breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...

Μετά τον Ουγκό… απαγορεύουν και το Ντοστογιέφσκι!

Λογοκρισία σε περίπου χίλια βιβλία έγινε από τις αρχές του Κουβέιτ. Ανάμεσά τους ένα κλασικό έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με το… μαύρο να πέφτει στη διάρκεια λογοτεχνικού φεστιβάλ που άρχισε χθες σ’ αυτή τη χώρα του Κόλπου.

Ο Σαάντ αλ-Άνζι, επικεφαλής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Κουβέιτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το υπουργείο Πληροφόρησης απαγόρευσε 948 βιβλία. Μεταξύ των έργων που λογοκρίθηκαν, το μυθιστόρημα «Οι αδελφοί Καραμαζόφ» (1880) του Ντοστογιέφσκι, που έχει ως πλαίσιο τη Ρωσία του 19ου αιώνα και θέτει ερωτήματα για την ηθική, την ελεύθερη βούληση και την ύπαρξη του Θεού, διευκρίνισε.

Ο Ντοστογιέφσκι εντάχθηκε έτσι στον αυξανόμενο κατάλογο των συγγραφέων, που είναι λογοκριμένοι σ’ αυτή την αραβική χώρα του Κόλπου, η οποία περνιέται για μετριοπαθής, όμως τη χαρακτηρίζει μια αυξανόμενη συντηρητική τάση στην πολιτική και την κοινωνία.

Τα πέντε τελευταία χρόνια, περισσότερα από 4.000 βιβλία έχουν απαγορευθεί από το υπουργείο Πληροφόρησης, μεταξύ των οποίων το διάσημο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό «Η Παναγία των Παρισίων» (1831) και τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» (1967) του Κολομβιανού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Όλα τα βιβλία που εκτίθενται στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Κουβέιτ, το οποίο θα συνεχισθεί μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, εξετάσθηκαν προηγουμένως από μια επιτροπή λογοκρισίας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας.

Η επιτροπή αυτή, η οποία εξαρτάται από το υπουργείο Πληροφόρησης, λειτουργεί βάσει νόμου του 2006 περί «Τύπου και εκδόσεων», ο οποίος προβλέπει κυρώσεις σε βάρος εκδοτών λογοτεχνίας και Τύπου.

Βάσει του νόμου αυτού, τιμωρείται κάθε προσβολή εναντίον του ισλάμ ή της δικαιοσύνης, κάθε απειλή για την εθνική ασφάλεια, κάθε «υποκίνηση για αναταραχή» και κάθε «ανήθικη» πράξη.

*****

Ανακαλύφθηκε κρατήρας μεγαλύτερος από την Αττική!

Ο κρατήρας ανακαλύφθηκε κάτω από τους πάγους της βόρειας Γροιλανδίας, όπως ανακοίνωσε διεθνής επιστημονική ομάδα.

Η πρόσκρουση του μετεωρίτη, από την οποία προήλθε ο κρατήρας διαμέτρου τουλάχιστον 31 χιλιομέτρων – δηλαδή με έκταση μεγαλύτερη από εκείνη του λεκανοπεδίου Αττικής ή του Παρισιού– συνέβη «σχετικά πρόσφατα», πριν από 12.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες από τη Δανία, τη Γερμανία (Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ) και τις ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο Κάνσας), με επικεφαλής τον καθηγητή Κουρτ Κγιάερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», πιθανολογούν ότι πρόκειται για έναν από τους 25 μεγαλύτερους κρατήρες πρόσκρουσης στη Γη.

Εκτιμάται ότι «ένοχος» για τον κρατήρα είναι ένας μετεωρίτης με σύσταση κυρίως από σίδηρο, ο οποίος έπεσε στη Γροιλανδία και στη συνέχεια «θάφτηκε» κάτω από πάγο πάχους σχεδόν ενός χιλιομέτρου. Είναι η πρώτη φορά, που ένας κρατήρας οποιουδήποτε μεγέθους έχει βρεθεί κάτω από τους πάγους του πλανήτη μας. Η αρχική ανακάλυψη είχε γίνει το 2015 στην περιοχή του παγετώνα Hiawatha, αλλά χρειάσθηκαν τρία χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτες μέσω εναέριου ραντάρ, που «βλέπει» κάτω από τους πάγους.

«Ο κρατήρας είναι εντυπωσιακά καλά διατηρημένος, πράγμα απρόσμενο, καθώς οι παγετώνες έχουν απίστευτα μεγάλη ικανότητα διάβρωσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε γρήγορα να είχε σβήσει τα ίχνη της πρόσκρουσης. Το ότι αυτό δεν συνέβη, σημαίνει πως ο κρατήρας είναι μάλλον νεαρός από γεωλογική άποψη. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να χρονολογήσουμε άμεσα τον κρατήρα, αλλά εκτιμάμε ότι δημιουργήθηκε αφότου οι πάγοι κάλυψαν τη Γροιλανδία, συνεπώς έχει ηλικία μικρότερη των τριών εκατομμυρίων ετών και πιθανώς είναι πολύ πρόσφατος, πριν από 12.000 χρόνια, προς το τέλος της τελευταίας εποχής των πάγων», δήλωσε ο Κγιάερ.

Το Γεωλογικό Μουσείο της Κοπεγχάγης διαθέτει ήδη ένα σιδερένιο μετεωρίτη βάρους 20 τόνων, ο οποίος είχε βρεθεί κοντά στο σημείο του κρατήρα.

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται πώς και πόσο μπορεί να επηρέασε τις κλιματικές και γενικότερα τις περιβαλλοντικές συνθήκες στη Γη η πτώση ενός τόσο μεγάλου μετεωρίτη.

*****

Mαϊμού μπήκε σε σπίτι, άρπαξε βρέφος και το σκότωσε!

Μία μαϊμού στη βόρεια Ινδία εισέβαλε σε ένα σπίτι και άρπαξε ένα βρέφος μόλις 12 ημερών, το οποίο θήλαζε εκείνη την ώρα, προκαλώντας το θάνατό του, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC. Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Άγρα. Η μαϊμού άρπαξε το βρέφος και το άφησε στη στέγη του γειτονικού σπιτιού με σοβαρές κακώσεις, όταν οι γείτονες άρχισαν να την κυνηγούν.

Το βρέφος υπέκυψε στα τραύματά του, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν γίνει πολύ συχνές. Ο Ατζάι Καουσάλ, ο επικεφαλής του γειτονικού αστυνομικού τμήματος, είπε στο Reuters ότι το βρέφος τραυματίστηκε σοβαρά. «Η μαϊμού χτύπησε το κεφάλι του και το παράτησε, όταν την κυνήγησαν οι κάτοικοι με ξύλα και άρχισαν να της πετούν πέτρες», είπε.

Αυτό ήταν το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά από επιθέσεις μαϊμούδων στην Άγρα, πόλη όπου βρίσκεται το διάσημο Ταζ Μαχάλ. Πριν από δύο μήνες, ένα νήπιο δέχτηκε επίθεση από πιθήκους και αναρρώνει στο νοσοκομείο.

«Οι μαϊμούδες βρίσκονται παντού στην Άγρα», δήλωσε στο Reuters ένας ακτιβιστής στην περιοχή, ο Σχραβάν Κουμάρ Σιχ. «Έρχονται σε αναζήτηση τροφής, αλλά αρπάζουν και επιτίθενται». Ο ίδιος εξήγησε ότι οι μαϊμούδες έχουν γίνει περισσότερο επιθετικές, ως αποτέλεσμα του εκτοπισμού τους από τους βιοτόπους τους, οι οποίοι έχουν καταστραφεί εξαιτίας της επέκτασης της πόλης.

Κάποιες τοπικές ενώσεις κάνουν έκκληση για στείρωση των ζώων αυτών και για εξαίρεσή τους από τη νομοθεσία περί προστασίας της άγριας ζωής, πρόσθεσε.


κρατήρας
μαϊμού

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής