breaking news Νέο

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα "Καρκίνος του μαστού : Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές"

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα

O καρκίνος του μαστού, μία ασθένεια που προσβάλει ένα μεγάλο κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού, αλλά και ένα μηδαμινό ποσοστό των ανδρών, ειδικά στην εποχή που ζούμε, υπήρξε το θέμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (14/11) στη γεμάτη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι γυναίκες για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, να έρθουν σε επαφή με ειδικούς γιατρούς, που θα τις ενημερώσουν για την υγεία του μαστού τους, να εξοικειωθούν οι νεότερες γυναίκες με τη διαδικασία της κλινικής εξέτασης και να κάνουν εξετάσεις ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών.

Διοργανωτές της εκδήλωσης υπήρξαν το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου, το ΝΠ ΚΑΠΑ, η ΚΕΠΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βέροιας «Άγιος Παρθένιος», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Βέροιας) και ο Ιατρικός Σύλλογος Βέροιας (ΙΣΗ).

 

Χαιρετισμοί

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε πως «ο καρκίνος δεν αποτελεί μία ασθένεια, αλλά μια ασθένεια που θα πρέπει συντεταγμένα να την αντιμετωπίζουμε. Η έγκαιρη διάγνωση αυτής της ασθένειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στον τρόπο αντιμετώπισής της. Μιας και ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος, εφόσον έγκαιρα προβλεφθεί».

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας) Δημήτρης Μαυρογιώργος σημείωσε πως «το Νοσοκομείο ασχολείται ενεργά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας (ΙΣΗ) Βασίλης Διαμαντόπουλος επεσήμανε «η πρόληψη να μας γίνει βίωμα. Εφ' όσον διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα ο καρκίνος, η ίαση είναι σε ποσοστό 97%».

 

Οι ομιλητές

Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, της οποίας το συντονισμό είχε ο Χρήστος Κούτρας, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας, «Συντονιστής Δ/ντής Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), υπήρξε ο Γιώργος Κυρόπουλος, Ακτινολόγος, εξειδικευμένος στις παθήσεις του μαστού, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του μαστού». Στην ομιλία του παρουσίασε τη νόσο, τα συμπτώματα, τις πιο συχνές μορφές καρκίνου και τους τρόπους πρόληψης. Επεσήμανε, δε, ότι το 0,5 – 1% των ανδρών προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, ενώ διευκρίνισε πως, παρ' όλο που η Ελλάδα είναι τελευταία σε κρούσματα γυναικών με καρκίνο του μαστού, βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σε θνησιμότητα, λόγω της μη πρόληψης της νόσου. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, το ΕΣΥ δεν «σπρώχνει» τις γυναίκες στην πρόληψη.

 

«Όσο πιο έγκαιρα διαγνωσθεί ο καρκίνος, τόσο πιο ιάσιμος είναι»

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Κασαράκης Δημήτριος, Δ/ντής Β' Ογκολογικής Κλινικής Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», που αναφέρθηκε στο θέμα της διάγνωσης και αντιμετώπισης του μαστού. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε τα συμπτώματα, που θα μας οδηγήσουν στο γιατρό και ακολούθως πρόβαλε και κάποιες σοκαριστικές εικόνες ασθενών του «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ», οι οποίες είχαν να κάνουν με παραμέληση της εν λόγω νόσου, σημειώνοντας πως «όσο πιο έγκαιρα διαγνωσθεί ο καρκίνος. τόσο πιο ιάσιμος είναι».

Το λόγο αμέσως μετά, ως τρίτη ομιλήτρια στην εκδήλωση, έλαβε η Φωτεινή Παυλίδου, χειρουργός Μαστού, Δ/ντρια Χειρουργικού – Ογκολογικού Τμήματος Μαστού Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», που αναφέρθηκε στο θέμα «χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού». Από πλευράς της παρουσίασε, ανάμεσα στα άλλα, τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, ενώ συγχρόνως υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, στην προσπάθεια να σωθούν οι ζωές των γυναικών.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής