαφή και ξεκάθαρη θέση. Δεν μπορούμε, δεν μας επιτρέπεται να δεχτούμε τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Και προφανώς είναι απαράδεκτο να αυτοκτονούμε εθνικά, αποδεχόμενοι δήθεν «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Εγώ είχα ζητήσει επιτακτικά από τη δημοτική αρχή να πράξει το αυτονόητο, να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός ψηφίσματος όπου ρητά και κατηγορηματικά θα καταδικάζεται η ντροπιαστική συνθηκολόγηση των Πρεσπών, με την οποία παραχωρούμε στους γείτονες, το όνομα μας, την ιστορία μας, την κληρονομιά μας.

Δυστυχώς, η ιστορία θα γράψει πως ο Δήμος Βέροιας η ιστορική έδρα του οποίου είναι η Βεργίνα, η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Ελληνισμού, απείχε από οποιαδήποτε καταγγελία αυτού του πολιτικού αίσχους, παραμένει δέσμιος μικροκομματικών συμφερόντων και ιδεολογικών αγκυλώσεων μιας άλλης εποχής. Εμείς από την πλευρά μας προχωρήσαμε στη διοργάνωση μιας μεγάλης ενημερωτικής εκδήλωσης για το Σκοπιανό πριν ένα μήνα, φέρνοντας στην πόλη κορυφαίους ομιλητές, το στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό και το διεθνολόγο, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε κάθε γωνιά του δήμου μας, ώστε οι πολίτες να μάθουν τι πραγματικά υπογράψαμε στις Πρέσπες…»

 

 

Είστε υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής, του «Κλεισθένη», ως συστήματος εκλογών;

 

«Κοιτάξτε, αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν θα είναι εύκολη, αντίθετα φοβάμαι πως ιδιαίτερα στην αρχή θα υπάρξουν προβλήματα.                Σε κάθε περίπτωση εδώ θα φανεί το κατά πόσο εννοούν όλοι το ό, τι τους ενώνει η αγάπη και το συμφέρον του τόπου. Διότι θα πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες, κάτι που προϋποθέτει διάλογο, έντιμες κουβέντες, ειλικρινή διάθεση από όλες τις πλευρές. Νομίζω πως ο Κλεισθένης είναι ένα στοίχημα για όλους. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε τα νέα δεδομένα, δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις όποιες αδυναμίες του».

-Εκλογική χρονιά το 2019. Ποια η εκτίμησή σας για τους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν το Δήμο Βέροιας;

 

«Σέβομαι και τιμώ όλους τους υποψήφιους. Άλλωστε και με τον Κλεισθένη όπως είπαμε είναι απαραίτητη, για το καλό των δημοτών, η συνεργασία όλων μας και την επόμενη ημέρα. Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε ένα καθαρό προεκλογικό αγώνα, χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση, με όρους και συνθήκες διαφάνειας. Προσωπικά θα ήθελα έναν προεκλογικό αγώνα απαλλαγμένο από κομματικά χρώματα, βλέπω, όμως, πως αυτό έχει ήδη γίνει, κάποιοι επιμένουν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να στείλω ένα μήνυμα: Ξέρουμε πλέον, και με την εμπειρία της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, πως το σύστημα έχει τον «εκλεκτό» του, τον άνθρωπο που κάνει τη δουλειά του, καλό θα ήταν να μην αναμιχθεί αυτή τη φορά…»

 

Ως υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας, ποιοι είναι οι στόχοι σας; Γιατί να επιλέξουν οι πολίτες της Βέροιας το Γιάννη Παπαγιάννη για δήμαρχο της πόλης;

 

«Γιατί έχουν να επιλέξουν μεταξύ υποψηφίων δημάρχων  που τους κρατά δέσμιους το σύστημα, η τοπική διαπλοκή και οι κομματικές σημαίες και ενός δημάρχου - τεχνοκράτη και οραματιστή, που τον ενδιαφέρει μια Αυτοδιοίκηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών.

Γιατί τους υπόσχομαι σκληρή δουλειά και αφοσίωση στον κοινό μας στόχο: Να δώσουμε στο δήμο μας αυτό που του αξίζει, μια σύγχρονη περιφερειακή μητρόπολη που αναδεικνύει και προβάλει με επιτυχία την ταυτότητα της.

Γιατί πρέπει επιτέλους να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της μιζέριας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Και να αρχίσουμε από τα λεγόμενα «μικρά» έργα, παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν άμεσα την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Βασική μας, ακόμη αρχή, η ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Βέροια είναι για τη διοίκηση μας κάθε γωνιά του δήμου, δεν θα αφήσουμε τις κοινότητες, τα χωριά μας, στο έλεος του Θεού».  

 

Υπάρχει έτοιμος κορμός υποψηφίων από τη Δημοτική Παράταξη «Δικαίωμα για Νέα Βέροια»; Είναι ανακοινώσιμα κάποια ονόματα;

 

«Έχουμε συγκροτήσει μια δυνατή ομάδα που κερδίζει, μια ομάδα που τους ενώνουν οι λέξεις ευημερία, αλληλεγγύη, εθνική αξιοπρέπεια, ανθρώπους έντιμους, ηθικούς, που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, που λένε ΟΧΙ στην υποβάθμιση της καθημερινότητας, ΟΧΙ στη μιζέρια, ΟΧΙ στην απραξία. Πιστεύουμε πως μπορούμε και θα τα καταφέρουμε καλύτερα. Υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο έτοιμο, υπερκομματικό, δυναμικό, ανανεωμένο, με πολλούς νέους ανθρώπους, με εκπροσώπηση από κάθε γωνιά του δήμου Βέροιας. Πολύ σύντομα τα πρώτα ονόματα θα είναι ανακοινώσιμα, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον: το σημαντικό είναι πως έχουν ήδη ξεκινήσει τον αγώνα, για να αλλάξει επιτέλους σελίδα ο δήμος μας!»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής